懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我諗緊使唔使搵人洗冷氣?有無用呢?感覺上部冷氣好似吸左唔少有害物質咁。

洋房

二噁英具有致癌作用,要有效清除依附在身上衣物,必須用肥皂清水清潔。

要減少室內空氣二噁英濃度,可以利用活性炭吸收,保護自己,特別家中有小朋友/孕婦,要留意!

請廣傳自救。

(轉載自醫生TG)

別墅

活性炭真係有用?我有活性炭口罩,黑色口罩雖然敏感但filter到的話為咗bb都要帶......尋日聽電台話胎盤會直接傳二噁英比bb

建議大家睇吓k kwong,信唔信都得個知字,佢話空氣清新機過濾到催淚物質,但過唔到二噁英

大宅

回覆 fisha 的帖子

好有共鳴, 琴日我去威院產檢醫生先話冇研究做過有關TG對BB既影响。我諗我地既BB就係首批研究

禁止訪問

複式洋房

K Kwong都講左山埃可以水溶;
但二噁英係無得分解 儲存喺人體脂肪
衰退周期要10幾年 引起DNA突變
所以會形成生畸胎同生cancer;
而佢自己都講咗任何濾水器/空氣過濾器都係冇用嘅

rainbowchuuu3    發表於 19-11-19 16:38

複式洋房

回覆 Ksuety 的帖子

而且我問過醫生我而家已經34週 二噁英對BB影響仲大唔大
佢斬釘截鐵話 大!
佢又話香港得返 西貢 大嶼山南 錦田 呢三個地方相對污染較細
我剛好住錦田 叫我無咩事都唔好出街

別墅

回覆樓主:

我本來都無太在意,點知有4個同事屋企附近放過tg,佢地分別出現頭痛、鼻敏感、咳嗽的徵狀,究竟關唔關事?

別墅

Ksuety 發表於 19-11-19 13:09
回覆 Ksuety 的帖子

而且我問過醫生我而家已經34週 二噁英對BB影響仲大唔大

見到真係好想喊,呢位媽媽你都好,仲有一個月又住得遠,我仲有兩個月。難以想像剛剛有左嘅媽媽點算

希望大家都無事!

大宅

sweetsweetsweet 發表於 19-11-19 15:57
見到真係好想喊,呢位媽媽你都好,仲有一個月又住得遠,我仲有兩個月。難以想像剛剛有左嘅媽媽點算:thinki ...

其實無論係媽媽吸到定bb吸到個影響都係大, 唯有盡量少出街保護自己同bb

大宅

剛剛睇左博士既分享, 勉勵各位媽媽, 佢話對已懷孕既媽媽風險應該唔大, 因為二噁英係累積性既, 越來越毒~
https://www.facebook.com/4430965 ... U3NjAyMDc5NjI3MTU4/

別墅

Lily2020 發表於 19-11-19 16:19
剛剛睇左博士既分享, 勉勵各位媽媽, 佢話對已懷孕既媽媽風險應該唔大, 因為二噁英係累積性既, 越來越毒~
h ...

環保署10月分區二噁英濃度數值未見上升 - 雅虎香港

https://yns.page.link/nuprZ

今日都出左數字啦,求安心啦

複式洋房

mushroomama00 發表於 19-11-17 20:01
算吧啦,依家有啲人藍上腦,tg 對孕婦冇害都講得出口,我真係好想知某d人夠唔夠薑係tg 放題時,開大隻窗, ...

讚成,不過我懷疑佢地講得出沒害嘅,跟本都唔係孕婦,如果係,我相信佢地都唔會咁口響

別墅

GloriaLam_ 發表於 19-11-19 18:11
讚成,不過我懷疑佢地講得出沒害嘅,跟本都唔係孕婦,如果係,我相信佢地都唔會咁口響
...

真係無人知,anyway , 佢哋應該去咗政治板到圍爐,我地繼續諗下點防下啦。。。。唉,我仲有2個月。。係肚入面,真係好驚。。大仔呢幾個月,氣管真係差左,希望只係轉天氣影響。

大宅

回覆 EasyTrendyMum 的帖子

但最嚴重既11月都未公佈
我都好想有啲研究話俾我知有冇危險, 或者係距離高危地區幾遠先至為安全距離

所以而家成日睇K Kwong 既facebook 睇下佢個研究有冇進展

懷孕媽媽, 大家都要加油

民房

我岩岩先三個月左右,住係中大幾公里外,話遠唔遠,話近唔近,其實真係好擔心

返工返銅鑼灣,唯一避免接觸就只有sick leave,c6直程想我辭職留係屋企⋯
我無直接聞過tg,但係銅鑼灣行幾分鐘會覺得喉嚨乾同苦,有無人有相同感覺?

大宅

Kakath 發表於 19-11-19 23:42
我岩岩先三個月左右,住係中大幾公里外,話遠唔遠,話近唔近,其實真係好擔心

返工返銅鑼灣,唯一避免接觸 ...

我都係三個幾月咋,望吓越南二噁英畸胎BB啲相,唔擔心就假,生咗出嚟就一世。我寧願而家自己辛苦啲,日日出入戴啲工業用活性碳口罩,返工之外唔出街,都唔想有萬份一機會BB會有事。
而家冇證據證明百分百安全,我哋就要一齊諗方法自保,做多好過做少。

男爵府

Lily2020 發表於 19-11-19 12:47
回覆 fisha 的帖子

好有共鳴, 琴日我去威院產檢醫生先話冇研究做過有關TG對BB既影响。我諗我地既BB就係首 ...

2003年有沙士BB
2019/2020 有TG BB

男爵府

終於look晒Post 先決定搭咀。
我已經40,上年今年已經無咗2 胎,本來養好身子,12 月開始再做人,但TG 真係令我超多憂慮。
因為我住柯士甸道廣東道,屋企遠望就係poly,2-3 條街距離係彌敦道重災位。
已經跟足所有可以做到嘅方法,但仲係好擔心... 因為再出事我未再撐得住

複式洋房

Ksuety 發表於 19-11-19 13:06
K Kwong都講左山埃可以水溶;
但二噁英係無得分解 儲存喺人體脂肪
衰退周期要10幾年 引起DNA突變

爬左好多文都冇一篇講真正解決方法,
甘其實係咪做咩都只係心理安慰

首頁

尾頁

跳至