影視娛樂

跳至

首頁
12345...10

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

暫時出咗五集,最初會有D亂,因為人物多,出場時都有字幕打身份同人物個名,但要認人都要少少時間。

鶴唳華亭改編自雪滿梁園同名小說,皇太子蕭家權喪母喪妹,與父親不親近,早年經歷令佢對親情極度渴望,總想竭力留住身邊嘅人。對於父親,蕭定權又愛又懼,既期望獲得父親肯定,又怕面對希望落空。大哥齊王及其岳父中書令李柏舟、母趙貴妃屢次制造禍端,迫害蕭定權身邊嘅人,更令其與父親隔閡日深。太子老师盧世瑜曾希望清流陸英接替自己成為太子後盾,陰差陽錯讓陸英女兒陸文昔與太子偶遇相知,進而相愛。隨著親近之人相繼被害,深受儒家思想熏陶的蕭定權更堅定以家國天下的君子準則跟小人周旋到底。

陸文昔於父兄遭難後化身東府女官守護在蕭定權身邊,先後幫助他解决了軍馬案、童謠案,最終使父兄的冤屈得以昭雪,奸佞巨蠹得以伏法。蕭定權和陸文昔也在互相配合間感情不斷加深。

原著算係BE,唔知劇會唔會改成HE?

主題曲《願得一心人》,主唱周深,有D韓劇主題曲feel

19/11/2019: 補充資料:鶴唳華亭全劇60集,見到更新到第8集。

鶴唳華亭小說名來自典故華亭鶴唳:

《世說新語笺疏》下卷下〈尤悔〉
陸平原河橋敗,為盧志所讒,被誅。臨刑嘆曰:「欲聞華亭鶴唳,可復得乎!」南朝梁·劉孝標注引《八王故事》曰:「華亭,吳由拳縣郊外墅也,有清泉茂林。吳平後,陸機机兄弟共游於此十餘年。」引《語林》曰:「機為河北都督,聞警角之聲,遇孫丞曰:『聞此不如華亭鹤唳。』故臨刑而有此嘆。」

《晋書》卷五十四〈陸機列傳〉
初,宦人孟玖弟超拼為穎所嬖寵。超領萬人為小都督,未戰,縱兵大驚。機錄其主者。超將鐵騎百餘人,直入機麾下奪之,顧謂機曰:「貉奴能作督不!」機司馬孫拯勸機殺之,機不能用。超宣言於眾曰:「陸機將反。」又還書與玖,言機持兩端,軍不速决。及戰,超不受機節度,輕兵獨進而没。玖疑機殺之,遂譖機於颖,言其有異志。將軍王闡、郝昌、公師藩等皆玖所用,與牽秀等共証之。穎大怒,使秀密收機。其夕,機夢梦黑幰繞車,手决不開,天明而秀兵至。機釋戎服,著白帢,與秀相見,神色自若,謂秀曰:「自吳朝傾覆,吾兄弟宗族蒙國重恩,入侍帷幄,出剖符竹。成都命吾以重任,辭不獲已。今日受誅,豈非命也!」因與穎笺,詞甚凄惻。既而嘆曰:「華亭鶴唳,豈可復聞乎!」遂遇害於軍中,時年四十三。二子蔚、夏亦同被害。機既死非其罪,士卒痛之,莫不流涕。是日昏霧晝合,大風折木,平地尺雪,議者以為陸氏之冤。

故事:西晋時,陸機文采出眾,一代名士。成都王司馬穎愛才,重用陸機。討伐長沙王司馬義時,用陸機為主帥,統領兵士二十餘萬。陸機請辭,成都王不允。部將見這個南邊主帥書生氣十足,均不服調配,加上陸機缺乏作戰經驗,給果損兵折将,大敗而歸。有人誣陷陸機與長沙王有私交往來,成都王遂派人抓捕陸機。陸機聞訊,苦笑脱去戰袍,嘆息道:“欲聞華亭鶴唳,可復得乎?”於是平静地赴死。

解說:華亭乃今日上海市松江縣西。陸機於吳亡入洛以前,常與弟遊玩於華亭墅中。華亭鶴唳引伸為感慨生平,悔入仕途。另義,指華亭谷的鶴叫聲。表示對過去生活的留戀。

其後有文人引用華亭鶴唳於詩詞之中,如:
唐朝李白有詩《行路難》之三:“華亭鶴唳詎可聞,上蔡蒼鷹何足道?”
明代許自昌詩《水滸記·敗露》:“向雲陽伏法何尤,你華亭鶴唳聽難久。”

