懷孕前後

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

tinker_bell 發表於 19-11-17 18:24
我都好驚TG...
呢個bb我好辛苦先有...下個月就生...而家已經提早放產假日日留響屋企避世...但心諗而家避到 ...

唉,好明白你心情,但正面些諗,你盡力做哂預防,盡左力算,始終無法100% 掌握相關化學資料,亦無任何研究,所以之前有媽媽講過,唔好太過擔心,本先我都好驚,睇完好多媽媽回覆,心裡都好過些,男人係後知後覺家,唔好諗太多,下個月生希望順利同寶寶健康快樂。加油!

大宅

littledust 發表於 19-11-17 14:29
回覆 陶淵明 的帖子

我都咁覺得,燒垃圾既黑煙絕對比得上Tg有餘。如果擔心唯有自己出街帶口罩,少啲出街。 ...

嗰啲人係扮唔知啫, 只不過佢哋覺得離天八丈遠嗰啲毒,係唔會影響到佢哋自己。

大宅

Wannii 發表於 19-11-17 19:04
唉,好明白你心情,但正面些諗,你盡力做哂預防,盡左力算,始終無法100% 掌握相關化學資料,亦無任何研究 ...

冇問題嘅,加油

大宅

回覆 mscathybbb 的帖子

尖沙嘴重災區呀,有無得唔番?除左tg 仲有高濃度山埃

大宅

拉比2018 發表於 19-11-17 17:56
有片影住暴徒火燒阿伯,都可以話佢係特技人,人哋佢咗醫院情況唔樂觀,咁都有假?

有片影住暴徒用磚掟死 ...

冷静,吾好咁激动

大宅

SugarBoo 發表於 19-11-17 17:49
不如妳睇返清楚我之前D post 先啦
我無講過催淚彈無呢 但好多文獻表示二噁英“主要”來源係燒膠燒垃圾
咁 ...

咪求其上完wiki就當睇左文獻啦, wiki google人人都識睇, 唔係淨係你一個有睇既, 前提係講緊全世界, 咁一定係燒垃圾多過tg架, 世界上邊個地方會好似香港咁燒tg啊請問? 仲要燒緊既係國產tg啊小姐! 國產tg呢個幾月起碼燒左3-4千粒啊!

國產tg成份未知, 你又有冇睇過任何文獻關於國產tg啊請問? 而家暫時乜都唔知, 所以先人人自危, 網上已經好多相好多人敏感啦, 你話係假既你咪唔好理囉, 做咩唔比其他人擔心呢?

你咁擔心燒垃圾同膠會有二噁英同山埃, 即管自己開個po同你d同路人傾啦! 唔好入黎tg po為拗而拗啦唔該! 即係都有人會擔心懷孕可唔可以食涼野一樣, 唔應該係呢個po傾架好冇! 咁樣叫九唔搭八啊!

enhai    發表於 19-11-22 10:54
enhai    發表於 19-11-22 10:54
Pooh1005    發表於 19-11-17 19:33
166176    發表於 19-11-17 19:32
166176    發表於 19-11-17 19:31

男爵府

tinker_bell 發表於 19-11-17 18:24
我都好驚TG...
呢個bb我好辛苦先有...下個月就生...而家已經提早放產假日日留響屋企避世...但心諗而家避到 ...
我豬隊友琴日都話想同親戚去尖東食放日本放題.
俾我鬧餐死.

男爵府

唔想講政治. 但政府捉人可唔可以唔用tg?
反正拉人點都係要落手落腳落棍.
驅散就水炮車囉.

tg 真係無差別, 唔分顏色男女老幼個個都影響.

別墅

講真個b係肚入面,真係會好緊張。平時自己病都唔捨得食藥,又戒辣野,又介海鮮,涼野唔敢食,人多地方都帶返個口罩,咩都做齊。。。咁小心辛苦都係為咗BB唔受傷害。。。
而家有班人走出嚟同我地講,tg 都唔係好毒ga,唔夠燒垃圾毒丫,你地d媽咪真係大驚小怪。。。。唔嬲就假,我理得邊樣衰d丫,仲之有d覺得有少少傷害到bb既野,就拎出嚟討論啦,睇下點將傷害減到最低,關立場咩事呀,咁都要封post。。。。。。。。

Claire20200501    發表於 19-11-19 14:46

大宅

Elisabetta 發表於 19-11-17 19:22
咪求其上完wiki就當睇左文獻啦, wiki google人人都識睇, 唔係淨係你一個有睇既, 前提係講緊全世界, 咁一定 ...

其實妳係咪無睇清楚我D link 㗎 係世衛㗎篇嘢 其實呢 你啱 隨隨便便Google吓都見到好多其他文獻呀資料呀都係講二噁英毒主要源係乜

法國都放咗催淚彈一年 有無人知佢哋用咩彈呢?
啱 妳又唔知大陸TG成份係乜 我又唔知
齋係到好驚呀鬧呀 都冇用㗎啵
咪已經講咗避開戰區基本上安全(K.kwong講嘅)
咁單一係到驚呢樣嘢又對懷孕會好?

