自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有無人聽過三維乳腺超聲檢查?同夾胸比準确度高嗎?但唔覺醫院用,是否作用不大?

因我乳房有腫塊及鈣化點,要定期覆診,因我平胸每次夾胸都好辛苦好痛,如有其它技術可替代就太好了,謝謝。

大宅

回覆樓主:

同問

大宅

JNFW 發表於 19-11-15 14:49
請問有無人聽過三維乳腺超聲檢查?同夾胸比準确度高嗎?但唔覺醫院用,是否作用不大?因我乳房有腫塊及鈣化 ...

我聽醫生朋友說,3D 的準確度比較高,都係要夾但無夾得甘緊要。如果傳統既係$2000,甘3D要$3000貴一點

男爵府

回覆 mntabo 的帖子

尼個系超聲波檢查,話無福射及唔駛夾,唔系3D夾胸,謝謝你。

侯爵府

請問有無人聽過三維乳腺超聲檢查?同夾胸比準确度高嗎?但唔覺醫院用,是否作用不大?因我乳房有腫塊及鈣化 ...

始終乜都係3D睇得清楚d既,我平時會係覆診外科醫生照一次,再去乳房中心照一次(呢部機清晰好多),但我唔知係2D定3D喇,初時一個月做幾次,而家就兩個月做一次超聲波

子爵府

同問

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

http://www.pinpointadv.com/CUHK/Breast_screening_v2.html?utm_campaign=cuclinic-cabreast-2019?utm_source=eDM&utm_medium=medfac?utm_content=service2

男爵府

回覆 carolyktong 的帖子

請問尼個系超聲波定系X光?有無褔射的?謝謝

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

JNFW 發表於 19-11-17 23:26
回覆 carolyktong 的帖子

請問尼個系超聲波定系X光?有無褔射的?謝謝

網上有介紹尼個3D mammography

http://www.etnet.com.hk/mobile/tc/lifestyle/health/healthylife/58079

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

carolyktong 發表於 19-11-16 12:47
http://www.pinpointadv.com/CUHK/Breast_screening_v2.html?utm_campaign=cuclinic-cabreast-2019?utm_ ...

睇唔到?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

之前有個post , 好似都係問呢個超聲波,問有冇人做過!

伯爵府

回覆 lina9316 的帖子

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

carolyktong 發表於 19-11-18 09:06

謝謝!

男爵府

我有纖維乳腺腫樓七年多,每兩年要照(挾胸)一次,每年照超聲檢查一次,目前雖然有公司保險,但我已到政府排期做,但要兩年時間,我都排,因將來會無收入都可以跟進。

子爵府

上次夾胸姑娘講左小小心得點先無咁痛
就係黎經後去夾

男爵府

回覆 粒粒芝士 的帖子

即系月經來前都會痛?咁要月經後幾日?謝謝.

子爵府

JNFW 發表於 19-11-20 20:05
回覆 粒粒芝士 的帖子

即系月經來前都會痛?咁要月經後幾日?謝謝.

是,最好係月經後

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

carolyktong 發表於 19-11-18 09:06

有冇唔係中大架?
日本の平安を祈ります

公爵府

醒目開學勳章

三維乳腺超聲檢查即係3 D 夾胸啦!我照咗,唔覺得痛

侯爵府

呢度話超声波有時未必能睇到鈣化點, 要 x-ray, 即 mammography 才可看到. 我有定期在广华檢查, 最近舊年照到有鈣化點, 於是乎要半年返去照一次, 每次都係照x-ray, 姑娘話我乳房密度高, 建議做 3D, 我2D 3D 都做過, 話就話3D 冇咁痛, 我就觉得差不多,姑娘話夾得唔實, 冇咁清楚.

https://www.hackensackmeridianhealth.org/HealthU/2018/09/18/breast-ultrasound-versus-mammography/

首頁

尾頁

跳至