自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

tansyneko 發表於 19-11-17 13:22
咁點先?你話要證據,人哋有你又唔信,你講哂啦

如果係咁,而家睇到既所有指向雙方既片,我都要信。雙方都有錯,一隻手掌拍唔響,警方唔會係啱哂,唔會無做私了、違反香港法律、人權法既嘢。而另外嗰邊唔洗講,從來無人話佢哋做得啱,佢哋亦無假扮差人將自己嘅惡行收埋。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

szesze_lam 發表於 19-11-17 13:46
唔好信,係垃圾黃屍文宣放假消息嚇市民唔敢幫手

慣咗問清楚先再諗信唔信 !
所以我先會問!

男爵府

Sumyeema1 發表於 19-11-17 08:55
依家香港經濟點呀?酒店達人?

整體經濟係差左, 但失業率上升可能要等過左農歷新年之後先至反映出黎 (如果示威潮仲未減退)。
今日睇左張宇人的節目, 佢話過左年有1000間食店要執笠, 個人覺得有少少作大, 但300間-400間都應該走唔甩, 假設一間食店平均有15個員工, 咁即係有6000人失業, 呢6000人應該會推高香港失業率唔多於1%, 影響有限, 同埋做得飲食的, 好多都係住緊公屋/湯房, 即係話呢班人失業都未必會推跌樓價。

至於酒店價格, 如果係即日book 當晚的酒店, 好多間都無減價, 港島區仲係幾貴, 因為有些住偏遠地區的人, 佢地為左ensure 自己能夠返到工, 所以寧願住一D 近公司的平價酒店。但如果那些酒店係位於九龍/新界區, 都仲算係低價, 但100蚊都唔使住1晚的酒店已經搵唔到了,最便宜都要180-220 一晚了。(3星級)

利申: 試過同朋友一齊住酒店過夜, 因為他第2日要見工, 他驚因為堵路塞車而去唔到見工, 所以同佢share 酒店cost, 其實唔係平左好多。

男爵府

Bbmarket 發表於 19-11-17 13:43
邊間bank咁賤?我哋一人一電話打去投訴(emoji)(emoji)

好似係外國Private bank , 記得用英文投訴, 因為呢間公司做野的人多數都係外國人

大宅

2019新春慶豚圓

Bbmarket 發表於 19-11-17 13:43
邊間bank咁賤?我哋一人一電話打去投訴(emoji)(emoji)

上FB 睇下 是 LGX Or XXT

打去最多是recept 聽, send email 有可能好d , 不過我覺得會entertain嘅機會微乎其微

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我自己係老闆都好怕請錯人, 會比時間佢自己走, 大家好來好去。

別墅

bee 發表於 19-11-15 22:28
所以應該被捕後立即停職0薪, 判有罪就terminate, 咁就要比一個月代通知金。。。
如果最後判無罪呢。。。 ...

判有罪terminate都要比一個月代通知金??

男爵府

kayancc 發表於 19-11-17 23:44
判有罪terminate都要比一個月代通知金??

要睇返合約條款, 間間公司唔同做法

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章

CINDYC 發表於 19-11-17 09:17
爆眼女連警都無報,班黑醫護衝晒出嚟未審先判,咁又公唔公平?

仲要禁制令唔比警方拎醫療報告,一定身有屎啦

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

bee 發表於 19-11-15 23:11
邊間就唔好講喇

個I banker唔係又出左段自拍片話撞相?!唔係佢咩

想知到底係唔係

男爵府

回覆樓主:

好市民點會被炒,假架

大宅

bee 發表於 19-11-15 22:04
前兩日中環一個 Ibanker捉住個女示威者交比警方, 秒速被起底, 佢公司立即解僱佢, ...

你唔使同佢擔心啦!做得ibank多數有外地居留權

大宅

2019新春慶豚圓

回覆 littlesister 的帖子

個女仔仲慘,又吾係示威,只係行行下,比佢無差別甘捉住,仲走晒光

男爵府

Gloria22sen 發表於 19-11-18 11:28

個女仔仲慘,又吾係示威,只係行行下,比佢無差別甘捉住,仲走晒光 ...

個個被拉都話自己無辜架啦

複式洋房

無話可說 發表於 19-11-15 22:07
老闆講過即炒,出去示威都唔比
唔係掛...

大宅

2019勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

被捕唔等如起訴,起訴都要等上庭,上庭又未必判有罪,咁快就炒

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

無話可說 發表於 19-11-15 22:07
老闆講過即炒,出去示威都唔比

大宅

看情況而定, 首先會停薪停職, 直到法庭判有罪果一日!
一經定罪, 不會有任何通知金即時開除!

所有員工係入職時都有比員工簽處守則, 文中有清楚指引定明, 員工有任何犯罪行為, 公司有權立即開除而不需任何補償!

大宅

emilylam 發表於 19-11-15 22:08
贊成炒炒炒! 示威都要炒!

讚同

大宅

Gloria22sen 發表於 19-11-18 11:28

個女仔仲慘,又吾係示威,只係行行下,比佢無差別甘捉住,仲走晒光 ...

真?

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