時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

我認為無左獨立思考原因 , 係科技發達太過 , 人人只識拿住部手機 , 咩都係手機 , 個腦仲識用??

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

櫻花公主 發表於 19-11-15 18:25
呢個世界冇人欠左你地,要好成績自己爭取,要生活好要努力工作。唔係樣樣都理所當然。
...

日本の平安を祈ります

大宅

呢個世界冇人欠左你地,要好成績自己爭取,要生活好要努力工作。唔係樣樣都理所當然。
...

真喺要教,從小就要教,唔好第時俾人教壞

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

冇錯,生活係自己努力的成果而唔係靠政冶
除非係食呢行飯, 不過我估現時大部份人都係食梗政治飯

男爵府

MLSiu 發表於 19-11-15 19:33
我認為無左獨立思考原因 , 係科技發達太過 , 人人只識拿住部手機 , 咩都係手機 , 個腦仲識用??
...

獨立思考十分重要

伯爵府

櫻花公主 發表於 19-11-15 19:58
獨立思考十分重要

是呀 , 因為行為源於思考嘛。我唔係馬後炮 , 未發生呢件事時 , 我已經覺得好多年青人好似欠缺左思想咁。有時喺街到見到佢地d行為令人費解 ,同埋欠缺禮貌 , 加上我比較敏感 , 我經常同身邊c6講 , 話做咩而家年輕人咁
P. S我本人3x歲 , 接近40。

伯爵府

回覆樓主:

唔係自誇 , 我果代d同學好有禮貌 , 識尊卑。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

...

點爭取都唔應該暴力同傷害別人
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

...

而且變得好自我中心,無耐性。一句唔岩聽即刻發曬癲

伯爵府

mcs74 發表於 19-11-15 20:13
而且變得好自我中心,無耐性。一句唔岩聽即刻發曬癲

係呀 , 好聽d係自我 , 唔好聽係自私。

珍珠宮

琴日同幾個朋友食飯,其中一個男黃絲,佢話同藍絲呀爸鬧交,呀爸話佢撞邪俾人洗腦,佢話返呀爸廢,話冇錢淨俾佢冇樓留俾佢就唔好生佢......都唔知邊個廢

男爵府

國民教育好重要

侯爵府

...

你這些是教他們「通情」,通情自然「達理」。 教他們成為一個通情達理的人是「教育」。
散播仇恨歪理的,才是洗腦。

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

babyjarjar 發表於 19-11-15 18:54
我都係甘認為,一直打算甘教,依家3嵗。

種瓜得瓜,小朋友將來一定會係個有為懂事嘅人。

伯爵府

Chunhinkakiu 發表於 19-11-15 19:03
大把剛升中一學生被人洗腦洗到好恐怖,日日在ig post 仇警貼文,見到警察又叫人狗,見到警車就話係狗車,又 ...

主要係同輩影響好重要
佢地對住同學朋友佔三分二時間
你點教都無用
好易被洗腦
中學已不受父母控制
有些甚至不願跟父母溝通

水晶宮

echoo 發表於 19-11-15 18:59
要教小朋友時時懷有感恩的心。對任何人以禮相待。之但係,我有啲感覺曱甴係天生的"性本惡"那類,因為佢哋 ...

簡單d講,反社會人格

子爵府

Pig公主 發表於 19-11-15 18:47
意識到問題都5係個個做到,生活條件好左,生個金叵羅,物質野嗰個同學有,自己嗰個冇,最後都會買,鬥成績 ...

根本成班細路都太幸福,唔知道有三餐溫飽係一件好幸福嘅事;仲有由細到大所有人圍住佢轉,遷就佢,而家想個政府,中國,甚至全香港人都要就曬佢....

子爵府

...

都係

伯爵府

真係要教佢「爭取」?

男爵府

...
呢啲唔係洗腦,洗腦係壞思想,你講只係正確觀念灌輸

首頁
12345...6

尾頁

跳至