自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

試過電熱板(1500w),電陶爐 (2000w),電磁爐(2200w),用3一4人小鍋,經常都只是微微滾,要加煲蓋,才能大滾。
是否要連體的火鍋爐,才可做到大滾? 或者 IH電磁爐,火力才夠大滾?

男爵府

畀面勳章

IH 電磁爐+ 鐵鑄鍋,好快滾

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

電磁爐開到最大都唔滾? 我果個滾到乜咁喎

侯爵府

係咪一次過放勁多冰野入去??
我一般用單豇電磁波都好滾喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我用2000W電陶爐好快滾得好勁喎!你係咪個煲出問題?你用邊種煲?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

竇漪房 發表於 19-11-16 13:27
我用2000W電陶爐好快滾得好勁喎!你係咪個煲出問題?你用邊種煲?
我用薄底的不銹鋼煲。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

小米

象牙宮

wmkcnw 發表於 19-11-16 12:54
試過電熱板(1500w),電陶爐 (2000w),電磁爐(2200w),用3一4人小鍋,經常都只是微微滾,要加煲蓋,才能大滾 ...

上蒸下煮。
烧开水很快,5分钟左右就开了,吃火锅一家三口正好合适
想快D滾就蓋上。

wcpcelia    發表於 19-11-16 15:08
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

wmkcnw 發表於 19-11-16 13:30
我用薄底的不銹鋼煲。

係咪個煲太大太深?會唔會你一次放好多野落去?不如影張相睇下

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

一套

侯爵府

竇漪房 發表於 19-11-16 15:00
係咪個煲太大太深?會唔會你一次放好多野落去?不如影張相睇下
我個煲係双間格邊爐保,比#10的仲細d,唔深的。

侯爵府

竇漪房 發表於 19-11-16 13:27
一開始會比較滾,但開左蓋後就唔多滾。還是我應該用比較厚底的鍋?

侯爵府

回覆樓主:

堅好用,個煲又唔黐底又易洗

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

wmkcnw 發表於 19-11-16 21:01
我個煲係双間格邊爐保,比#10的仲細d,唔深的。

我都係用薄身雙格邊爐煲和電磁爐但好滾喎!成日要校細校大個w數,如果太多湯重會滾瀉,在廚房煲滾再放在電磁爐上一直都無冚蓋

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

wmkcnw 發表於 19-11-16 21:03
一開始會比較滾,但開左蓋後就唔多滾。還是我應該用比較厚底的鍋?

厚底重難滾

大宅

極大可能係煲問題,唔夠傳熱,所以滾唔到

我的心中每天開出一朵花。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

好耐之前買既象印燒烤火鍋兩用電鍋  ,虎牌都有類似款式。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

首頁

尾頁

跳至