鶴唳華亭:書中人包括太子何嘗不是感慨生平,但他們可有悔入仕途?或許有,或許沒有,這也不是他們的選擇,而是豈非命也!太子、齊王、趙王生於帝皇家,他們或許注定要爭奪皇位,始終權力令人利慾薰心,權力帶來更多慾望,某程度上人有貪念,太子何嘗不想保護所有人,但凡事皆有取捨,越是要面面俱圓,越是求而不得,缺失就更大。

劇中陸英來自華亭,宮中亦養有祥鶴,將書名/劇名融入劇中及畫面中。鶴唳一詞除了是鶴的鳴叫聲外,亦形容驚恐不安的情況,整個劇裡,太子一直處於步步為營的狀態,跟他一人之下,萬人之上的身份不無諷刺。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

羅晉飾演太子蕭定權,少年喪母,與父親不親近,對親情極度渴望,但又懼怕到頭來失望,跟太傅盧世瑜雖為師生,但情同父子,深受盧太傅君臣父子之儒家思想影響。羅晉於劇中用原音。

李一桐飾演陸文昔,文官陸英之女,為拯救春闈遭人陷害的兄長而與太子蕭定權相帝,在父兄遭難後,化身東府女官阿寶,守候在蕭定權身邊。

黄志忠飾演蕭睿鑒,南齊皇帝,蕭定權之父。當年國舅顧思林助其奪嫡,亦娶其妹為皇后,之後對掌握兵權的顧家十分顧忌。

王勁松飾演太傅盧世瑜,吏部尚書,清流太傅,太子的授業老師,對其嚴厲但真心對待太子如子,太子也只認這位老師,二人情同父子。後來太俄死諫,逼皇帝給太子行冠禮,鞏固太子地位。美中不足劇中王勁松非用原聲。

鄭業成飾演顧逢恩,嘉義伯,顧思林之子、蕭定權表哥,處處維護表弟,亦深知其心性,助其於宮闈中解決種種困難。

王國長老

金瀚飾演蕭定棠,庶長子齊王,生母為趙貴妃,覬覦皇位,屢次與其岳父中書令陷害太子,羅晉37歲,金瀚26歲,真係點都好難令人信服羅排行第三,而金乃長子,而飾演趙王演員辛鵬亦只有27歲,細羅晉十年。金瀚演技唔錯,但外表所限,演奸角比較入型入格。

張志堅飾四李柏舟,中書令,蕭定棠岳父。

邱心志飾演陸英,原為川蜀路茶馬監察御使,在盧尚書舉薦下回京擔任御使中丞,希望成為太子後盾,但為奸人所害。

劉德凱飾演顧思林,武德侯,太子蕭定權舅父,顧皇后兄長,顧逢恩之父,手握重權的將軍,早年助皇帝奪嫡,之後卻為他猜忌。第一集已出場,有氣勢,見皇帝一幕及怒撕蕭定權罪己奏本一場完全顯現出作為臣子知進退,作為舅父疼愛姨甥。

王國長老

苗圃飾演趙貴妃,蕭定棠及蕭定楷之母,一心希望自己兒子能夠取代蕭定權成為儲君。

陸妍淇飾演齊王妃,中書令之女

辛鵬飾演蕭定楷,趙王,野心勃勃,城府極深,一心想要爭奪皇位,跟蕭定棠為同父同母兄弟。

王媛可飾演顧皇后,先皇后,蕭定權生母,顧思林之妹,於蕭定權年少時過世,出現於蕭定權回憶之中。

郝蕾客串張尚服一角,先皇后宮人,從小看蕭定權長大,檄文之亂時被吳内人從城牆上推下重傷,最後為維護自己女兒吳内人而攬下所有罪狀,最後被車裂而死。於第一至第三集出場。

王瑞子飾演吳内人齊王蕭定棠地下情人,被蕭定棠利用陷害太子,險遭滅口,但被太子安排的人救下,假裝被勒死,後來於大殿上現身,令齊王慌亂下承認有把檄文交予吳内人。

馮波飾演姜尚宮,為趙貴妃心腹,於檄文之亂時助蕭定棠捉拿吳內人,阻止蕭定權及顧逢恩查明真相。

其他女性角色:

王國長老

其他男角色

子爵府

回覆樓主:

呢套好似唔錯

琥珀宮

回覆樓主:

好沉重咁,等影評再決定

水晶宮

回覆樓主:

唔想跟播,草多D先開

珍珠宮

環保接龍勳章

rose-mag 發表於 19-11-17 00:21
苗圃飾演趙貴妃,蕭定棠及蕭定楷之母,一心希望自己兒子能夠取代蕭定權成為儲君。

呢套有興趣,播到中間先開

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

伯爵府

呢套真係好睇
但傳聞有機會下架(因為係宮鬥劇)
所以佢正常更新嘅日子冇更新

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

rose-mag 發表於 19-11-17 00:20
暫時出咗五集,最初會有D亂,因為人物多,出場時都有字幕打身份同人物個名,但要認人都要少少時間。

鶴唳 ...

