跳至

首頁

尾頁

洋房

我屋企人打算下年移民去英國,bb幾個月大,想問下邊個城市/區既nursery school好d? 或者社區鄰里關係和諧d

如果我老公係bc,我特區護照,有咩野要注意?考車牌應該香港考定直接英國考會易d?
Thanks

複式洋房

ricericeball 發表於 19-11-16 00:47
我屋企人打算下年移民去英國,bb幾個月大,想問下邊個城市/區既nursery school好d? 或者社區鄰里關係和諧d
...

如果要搵工,大城市好d,邊區都有好學校。你小朋友細,我會建議就家庭狀況(包括大人需要) 先找合適城市,再想學校

大宅

nelnelyeung 發表於 19-12-5 03:07
如果要搵工,大城市好d,邊區都有好學校。你小朋友細,我會建議就家庭狀況(包括大人需要) 先找合適城市, ...

如果想搵下工, 又有小朋友讀書, 但又想治安好/樓價比較平, 咩地方OK?

我見所有大城市: 倫敦/伯明翰/列斯/曼市/利物浦--D人請到治安好差....其實真實情況係點? (話而家英國小朋友好興拎刀謗身, 有咩事就插人:( )

考慮緊Derby/Southampton/Exeter--- 有冇意見比下??? 比你會選呢D10幾廿萬人地方...定係倫敦/伯明翰/列斯/曼市/利物浦???

複式洋房

ruudi82 發表於 19-12-5 12:28
如果想搵下工, 又有小朋友讀書, 但又想治安好/樓價比較平, 咩地方OK?

我見所有大城市: 倫敦/伯明翰/列斯/ ...

視乎大人從事邊行,有特定嘅行業嘅話,不妨上網望望心儀地方多不多工作機會,然後再揀

同埋睇你想搵嘅屋嘅目標價錢,有d地方去倫敦偏遠地方都近容易去到倫敦,冇咁雜

青少年持(emoji)行夾都真的有,貴區平區都係(emoji)

複式洋房

ricericeball 發表於 19-11-16 00:47
...

考車牌方面,我自己喺香港考,其實之後發現原來兩到學車價錢差不多(London vs hk)英國其他地方會唔會平d,我就唔清楚

不過聽聞英國宜家唔易考,要考埋gps導航

喺香港考完,我自己會喺到再補鐘,會安全d,不過我揸車唔叻

大宅

nelnelyeung 發表於 19-12-6 09:16
視乎大人從事邊行,有特定嘅行業嘅話,不妨上網望望心儀地方多不多工作機會,然後再揀

同埋睇你想搵嘅屋 ...

價錢上我見到Croydon/Brixton
幾好, 但一做research 後就.....

諗住做到D普通文職就算...搵唔到就司機/侍仔/收銀........但想住D安全少少城市...London好似雜左D同貴左D...我見southampton 南部天氣幾好...治安還算可以...唔知呢類大鎮易唔易搵工

複式洋房

ruudi82 發表於 19-12-6 09:57
價錢上我見到Croydon/Brixton
幾好, 但一做research 後就.....

唔知你住屋budget. 有d難比意見。

Southampton 同London 就業機會(跟據統計,分別接近10倍)

睇你priority. 如果治安對你好緊要,Southampton 個人認為都不是十分十分安全的地方。

就業又不比其他英國地方高。應該會有好d選擇係切合你需要。

複式洋房

nelnelyeung 發表於 19-12-10 22:55

Southampton 同London 就業機會(跟據統計,分別接近10倍)

London 都是,與croydon 同Brixton 差不多價錢可能有好d選擇

大宅

nelnelyeung 發表於 19-12-10 22:55

如果跟據統計,LONDON只係高過Southampton接近10倍, 咁就應該住Southampton啦...因為Southampton人口係LONDON 20分一 :)

我知最安全係Surrey/Brighton.....但貴呢...Southampton 相對北部安全D, 樓價又冇Surrey/Brighton 咁貴

PS, 全國最安全係Wales 西面海邊小鎮.....夜晚唔駛鎖門因為四圍都冇咩人

大宅

nelnelyeung 發表於 19-12-10 22:56
London 都是,與croydon 同Brixton 差不多價錢可能有好d選擇

可唔可以都介紹下與croydon 同Brixton 差不多價錢可能有好d選擇的地方?

