自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

全港各官立及資助小學星期一(18日)公布有關明年9月入讀小一的學校自行分配學位錄取名單。

教育局發言人表示,今年有52 473名兒童申請官立及資助小學的自行分配學位,有23 340名兒童獲派此類學位。其中屬於有兄/姊在該校就讀或父/母在該校任職類別共13 211人,餘下10 129人則屬按「計分辦法準則」分配類別。

教育局提醒所有曾經為子女申請自行分配學位的家長,應於星期一或星期二(19日)上午9時至下午5時,攜同小一入學申請表的家長副本,前往所申請的小學查閱申請結果。鑑於近日的社會狀況,家長如因交通或其他特殊情況未能前往所申請的小學查閱申請結果,可瀏覽學校網頁查閱申請結果或致電學校查詢。獲得自行分配學位的兒童,其家長須於星期三(20日)或星期四(21日)學校辦公時間內,前往所申請的小學辦理註冊手續。

發言人指,家長若因要事或交通情況影響,未能在上述指定期間辦理註冊手續,須事先與學校負責人聯絡,以便作出適當安排,否則將被視作放棄該學位論。發言人補充指,教育局會於明年1月上旬以書信通知未能獲得自行分配學位及只準備參加統一派位的申請者,於1月18日或19日前往指定的統一派位中心,辦理選校手續,以便進行統一派位。若家長在1月19日後才為子女提出申請參加本年度小一入學統籌辦法,他們須前往教育局學位分配組辦理有關手續,教育局會於明年6月為申請兒童另行安排小一學位。

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

伯爵府

Audrey1999 發表於 19-11-15 16:22
全港各官立及資助小學星期一(18日)公布有關明年9月入讀小一的學校自行分配學位錄取名單。

教育局發言人 ...

等到頸都長

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

Audrey1999 發表於 19-11-15 16:22

教育局發言人 ...

大宅

ipcs 發表於 19-11-15 17:37
等到頸都長

X2等到頸都長…
希望自行分配學位能夠順利入到心儀嘅學校啦!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

侯爵府

回覆樓主:

請問一吓,如果報名時學校無俾返申請表<黃色>

公爵府

好媽媽勳章

anracing 發表於 19-11-17 22:39
請問一吓,如果報名時學校無俾返申請表

有,黃色係家長保存,註冊日再拎返去

侯爵府

米豬蓮 發表於 19-11-17 23:27
有,黃色係家長保存,註冊日再拎返去

唔見咗,點算

大宅

anracing 發表於 19-11-17 23:28
唔見咗,點算

有學校蓋校章的,你要再搵搵

公爵府

好媽媽勳章

anracing 發表於 19-11-17 23:28
唔見咗,點算

咁大獲,你快搵下,校長話一定要拎黃色底單去註冊

侯爵府

米豬蓮 發表於 19-11-17 23:41
咁大獲,你快搵下,校長話一定要拎黃色底單去註冊

我反轉間屋都唔見(emoji)(emoji)

水晶宮

anracing 發表於 19-11-17 22:39
請問一吓,如果報名時學校無俾返申請表

應該唔會無比!

公爵府

好媽媽勳章

anracing 發表於 19-11-17 23:42
我反轉間屋都唔見(emoji)(emoji)

聽日一早打去問幼稚園/再上小學網睇下中唔中

侯爵府

米豬蓮 發表於 19-11-18 01:48
聽日一早打去問幼稚園/再上小學網睇下中唔中

得10分唔中丫

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

good luck

首頁

尾頁

跳至