時政擂台

跳至

首頁

尾頁

民房

網上帖文指,小朋友今周二上學時經過大埔一田附近,懷疑接觸空氣中催淚彈殘餘物,當時已經咳嗽。直到中午媽媽收到學校通知兒子起風癩,手部出現粒粒、紅腫等症狀。目前已經看醫生、吃藥及搽藥膏治理。

隨後網民紛紛留言直指,途經曾發放催淚彈的路段後,開始有咳嗽、皮膚變得痕癢等。有人上傳照片指,大女兒未試過皮膚敏感,由10月30日起皮膚、嘴巴開始紅腫,腳腕甚至呈紫色。該家長引述家庭醫生表示,引起皮膚敏感原因有好多,化學敏感或氣溫差異是其中因素。

催淚彈含有多種催淚性有毒成分,如西埃斯(CS)(學名:鄰-氯代苯亞甲基丙二腈 2-chlorobenzalmalononitrile);外國文獻曾指出,西埃斯在加熱後可能會產生氯化氫(hydrogen chloride)、氮氧化物(nitrogen oxides)以及山埃(cyanide)。

兒科醫生:不排除燒傷或細菌感染
今年8月初本地某社交群組,有家長透露當晚帶同小朋友落街食飯,疑因為催淚彈因而出現皮膚不適。

據該位家長在對話中表示,當日他與小朋友一同落街食飯,不久警方就發放催淚彈。之後小朋友的皮膚上,就出現了紅腫,疑似是發炎的徵狀。後來該名家長都有帶小朋友去求醫,醫生指是刺激性皮膚炎,懷疑可能是因為山埃成分所致。

兒科專科醫生劉慧思指出,催淚煙的粉粒會在助燃劑的輔助下氣化,進而進入人體的體內或皮膚之上。就該位小朋友的情況來說,她認為可能性有3個,第一可能是因為催淚煙的溫度,令皮膚出現炙熱、燒傷的反應;第二她不排除是當中的化學成分所引致的不良反應;第三可能是因為有細菌感染所致。

如果屬於燒傷的話,劉醫生建議必須以炙傷的方式作出治療;若然是細菌感染的話,就應該盡快求醫,尋求藥物治療。如果不慎接觸催淚煙,最好立即用大量清水沖洗最少10至15分鐘,而衣物亦應馬上包好,再作清洗。

兒科專科醫生張傑就認為,依相片而見,催淚煙引發皮膚分炎的機會不大,畢竟催淚彈並未有直接擊中小朋友的皮膚。他指出,催淚煙中的物質主要是刺激黏膜,但皮膚與黏膜的結構不相同,故不排除其實可能只是濕疹發作。但無論如何,一旦附近有催淚彈,應立即將小孩帶離現場,如有任何不適,最好立即求醫。

催淚氣體特點與家居清洗
催淚彈放出的其實不是氣體,是加上熱後氣化了的粉末,所以能夠停留在皮膚上和曾散落的地方。粉末細小得是肉眼看不到。

1. 由上而下抹

清潔懷疑受催淚劑污染的家居時,由於粉末會向下沉,清潔時應該由上而下,再由離催淚劑進入的較遠處開始。

2. 清水加肥皂水

催淚物質略帶酸性,可以用清水加肥皂水抹洗家具及用吸塵機清潔家居,不要用熱水清洗。因為未知當中有否含易燃的物質。

3. 做好個人保護

清潔時應該做好個人保護,如戴上口罩及手套。

身處室外,遇上催淚氣體應變方法
1. 當刻立即閉氣及閉上眼睛,逃向較高地位置;保持較淺而快的呼吸,不要作深而慢的呼吸。

2. 用清水沖洗眼睛,先側頭從內眼角位置用水沖向眼外位置,以免污水沖向身體其他位置。如配戴隱形眼鏡,先脫下眼鏡才沖洗眼睛。

3. 用水和梘液洗手和沖洗身體受污位置。緊記不要用熱水,因熱水會令皮膚毛孔擴大而增加不適。

4. 盡快脫下被污染的衣物,放在膠袋棄置,或與其他衣物分開清洗。脫上身衣服時,盡量不要讓衣物接觸眼睛和面部,如有需要,可把衣服剪開脫掉。

資料來源:香港賽馬會災難防護應變教研中心

wong2323  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-11-16 10:11

子爵府

回覆樓主:

D民房咁有心,今日都見唔少呢D帖。

點解唔講下遇到汽油弹,要點應付?