大宅

想問如果買樓budget 500k 左右,3房,有咩比較安全d區介紹?Zone2/3/4都可以,謝謝

複式洋房

ruudi82 發表於 19-12-11 11:20
如果跟據統計,LONDON只係高過Southampton接近10倍, 咁就應該住Southampton啦...因為Southampton人口係LON ...

都可以咁睇:)London unemployment rate 應該會高d添。但都視乎想做咩工作嘅,可以上job websites search 吓Southampton d工?

另外,有冇去過Southampton 行吓?如果冇,可過嚟英國唔同地方感受吓再決定,可能到時會有其他想法。

Wales 安全但不能會考慮,因為就業問題,係咪?如果淨係睇安全,Glasgow 、Aberdeen 、sunderland都好安全。

複式洋房

ruudi82 發表於 19-12-11 14:51
可唔可以都介紹下與croydon 同Brixton 差不多價錢可能有好d選擇的地方?

請問你budget 幾多,要幾多間房?期望離station 幾遠?

我朋友將回流Brighton suburb ,佢大慨£3xxK 買到屋,我估唔會少過3房。

Brixton 3房4xxk - 8xxk ,都是離station 少過1mile. 但價錢range 好大,所以估計唔到你嘅要求。

複式洋房

小鼠 發表於 19-12-12 07:48
想問如果買樓budget 500k 左右,3房,有咩比較安全d區介紹?Zone2/3/4都可以,謝謝
...

Zone 2難d,zone 3-4可能有,不過買返嚟之後可能要執吓,又或者不近underground station.

同埋in general London 貴、平區都有不同類形crime發生。如果general reputation 安全d嘅地區(都絕對不是一定安全),通常再貴d。

複式洋房

https://www.facebook.com/114265443299489/posts/172413570818009?d=n&sfns=mo

唔知對你有冇幫助,可供參考

大宅

nelnelyeung 發表於 19-12-14 06:27
請問你budget 幾多,要幾多間房?期望離station 幾遠?

我朋友將回流Brighton suburb ,佢大慨£3xxK 買 ...

Budget under 300K, 3房 想住semi-detched 唔想住Terraced/Flat

有兩個小朋友,打算佢地升中學過黎

唔太想住太北面如Manchester

暫時從治安/物價/工作機會(打算求其搵份司機/普通文職/侍應) 考慮, 我覺得Derby (可以去幾大城市), Southampton 好似幾好, 想請教一下你覺得呢兩個城市如何呢?? 特別治安?? 定其實英國度度差唔多?? 其實我見林肯郡D樓好平, 又多grammar school....好似幾好咁...點知一search, 有D報導又話係英國其中最安全地方....有D又話係兇殺案最多

好似Birmingham, 全部人/統計都話係最危險地方, 但以下又話最安全城市, 所以我都怕Derby /Southampton 唔安全.. (當然我想住Surray/Brighton, 但out budget 左)

https://www.birminghammail.co.uk/news/midlands-news/birmingham-ranked-safest-place-live-15257694

複式洋房

ruudi82 發表於 19-12-16 11:47
Budget under 300K, 3房 想住semi-detched 唔想住Terraced/Flat

https://www.facebook.com/114265443299489/posts/172705744122125?d=n&substory_index=0&sfns=mo

所以我依個post 都有帶出一個訊息,就係有時啲新聞講嘅分析,背後Base on 咩數據可以同結果有好大嘅唔同,讀者有時真係要花好多時間再研究先可以搵到你想要嘅客觀嘅資料。

我有睇過一啲list 話Bristol 係top 1city for family. 但有啲Uk city ranking 就見到佢嘅排名好低。

複式洋房

ruudi82 發表於 19-12-16 11:47

個Budget 倫敦搵就有啲困難。

Derby 日日來回去其他大城市,車費會好貴,除非揸車。

英國到到都有人被爆格,睇吓多啲定少啲,相信derby 同Southampton 都會有一啲治安好啲同埋治安差啲嘅地方。總括來講一定比倫敦同埋其他大城市治安好嘅。遲啲嚟到住你就會習慣㗎喇。

複式洋房

https://www.facebook.com/114265443299489/posts/175048480554518/?d=n

多d關於唔同英國城市嘅數據同排名

大宅

nelnelyeung 發表於 19-12-21 14:33
https://www.facebook.com/114265443299489/posts/175048480554518/?d=n

多d關於唔同英國城市嘅數據同排名 ...

睇完以下呢個POST, 講到英國除倫敦外其他城市全部垃圾

https://lihkg.com/thread/1791448/page/1

首頁

尾頁

跳至