時事熱話

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如題, 大學罷課/停課, 間接令暴動增加人手, 除大學生外還有被停課的中學生.

各大學校園被佔領成為戰場及兵工廠,暴徒在校園附近堵路又從附近天橋擲物,
包括汽油彈及箭,危害市民生命安全又阻塞主要道路及紅隧, 阻礙市民返工返學! 必須迅速解决,不可再拖!

今日在各大學的亂局, 係由各校長的縱容及袒護而起的.當初譴責警暴,又不准警隊入校園.
現在學園失控, 才卸膊俾政府處理, 但又唔贊成清塲, 咁即係點?
要政府做醜人,
一係答應晒五大訴求(冇可能),
一係慢慢等暴徒自己散,任由他們堵路, 政府會被全港市民罵
一係圍捕,政府被校長、學生及黃C罵?

校長,自己的學生都唔管了,卸俾政府?

翡翠宮

Jasmine-4711 發表於 19-11-16 11:19
如題, 大學罷課/停課, 間接令暴動增加人手, 除大學生外還有被停課的中學生.

各大學校園被佔領成為戰場及兵 ...

續:

有骨氣的校長應譴責校園内外的暴力及堵路行為, 和勒令自己的學生撤出所有大學校園,及在撤出前安全地消毁武氣,亦不可帶武器離開

最重要的是校長們必須定下撤出的最後時限, 最多48小時.過了期後, 校長就不反對警隊入校園內嚴正報法, 亦不會因此投訴警暴

如校長不設下時限, 即係玩‘和理拖’
中小幼學校復課無期
及打工仔浪費時間塞返工
甚至返唔到工

如時限由政府定,又話蝦'小朋友'
咁由各校長協商決定時限
但唔好'和理拖',阻住個地球轉!

不要學段9, 將大部份犯法的事賴係外來的蒙面黑衣人做的, 意圖洗白自己學生及衛護校譽
連誠信都冇的人,不配做校長或老師!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

中大啲暴徒都走晒啦,仲執乜嘢法

大宅

點解突然走得咁快?走嘅時候冇人影到咩?

翡翠宮

09bobo 發表於 19-11-16 17:06

至少有城大仲未撤退晒,仲掟汽油彈,
警隊離遠佈防.

紅隊仲未通車, 唔知未清完路障,定仲有暴徒留守.

港大仍有暴徒守在天橋上, 向清路障的市民掟汽油彈!

珍珠宮

09bobo 發表於 19-11-16 17:06

有車接走晒

Love and Kindness are never wasted.

首頁

尾頁

跳至