子爵府

回覆 Mandy.Cheung.92 的帖子

還有樓主, 我都好怕出街比人活生生燒死, 有什麼可以點保護自己?

男爵府

Thx for sharing

水晶宮

回覆樓主:

哎呀,我反而仲驚汽油彈,周街放火,仲打人tim呀。

珍珠宮

Mandy.Cheung.92 發表於 19-11-16 00:27
網上帖文指,小朋友今周二上學時經過大埔一田附近,懷疑接觸空氣中催淚彈殘餘物,當時已經咳嗽。直到中午媽 ...

催淚彈遇熱,情况會如何?

見其他人傳,用熱水清洗唔好?

以下是幾位兒科醫生、政府化驗所醫學碩士同營養師傾咗一陣,總結有幾個point係大家要注意⚠

1)TG 污染物比空氣重,所以向下沉,所以盡量唔好帶小朋友出街,因為佢地係最直接受害

2)TG污染物可達300米範圍,如果有直接接觸TG, 強力建議你掉咗d衫,因為洗都無用,相反會污染埋洗衣機同其他衣物

3)TG影響範圍,唔好開冷氣,因為TG含有二惡英同山埃成份,會導致肺癌同血癌,及皮膚過敏

4)如需要清潔家居(TG影響地區),切勿用熱水清潔,用室溫水清潔便可以。因為熱水會產生chemical reaction, 切記!

5)切記唔好用漂白水加熱水,因為有chemical reaction 同choking effect

希望幫到大家🙏🏻🙏🏻
Pray for Hong Kong and our kids🙇‍♀🙇‍♀
大家要平安🙏🏻🙏🏻

萬物皆空,因果不空

珍珠宮

Mandy.Cheung.92 發表於 19-11-16 00:27
網上帖文指,小朋友今周二上學時經過大埔一田附近,懷疑接觸空氣中催淚彈殘餘物,當時已經咳嗽。直到中午媽 ...

小米空氣淨化機
應幫到你

有用家,家附近經常有催淚彈及燒膠!
話用小米空氣淨化機,屋内便沒有氣味了!
萬物皆空,因果不空

大宅

Kittymummy 發表於 19-11-16 00:50

人哋都講明非政治
你唔好咁啦

子爵府

chloe818 發表於 19-11-16 00:49

還有樓主, 我都好怕出街比人活生生燒死, 有什麼可以點保護自己? ...

禁止訪問

大宅

asusual 發表於 19-11-16 00:54

人哋都講明非政治

嗰位Jm都只係講緊佢擔心嘅事啫,呢啲都係會危害到大家嘅健康,邊度有政治

大宅

chloe818 發表於 19-11-16 00:49

還有樓主, 我都好怕出街比人活生生燒死, 有什麼可以點保護自己? ...

夜麻麻,笑咗出聲,哈哈哈哈

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sinohk33 發表於 19-11-16 00:39
D民房咁有心,今日都見唔少呢D帖。

點解唔講下遇到汽油弹,要點應付?

呢幾日大量BB、大肚婆、老人家受催淚煙影響健康喎!
其實暴徒不停四出燒垃圾、膠水碼、雪糕筒、發泡膠、車、車軚、祭壇、店舖....一樣釋出大量毒素、燶煙!係邊樣毒D同影響人多D?!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

公爵府

嘩,真係辛苦晒,專登開個新acct教人!

男爵府

回覆樓主:

最好應變方法!!叫D暴徒匿番去自己的曱甴竇到!無暴徒、無警察

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Kittymummy 發表於 19-11-16 00:50

又怕揸車時橋上扔雜物或比硬物整爆呔

大宅

回覆樓主:

呢度JM心水好清
講有害物,燒膠唔講?中混合漒水彈唔講?
就呢d文宣俾家長share去家長群組,扮中立,食C啦

珍珠宮

我想問下遇到被暴徒圍又唔我比ge情況可以點做?佢地圍住好快就又拳打腳踢用火燒,我真係好驚呀

伯爵府

回覆樓主:

咁請問面對呢啲黑煙又點做好?
吾好講啲吾講啲喎

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

伯爵府

honthont 發表於 19-11-16 05:28
咁請問面對呢啲黑煙又點做好?
吾好講啲吾講啲喎

黑煙好毒

首頁

尾頁