論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新姐姐1月到 ,剛剛驗身報告出咗,話肺花,但係學校嗰邊話可以用,姐姐身體已經好返,之前唔係肺炎,只係咳花咗個肺,我想問咁嘅情況我應該點做好?係咪好返個肺都會花?定係轉一個?

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔使諗, 唔好要。 來到有乜事唔炒得仲要醫佢。

複式洋房

lily-of-valley 發表於 19-11-15 23:13
唔使諗, 唔好要。 來到有乜事唔炒得仲要醫佢。

大宅

我而家個工人點只"肺花", 報告直頭話佢有絕症, 三五年死得個種.
AGENT玩野, 我堅持,最後工人黎到,健康正常.
你可以問AGENT攞張肺片.
當時我將張肺片比左幾個相熟醫生睇,都話正常,所以堅持,AGENT跟住就話菲律賓醫生無香港醫生咁專業......
今時今日supply少demand大,同一個工人賣兩次可增收入.
有相熟醫生就搵人幫幫眼,無-我估我只可跌落AGENT圈套.

裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

複式洋房

chbch 發表於 19-11-16 10:58
我而家個工人點只"肺花", 報告直頭話佢有絕症, 三五年死得個種.
AGENT玩野, 我堅持,最後工人黎到,健康 ...

即係我首先問佢肺片嘅報告,先問一問專業意見,之後同佢講嚟到香港再重新驗身先為作準?

別墅

回覆 chbch 的帖子

你問到agent 攞片?我情況類似但agent唔理我,一係要一係唔要,好差...

大宅

我自己之前照過肺都比醫生話有疤痕,係之前有肺感染,已經好返。

咳係唔會整花個肺,一定係感染,只係有幾嚴重咁解。

大宅

回覆 gen12345 的帖子

同agent確認工人的健康問題源於肺片上看到的,跟其他化驗結果無關。如果有醫生肯幫你睇一個第三者的片就問agent攞片。我因為一直有同工人聯絡,工人同意比片比我所以agent 無用私隱理由拒絕我。
來到香港再驗只求安心,無得驗完唔要工人,所以有一定風險,你個醫生要靠得住先好搏。

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

但要證明張片是否工人? 定揾人頂包?
若片不嚴重, 但來時完全唔同都得。
因在香港驗, 尿都可以用第二個的。

複式洋房

chbch 發表於 19-11-18 00:17

同agent確認工人的健康問題源於肺片上看到的,跟其他化驗結果無關。如果有醫生肯幫 ...

可以未到香港同工人聯絡?

複式洋房

lily-of-valley 發表於 19-11-18 00:47
但要證明張片是否工人? 定揾人頂包?
若片不嚴重, 但來時完全唔同都得。
因在香港驗, 尿都可以用第二個 ...

咁佢係香港嘅時候,我同佢一齊去得唔得㗎?

珊瑚宮

gen12345 發表於 19-11-18 03:49
咁佢係香港嘅時候,我同佢一齊去得唔得㗎?
如佢來咗香港, 你係可同埋佢一齊去。 但若一心呃你, 可能好病, 但來咗, 你唔炒得。 咁若驗尿, 你睇住佢疴咩? 閂埋門架。 佢帶定人地D去, 你搜過身呀?

但如你一定要請, 咁唔好理啦。 無第二個咩?

別墅

我唔會搏。以前都試過, 我AGENT 好好, 同我分析叫我唔好要, 因為見到肺花左, 即是病過或病中, 你唔會知道問題有幾嚴重, 但來到要睇醫生,費用全部由僱主負責。我都有想過叫第二個醫生幫我睇片, 但AGENT 話我知若我同意工人來, 咁就要簽同意書, 那將來有問題, AGENT 當然唔會理你, 香港那個醫生就更冇責任, 咁到時真係死火的, 肺病多數有傳染機會。所以佢地專業意見係唔好要, 免得麻煩。

大宅

回覆 alannmama 的帖子

咁就唯有放棄囉 ....

大宅

gen12345 發表於 19-11-18 03:48
可以未到香港同工人聯絡?

我工人係direct hire, 所以有聯絡.
我堅持除了急用人外, 佢係我面見過好多工人之中最合心意的.
聽你咁講, 你未見過個工人, 是agent介紹的吧! 呢個情況好壞參半, 無良agent最常做的就是假CV, 就算健康無事都可能是無腦公主, 值得嗎?
我都有諗過肺片做假, 所以肺片要印有工人名字出生日期, 不是得一張圖, 如果咁都可以假問題就好嚴重啦! 如果工人無事但比張有事的肺片你睇, 我估香港醫生會話你知, 唯有睇完片後放棄工人. 相反, 如果工人有事但比張無事的肺片你睇 ... 又點會呢? 佢地想你唔要工人,可以賣多n次嘛!
最重要係確定工人健康問題只局限於肺片上看到的, 跟驗尿etc無關.
還有, 菲醫生份報告要寫明工人雖然肺花但fit to work, 唔可以agent口講.
講返轉頭, 一月先到點解而家驗身, 呢個幾兩個月病左點算? 上機前再驗?

複式洋房

chbch 發表於 19-11-18 11:55
我工人係direct hire, 所以有聯絡.
我堅持除了急用人外, 佢係我面見過好多工人之中最合心意的.
聽你咁講 ...

其實我第一次請工人~佢係驗左身之後就去上培訓~個報告上話fit to work~而家我1516個agent話姐姐嚟到香港,如果身體都有問題,可以一蚊都唔使我哋換一次工人

大宅

大前提是你有醫生肯幫眼睇第三者的肺片

大宅

gen12345 發表於 19-11-18 11:58
其實我第一次請工人~佢係驗左身之後就去上培訓~個報告上話fit to work~而家我1516個agent話姐姐嚟到香港, ...

如果你咁鍾意個工人...就揾醫生親戚朋友幫眼吧!
驗完學校比佢返學, 即係學校有信心呢個工人賣得出, 病到賣唔出照計學校唔會投資在她身上.
agent比你換是好事, 不過唔好諗住到時有好工人比你揀.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