影視娛樂

跳至

首頁
45678...10

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Tebing 發表於 20-6-20 23:14
呀 太sad 有時候會瞓唔著呀

睇鶴唳幾花精神,對白古文詩辭太多,聽要留心,演員有時講台辭太快,有字幕都要追,同埋好多負面情況,淨係第一個個案峰迴路轉,最後結果係冇人有得益。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

rose-mag 發表於 20-6-20 23:22
睇鶴唳幾花精神,對白古文詩辭太多,聽要留心,演員有時講台辭太快,有字幕都要追,同埋好多負面情況,淨 ...

你真係資料庫

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Tebing 發表於 20-6-20 23:29
你真係資料庫

我只係比較好記性同埋鍾意做資料搜集同整理,嚴重到ocd程度

大宅

60集太長

王國長老

renarenahk 發表於 20-6-22 01:17
60集太長

但冇60集又講唔到咁多,感覺中間節奏有d慢,好多嘢轉轉折折。

侯爵府

rose-mag 發表於 20-6-20 23:22
睇鶴唳幾花精神,對白古文詩辭太多,聽要留心,演員有時講台辭太快,有字幕都要追,同埋好多負面情況,淨 ...

係,每單案我都要上網反覆再睇分析先明

侯爵府

rose-mag 發表於 20-6-22 06:31
但冇60集又講唔到咁多,感覺中間節奏有d慢,好多嘢轉轉折折。

我覺得節奏ok. 好多對白我不斷反覆思考,好有滿足感。劇本真係寫得好好好好

侯爵府

rose-mag 發表於 20-6-20 23:07
小說原著BE仲sad, 所以最初我越睇越唔想睇,驚係跟原著結局,但唔跟原著,唔多貼近男主性格,而且同表哥關 ...

我再睇左啲人講原著結局,忽然又覺得佢cut左12集係好事,如果唔係,我一定覺得傷心死。依家呢個結局(我其實未睇完),已係補恨式之作,我覺得頗圓滿了

王國長老

青青河邊草 發表於 20-6-23 02:59
我再睇左啲人講原著結局,忽然又覺得佢cut左12集係好事,如果唔係,我一定覺得傷心死。依家呢個結局(我其 ...

呢套劇係要花好多時間去睇,極為燒腦,所以好多人冇心機睇唔出奇,而且真係好慘,就算而家劇版結局係算好,但中間實在太多人命太多令人唔開心嘅情節。我都有部份內容要反複睇,驚睇漏嘢,但成套劇翻煲要等等先,太傷神。

大宅

青青河邊草 發表於 20-6-20 11:53
我啱啱追,真係勁好睇,勁感動。
已偷睇後面嘅情節,就算未睇完整,都感動到喊。劇本比《慶餘年》更令我喜 ...

"慶餘年"和"鶴唳華亭"是不同的觀眾羣。

我看"慶餘年"一集至二集已棄。

"鶴唳華亭"由始至終不離不棄。演員/台詞/服裝/道具/燈光/佈景的組合成一套用心的製作,台詞太美,不斷回片看回台詞。

以為是第一次看羅晋的戲,想想下,新三國的漢獻帝是他。

又找他以前的戲,看了穆掛英掛帥,是一套喜劇,他和苗圃很匹配,劇中他傻萌,苗圃精靈聰明,但要跳了皇帝和公主的戲份,太煩人了。

男爵府

牛年勳章

我前一個月都煲左《鶴唳華亭》
不過係先睇哂劇情才去睇劇集
因為網上評價一般話劇情太多反轉
而且又有文言、典故
如果唔係有JM post過一個大陸forum 討論鶴唳
我一定唔會識得過中的含意
之後仲瘋狂睇埋花絮、劇情分析文章, 入左坑

遲d小孩放暑假想翻煲
其實上至演員,下至拍攝、道具、埸景都一絲不苟
係好用心的大製作
可惜. 正如鶴粉講,一係對呢套劇鍾意到不能自拔,一係覺得太用神冇娛樂性
對我黎講, 就係劇情太悲,睇緊套劇時個人好沉...

