懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

衛生署話TG唔會影響孕b或小孩. 請別再炸版!
市民若接觸催淚煙後一般可出現的徵狀包括眼睛和其他黏膜有刺痛及灼熱感覺,另外亦有機會出現流眼水、流涎、流鼻水、胸悶、頭痛、噁心、皮膚有灼熱感覺及紅斑等等衞生署表示,皮膚接觸到催淚煙後亦應用大量清水和肥皂徹底清洗並更換受污染的衣物,而眼睛若有不適可用大量的清水或生理鹽水沖洗。

醫院管理局毒理學專家建議,
在接觸催淚氣體後一至兩小時避免母乳餵哺

受污染的表面一般可使用肥皂水浸濕的布抹,而不應使用熱水以免令殘留物蒸發。教研中心亦指,由於粉末會向下沉,建議清潔懷疑受催淚氣體污染的家居時,應該由上而下,再由離催淚氣體進入的較遠處開始抹起

對成人( 包括孕婦)/兒童的影響短暫,所以不會影響胎兒

放左5個月TG,有冇人有長期影響?

如果有, 請班黃醫護/專家等 唔好得個字,

俾實際個案(不用真名)市民睇下!

冇暴徒就冇TG,唔用TG,可用實彈!

https://food.ulifestyle.com.hk/restaurant/news/detail/2498568/%E5%82%AC%E6%B7%9A%E5%BD%88%E6%B8%85%E6%BD%94-%E8%A1%9B%E7%94%9F%E7%BD%B2%E5%85%AC%E4%BD%88%E8%99%95%E7%90%86%E5%82%AC%E6%B7%9A%E5%BD%88%E6%AD%A3%E7%A2%BA%E6%B8%85%E6%BD%94%E6%96%B9%E6%B3%95-%E6%8F%90%E9%86%92%E5%88%87%E5%8B%BF%E4%BB%A5%E7%86%B1%E6%B0%B4%E6%B8%85%E6%BD%94%E5%AE%B6%E5%B1%85-%E8%A1%A3%E7%89%A9

gnimingng    發表於 19-11-17 20:29
SugarBoo    發表於 19-11-17 17:27

複式洋房

Jasmine-4711 發表於 19-11-17 16:54
市民若接觸催淚煙後一般可出現的徵狀包括眼睛和其他黏膜有刺痛 ...

陳肇始自己都認左唔知新呢批大陸製催淚彈有咩成份呀 !!!!????
你岩岩係火星返黎呀!?

copy條 u life link 就當 supporting,你會唔會太攪笑呀!?

返去你個政治版圍爐啦!
呢度唔歡迎你呀!

cherylloveu    發表於 19-11-18 11:23
sweetsweetsweet    發表於 19-11-18 09:40
melody725    發表於 19-11-18 01:02

男爵府

開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

S_F 發表於 19-11-17 17:01
陳肇始自己都認左唔知新呢批大陸製催淚彈有咩成份呀 !!!!????
你岩岩係火星返黎呀!?

果然高手在二樓

男爵府

你岩岩係火星返黎呀!?

好波

男爵府

水我都擔心唔知有幾多山埃二惡英

大宅

你岩岩係火星返黎呀!?

大宅

你岩岩係火星返黎呀!?

男爵府

你岩岩係火星返黎呀!?

大宅

你岩岩係火星返黎呀!?

妳係..? 點到妳唔歡迎佢呀?
妳鍾意圍爐都可以返連登㗎喎
做咩妳哋出 Post 就得 人哋出 post 就唔得?
BK 妳嘅?

複式洋房

你岩岩係火星返黎呀!?

支持。
政府自己都up唔出有咩成份,唔發佈十月二噁英既空氣成份係幾多。如果無問題,咁多人質疑同擔心,點解政府唔公開資料呀?資料都未有就咁實牙實齒咁話無影響?點make 架呢個conclusion?

複式洋房

SugarBoo 發表於 19-11-17 17:30
妳係..? 點到妳唔歡迎佢呀?
妳鍾意圍爐都可以返連登㗎喎
做咩妳哋出 Post 就得 人哋出 post 就唔得?

你係咪傻架,以身試催淚彈試傻左!?

我邊隻字話唔俾佢出post 呀?
我叫佢返政治版出呀,呢度係講陀b架

唔好見到人地唔同你一樣立場就鬧人文宣啦好心
我知,你學識舉報吖嘛,舉報埋呢個囉!

大宅

Jasmine-4711 發表於 19-11-17 16:54
市民若接觸催淚煙後一般可出現的徵狀包括眼睛和其他黏膜有刺痛 ...