呢度係討論區 妳開得公開Post 就係俾人發表意見㗎啦 我覺得有關咪得囉
唔鍾意可以開ws group 傾㗎 咪無人可以插嘴 你哋自己圍爐囉

男爵府

回覆樓主:

Google 一下 dioxin 便知有幾毒,燒垃圾都吾係全港九都燒 而家tg周圍都係

Claire20200501    發表於 19-11-19 14:48

大宅

SugarBoo 發表於 19-11-17 19:50
其實妳係咪無睇清楚我D link 㗎 係世衛㗎篇嘢 其實呢 你啱 隨隨便便Google吓都見到好多其他文獻呀資料呀都 ...

咁世衛篇野幾時update架?係咪啱啱今個月知道地球上有個地方叫香港狂放完國產tg之update話燒膠燒垃圾毒d啊?

法國放左成年你點知人地冇事既? 又有邊篇法文文獻話佢地d媽媽唔驚又好安全啊? 人地係度傾同擔心, 係冇用架講真, 但作為媽媽可以做咩呢又? 除左傾下點避同點清潔之外, 冇實質野做到架, 咁又麻煩你suggest下可以做咩啊? 你咁叻叻睇咁多文獻

如果你係信k kwong既話就唔會話tg冇問題啦!
同埋而家大把媽媽返工同住既地方係重災啊, 點避呢又請問?

別墅

回覆樓主:

算吧啦,依家有啲人藍上腦,tg 對孕婦冇害都講得出口,我真係好想知某d人夠唔夠薑係tg 放題時,開大隻窗,親身示範一下,大住個肚都唔驚,一d影響都無ga,吸多兩啖先

男爵府

牛年勳章

clt0524 發表於 19-11-17 18:22

掟死人有片係個肥婆女人唔識掉,就掉中企佢前面個呀伯,網 ...

你就真係廢up
證據就係冇證據證明有人死囉!呢D咪就係證據囉!上到法庭冇死者冇被告個官話係你殺都得,咁樣得唔得,你唔係咁無知得把口話有人死就真係有人死?
你覺得有人死,請問係邊個,男還是女人,幾多歲,點解咁多日一個死者家屬都冇出來?所有野都係暴徒口中既“死者”
我諗真係有死曱甴囉
第一我唔係警察,我冇受過專業訓練捉曱甴,作為一個正常市民唔會帶比警察負擔
第二我又不會有暴徒咁,日日都有人訓練做恐怖分子,又有殺傷力武器

複式洋房

mushroomama00 發表於 19-11-17 20:01
算吧啦,依家有啲人藍上腦,tg 對孕婦冇害都講得出口,我真係好想知某d人夠唔夠薑係tg 放題時,開大隻窗, ...

所以我地應該響應樓主,無謂既回應直接 ignore 佢~~

複式洋房

S_F 發表於 19-11-17 20:10
所以我地應該響應樓主,無謂既回應直接 ignore 佢~~

無錯丫 我地直接ignore果啲留言 佢地無癮就唔會再講架喇

大宅

Elisabetta 發表於 19-11-17 19:59
咁世衛篇野幾時update架?係咪啱啱今個月知道地球上有個地方叫香港狂放完國產tg之update話燒膠燒垃圾毒d啊 ...

妳質疑世衛咪Email 去問佢囉
係討論區放多D資料出來大家參考唔啱嘅?
妳唔鍾意信 可以當佢無知識㗎 唔理㗎
不過世衛絕對係我自己會參考嘅資料之一
唔係我叻 係有讀過書都會自己搵吓資料 唔會盲信流言

法國就係好似無搵到有人話好驚影響媽咪啵
唔使我Suggest 呀 大家都信kkwong嘅話 佢咪有講囉 坐office果D人最安全呀 咪啫係除非妳係暴徒 記者 或警察 會好多機會直接接觸到催淚彈 就好大機會有影響 事後隔咗一段時間經過無需太擔心囉

咁我哋D準媽媽都避得就避嘞 專家都話咁算安全嘞
咁齋擔心 好擔心 有咩幫助? 懷孕心情比較重要啦

別墅

summer_splash 發表於 19-11-17 20:14
無錯丫 我地直接ignore果啲留言 佢地無癮就唔會再講架喇

係囉 佢地根本就off topic
直接ignore 佢地既留言 唔好同佢地嘈

大宅

Miffywsc 發表於 19-11-17 20:29
係囉 佢地根本就off topic
直接ignore 佢地既留言 唔好同佢地嘈

Ignore呢d人就o岩喇, 等佢自己自言自語(emoji)

大宅

SugarBoo 發表於 19-11-17 20:20
妳質疑世衛咪Email 去問佢囉
係討論區放多D資料出來大家參考唔啱嘅?
妳唔鍾意信 可以當佢無知識㗎 唔理㗎 ...

冇質疑世衛, 只係資料唔夠全面, 根本反映唔到真係情況, 如果你係有睇資料既, 都應該知今日理大錄到空氣中山埃超晒標, 唔該唔好再比較係tg毒定燒垃圾毒啦, 根本冇意思, 你有睇k kwong既話你信既話會講得出tg冇問題同安全? 隔左一段時間唔使擔心既「一段時間」係講緊至少7年或以上啊!

如果控制到既就唔係擔心啦, 可能你唔係媽媽啦, 唔明白媽媽既心情, 擔心係控制唔到架, 懷孕心情重要d, 係人都識講, 少d人係度為拗而拗既話相信大家心情都會好好多!

首頁
34567...9

尾頁

跳至