侯爵府

Ronald媽媽 發表於 20-6-25 21:08
"慶餘年"和"鶴唳華亭"是不同的觀眾羣。

我看"慶餘年"一集至二集已棄。

我早在幾個月前已看了十幾分鐘<鶴>,覺得係OK的。但後來因為太想睇<慶餘年>,就停左,走左去煲<慶>。咁呢,我覺得<慶>都係好睇既,我有睇晒。之後,又去左睇<長安十二時辰>,睇完,又覺得<長>比<慶>好睇,故事有深度啲,服化道也更精美。好啦,跟住我忘記左<鶴>,開左幾套,都唔掂,棄晒,在自己煲劇list上搵番<鶴>出來,再睇。。。點知,不得了。。。我睇到差不多大結局了,真心講,佢比<慶>和<長>都更令我著迷!真係好好好睇。

我開頭都未覺得咁好睇,但,男主角的演出令我有吸引的地方。一來,佢真係有果種貴氣和霸氣,但又有傻氣,羅晉我都係第一次睇佢啲劇,一路只係睇到佢同佢老婆啲新聞,我其實對佢老婆無乜興趣,所以也沒有留意羅晉。但,呢套戲真係令我欣賞佢。二來,我未見過啲劇集既太子咁可憐,但又覺得呢啲性格好真實。。。所以就開始左我對<鶴>不離不弃的日子了。

侯爵府

喜歡這套劇,一定係劇本令我好欣賞先。講真, 唔睇網友的分析文章, 我根本就睇唔明...睇左啲分析文章, 就覺得, 這位編劇我係佩服得五體投地!! 我覺得自己要重新再讀文學! 真係好多嘢可以學。 

仲有,李一桐,以前睇射鵰,覺得佢只係OK,但今次呢部戲令我完全對佢改觀,佢演得十分出色,和羅晉完完全全就係劇中人,好投入,甜的好甜,苦的好苦。 

侯爵府

JQKbaby 發表於 20-6-26 15:57
我前一個月都煲左《鶴唳華亭》
不過係先睇哂劇情才去睇劇集
因為網上評價一般話劇情太多反轉

我為左睇分析,裝左"豆ban"的app, 啲網民真係好叻, 好多分析文章真係好精彩....
講真, 幾乎九成的對白深意, 我都係靠睇分析才明白的, 諗諗諗, 諗好耐.
而呢套劇最成功就係, 我諗好耐都唔覺得悶, 依家好想再了解多啲....
神級劇本.....

侯爵府

羅晉未睇呢套之前, 只係在綜藝節目<國家寶藏>中睇過佢簡短演出, 果時完全無印象的.
可見角色幾重要.

嚟緊我會睇佢同孫儷的<安家>

侯爵府

rose-mag 發表於 20-6-24 02:58
呢套劇係要花好多時間去睇,極為燒腦,所以好多人冇心機睇唔出奇,而且真係好慘,就算而家劇版結局係算好 ...

劇本結局我開頭都唔接受, 但係, 再知道埋小說版的結果, 我就信羅晉所講, 這是一個圓滿的結局了.

大宅

青青河邊草 發表於 20-6-29 12:59
羅晉未睇呢套之前, 只係在綜藝節目中睇過佢簡短演出, 果時完全無印象的.
可見角色幾重要.

角色當然重要,有能力的演員,就等一個可以發輝的角色,而鶴係一套各方面都講究的劇,流量明星真係擔唔起。

羅晋入北電前學過戲曲,所以佢有古人的儒雅,身板子非一般,舉手投足跟時裝劇的表演是不同,佢有能力表現出來。

太子甩袖
https://www.bilibili.com/video/BV1T7411u75f?from=search&seid=18352203241552502788

這套大劇要在電視看,否則很多細節是看不到,手机看,是滑著看劇情。

看完鶴唳華亭,再看安家,安家對羅晋真係小菜一碟。姑姑的角色,是收割粉絲。

孫儷在安家比較失色,已不是亮點,不講羅晋,很多角色比她演得好。

子爵府

Ronald媽媽 發表於 20-6-29 23:08
角色當然重要,有能力的演員,就等一個可以發輝的角色,而鶴係一套各方面都講究的劇,流量明星真係擔唔起 ...

安家
比起
甄嬛傳
鶴唳華亭
真係小兒科

太子甩袖超型

子爵府

青青河邊草 發表於 20-6-29 13:05
劇本結局我開頭都唔接受, 但係, 再知道埋小說版的結果, 我就信羅晉所講, 這是一個圓滿的結局了.
...

係呀
不過如果可以再補多幾個shot就好
始終太倉促

侯爵府

Ronald媽媽 發表於 20-6-29 23:08
角色當然重要,有能力的演員,就等一個可以發輝的角色,而鶴係一套各方面都講究的劇,流量明星真係擔唔起 ...

羅晉在劇中行酒令, 唱左幾句, 都好好聽呀!
真想不到, 佢真係多才多藝.

首頁
45678...10

尾頁

跳至