簡單你去吸下TG,生返個B,再出來講啦,無生便收聲

大宅

S_F 發表於 19-11-17 17:38
你係咪傻架,以身試催淚彈試傻左!?

我邊隻字話唔俾佢出post 呀?

所以咪話妳哋D人唔識講道理囉
無道理就淨係識鬧人 可能係妳High 燒膠high 大咗?
佢出Post 係講TG對懷孕有無影響喎 點解同妳D好驚TG 呀點算呀 有分別?妳係人哋個post 到話 “呢度唔歡迎妳” 妳嘅呢度係指邊度? 唔係叫佢唔係到開Post 嘅意思係...?
我識舉報啫 都要版主們都認同先會封妳哋嘅

大宅

如果政府可以公布催淚彈成分,現時各區空氣中山埃二噁英等有害物質既含量,我會相信。

我希望得到既係確實數據,而唔係一句無影響,因為化學物質既影響並非短期而係長期,正如你食致癌物亦唔會立即有cancer,所以唔能夠單憑現時既影響黎判斷。

呢度我唔想牽涉政治,燒垃圾同催淚彈味我都聞過,都係唔好既。只要對BB有害都係需要避開。無辦法,我地呢版啲媽媽BB好多未出世,針唔拮到肉唔知痛,如果想散播自己政見的話,麻煩放過我地。

melody725    發表於 19-11-18 01:03

大宅

其實我覺得各位Jm唔好咁勞氣,擔心既帶口罩出街,黎緊我去尖沙咀產檢,去呢啲高危區就帶口罩著遮蔽多啲既衫,唔使驚警察會查,我又真係未試過比佢地查。
仲擔心既可以出國去下旅行,離開下香港個人都會開心啲!無咁負能量。

gnimingng    發表於 19-11-17 20:30

翡翠宮

回覆樓主:

SF洋房,
你雖然係新户,但留意到我在那版留言, 證明你都有在時政版留連

那邊話文宣用TG炸版炸到去孕婦版, 所以我先入來睇下炸成點

你地組員炸版俾bk會員舉報得多才封舖, 封完你地又開, 所以又封,成日又開又封, 非常勤力,
仲要開post問版主點解要封/刪去post?真係如jm講, 成日翻炒,好煩
你地唔厭咩?
好契而不捨的神情!

記者問陳笑齒國產催淚烟成份, 佢冇催淚彈罐在手,一時間點答得出, 點記得處方的比例

但事實勝於雄辯, TG如係咁毒, 5 個月班黄醫護都冇真實個案, 連作大亦一單都冇公佈?
唔似成日開記招班黄醫護的一向作風 如有少少機會賴TG引至長期後果, 佢地仲唔打鑼打鼓開記招, 逼警隊停用

翡翠宮

Jasmine-4711 發表於 19-11-17 18:14
SF洋房,
你雖然係新户,但留意到我在那版留言, 證明你都有在時政版留連

再者:

大家都有對腳,有TG,有冇孕的人都識走避啦.
正常的人唔會企定定係度聞TG卦?
在樓上都識關窗啦.

TG 係會散開, 散開就俾周圍的空氣稀釋, 藥力大減.

你或你的朋友如有孕, 唔需要成日咁擔心TG, 因你地又不是好似勇武派咁,在放TG現場好長時間打街戰.

孕婦唔開心會對胎兒唔好架.放鬆d啦.
但請你地
1.常示威的區域,你地應避免去
2. 留意曱甴日程表. 冇曱甴之處就冇TG
3.下次見放TG,就唔好企係度聞,
走或快步行開
4. 去强烈要求政府不再用TG,
改用實彈.

否則, 到你地bb出世, 呢場暴亂都未必完. 有排你地要驚呀.

複式洋房

Jasmine-4711 發表於 19-11-17 18:14
SF洋房,

原本真係唔諗住再回應你,但見屈我喎,話我會去你個唔知咩版度流留。。。就真係覺得攪笑。。

同埋唔好人地同你立場有少少唔同就話人文宣啦。你地係果邊繼續傾你地既政治,我地係呢邊繼續傾我地既媽媽經,兩不相干。

禁止訪問

複式洋房

下 平時連搽個指甲油 用咩防曬 染個髮都怕怕 而家竟然覺得催淚彈冇事?!唔好自欺欺人啦同埋如果你係要咁樣講 咁冇一個不理民意既政府同一隊咁冇專業操守既警隊 就唔會有你所謂既暴徒啦

melody725    發表於 19-11-18 01:05

首頁

尾頁

跳至