多謝版主開舖,依家對呢套戲更清晰了,謝謝!

第一次睇羅晉,八卦吓,佢係咪最近同唐媽結婚及有b?

珍珠宮

forgive?forget? 發表於 19-11-17 22:18
呢套真係好睇

吓?! 唔係啩? 套劇咁好睇,難得戲情唔拖咁緊湊,唔好呀!好想睇呀!

王國長老

forgive?forget? 發表於 19-11-17 22:18
呢套真係好睇

有話優酷想cap錢,加會員費,好多人因為呢套戲俾錢做會員。宮鬥係隱憂,但呢套係架空劇,唔同如懿傳因為同歷史有抵觸而被禁。希望呢套會冇事啦,睇咗幾集幾緊湊,而且劇情發展出人意表,演員演技又到位,各樣細節認真,如果冇得播好可惜。

王國長老

Ryanma 發表於 19-11-18 00:20
多謝版主開舖,依家對呢套戲更清晰了,謝謝!

第一次睇羅晉,八卦吓,佢係咪最近同唐媽結婚及有b?

係呀,羅晉就係唐嫣老公,佢戲唔錯,有套舊戲同孫儷做,叫賣房子的人,幾好睇。

我而家唯有開小說等播,希望好快有更新。

伯爵府

rose-mag 發表於 19-11-18 00:52
有話優酷想cap錢,加會員費,好多人因為呢套戲俾錢做會員。宮鬥係隱憂,但呢套係架空劇,唔同如懿傳因為同 ...

騰訊又係用埋差唔多招數
會員已經優先睇
最近有一套「明月照我心」
到最尾結果嗰幾集 會員再加錢仲可以加快大睇結局

王國長老

forgive?forget? 發表於 19-11-17 08:57
騰訊又係用埋差唔多招數
會員已經優先睇

希望只係優酷見錢開眼,而唔係因為廣檢局要禁啦,其實已經係會員一次過睇三至五集,非會員每星期睇兩集,如果而家係因為見到反應好而加錢就好cheap囉。

另外慶餘年、大明風華又係唔知幾時至排到上。

珍珠宮

rose-mag 發表於 19-11-18 00:54
係呀,羅晉就係唐嫣老公,佢戲唔錯,有套舊戲同孫儷做,叫賣房子的人,幾好睇。

我而家唯有開小說等播, ...
邊樹有小說睇呢?

有地方唔明, 點解陛下唔開門俾殿下見先皇后最後一面嘅? 
睇到拍門拍到流晒血,好心酸..
係咪陛下唔俾先皇后講遺言俾皇太子知?好慘

珍珠宮

forgive?forget? 發表於 19-11-18 00:57
騰訊又係用埋差唔多招數
會員已經優先睇
嘩!超賤!
其實係咪好多網上小說,都係用類似咁嘅招數對讀者,好無引啫!
對已付費嘅會員唔公平,好似俾人勒索咁!

王國長老

Ryanma 發表於 19-11-18 09:34
邊樹有小說睇呢?

有地方唔明, 點解陛下唔開門俾殿下見先皇后最後一面嘅? 

睇繁體字可以揾一個網叫101典藏網,有好多改編電視劇小說,連翻譯小說都有。如果唔介意簡體字的話,思兔小說,全本小說網都有鶴唳華亭小說。

我未睇到有關細節,網上書迷講皇帝同皇后有意見不合,加上顧忌顧家,而蕭定權生得好似皇后,同顧國舅盧太傅親近過皇帝,皇帝唔想見佢。

珍珠宮

rose-mag 發表於 19-11-18 09:53
睇繁體字可以揾一個網叫101典藏網,有好多改編電視劇小說,連翻譯小說都有。如果唔介意簡體字的話,思兔小 ...
Tks for sharing!

見皇帝喺上咗鎖嘅櫃拎幅畫出嚟,好似係皇后嘅晝像叫卿卿去懷緬一番,可能對皇后仍有思念之情,
希望唔會係貴妃害死皇后喇..

齊王個樣有d似步步裡面其中一個亞哥,另外顧表哥個樣似似哋曹永廉,仲有d哥哥張國榮嘅影子

首頁
12345...10

尾頁

跳至