嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB六個半月
全人奶埋身餵
有四個半月開始食米糊
到六個月食到一日兩餐大人碗份量

依家開始煲緊粥仔(豬肉吊味)比佢食、一日三餐
但BB每一餐食得三分之一碗都無既大人碗份量
仲要邊食邊反胃、餵到我都驚😫

其實六個半月、要食幾多份量先足夠?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

Cyycy 發表於 19-11-17 17:23
BB六個半月
全人奶埋身餵
有四個半月開始食米糊

六個半月仍然三奶兩固就已經夠啦,一歲先進行兩奶三固

每餐有瓜菜(1-2 湯匙)有肉/旦(1/2-1 湯匙),有穀物,營養均衡,有大半碗以上可以代替一餐奶

總括而言,係睇每餐成分,唔好只睇份量飽唔飽肚

複式洋房

回覆 janede1314 的帖子

多謝你既回覆。
我想問:

岩岩開始食粥仔,係要稀啲定傑啲?洗唔洗攪碎?

佢而家只係食過節瓜、蕃薯、南瓜蓉及用肉吊味既粥、蕃茄蓉一試就唔肯再食。

想問下點樣可以有系統咁引入唔同嘅新食物?想喺佢七個月之前試多啲唔同嘅食物

10分感謝

複式洋房

另外、如果連半碗都食唔到、即係代唔到一餐、咁係飲奶次數上點安排?

男爵府

Cyycy 發表於 19-11-17 18:22

多謝你既回覆。

開始試時可以用濾網壓出來d粥,會綿d。

每一款新食材獨立試兩至三日,睇吓腸胃有冇不適、皮膚敏感或便秘問題。而家仲可以試試菠菜、菜芯,紅蘿蔔、1/4 旦黃。七個月可以先試魚蓉。獨立食材無問題先可以兩款夾埋

而家bb未咁中意同習慣食粥,可以轉返一餐生果米糊先(如香蕉、蘋果、牛油果)。因為米糊有鐵質。

男爵府

Cyycy 發表於 19-11-17 18:30

另外、如果連半碗都食唔到、即係代唔到一餐、咁係飲奶次數上點安排? ...

一個鐘後補奶,由佢飲幾多。因為只有瓜菜同粥會冇左鐵質、旦白質同鈣質。

2019新春慶豚圓

回覆 Cyycy 的帖子

Hi Cyycy, 健康院一般建議BB約6個月大的時候開始嘗試進食固體食物, 如果BB一餐食到大半隻BB碗(粥仔連餸), 就算代到一餐奶, 食物份量方面, 1歲後先建議最好每日有3餐固體, 現階段唔需要逼BB進食太多餐數, 按BB既需要去餵就可以啦, 依家一日飲到幾多奶呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

我試左2日、發現呀B係唔鍾意食粥。因為一餵佢食粥、食3、4茶匙就開始反胃;
之後我開返hipp米糊、佢又可以食曬一個大人碗。

我之後改變策略、係米糊加啲蔬果蓉、食3、4茶匙就開始反胃。

覺得自己好失敗、整左好多唔同款既蔬果蓉、都係食幾茶匙就唔食。

我而家可以點做?佢而家食奶小左、但加固又食得唔多。

求賜教。

複式洋房

回覆 [email protected] 的帖子

因為佢係全埋身、所以我唔知佢食左幾多。而且我一向都係Feed on demand

佢而家都係臨訓前飲奶、一日大概飲4、5次奶。

男爵府

Cyycy 發表於 19-11-20 13:22

我試左2日、發現呀B係唔鍾意食粥。因為一餵佢食粥、食3、4茶匙就開始反胃;

用攪拌機?用匙壓?開始係食少啲,未習慣味道,仲適應緊,慢慢會進步

2019新春慶豚圓

Cyycy 發表於 19-11-20 13:26
回覆 [email protected] 的帖子

因為佢係全埋身、所以我唔知佢食左幾多。而且我一向都係Feed on demand

媽媽按BB需要去餵哺好好啊,有研究指出BB要嘗試新食物7-8次先會接受新味道, 所以BB試過幾次都未接受到都正常, 可以隔一排等佢淡忘左再比佢試試呀

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