3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

子爵府

7歲女孩子,情緒好不穩,軟硬都試過都唔成功,幾年前試過遊戲治療又發現唔到d乜,不過真係唔想再咁落去,每日唔滿意就喊,每日最小喊2次,每次平均1小時,係力歇聲噬咁喊,呢幾年日日都係咁,我都都頂唔順搞到要食藥控制情緒。想問下我可以帶小朋友去檢查情緒?因為我上網揾到通常都係ADHD,不過我小朋友應該唔係。有無媽媽試過?謝謝

水晶宮

rainbow000 發表於 19-11-17 19:01
7歲女孩子,情緒好不穩,軟硬都試過都唔成功,幾年前試過遊戲治療又發現唔到d乜,不過真係唔想再咁落去,每 ...

我有朋友介紹個兒科心理學家,佢自己睇過,幫到小朋友亦同時幫到媽媽自己的問題。
不過我女大大下好D,我就無再諗呢樣嘢,所以最後我冇睇過。
好貴的,第一次見差唔多五千蚊。

別墅

7歲女孩子,情緒好不穩,軟硬都試過都唔成功,幾年前試過遊戲治療又發現唔到d乜,不過真係唔想再咁落去,每 ...

係獨女?定係有兄弟姐妹?
我自己細個果陣都係成日喊,一喊仲要勁大聲又喊勁耐,用盡全身嘅力去喊
果陣我好記得係因為覺得周圍冇人明我想點,表達又吾識表達,又要一路喊,一路俾人鬧,但其實到最後見哂社工丫,做哂測試都係冇問題
你下次試下係佢喊嘅時候叫佢慢慢講下佢想做咩,當然吾好鬧亦吾好哄,淨係慢慢引導佢講自己當下嘅淋法,如果真係喊到講吾到,俾啲顏色筆,俾張畫紙佢畫,畫咩都冇所謂,小朋友畫起畫黎好易平伏到情緒,你可以keep起佢啲畫,當你真係覺得有需要帶小朋友去檢查嘅時候帶埋啲畫去,個治療師睇畫都可以幫你分析下。

別墅

另外,你可以留意下小朋友係咩情況下會容易爆發,例如玩具擺放嘅位置同小朋友想擺嘅位置有差別,一啲看似吾重要嘅嘢都有機會成為觸發點

子爵府

回覆 yuukbbi 的帖子

即係咁樣,好似尋晚咁,平時佢同婆婆都好friend,同床訓覺,佢跳黎跳去,婆婆就話訓覺,叫佢唔好再跳,佢即刻發脾氣喊,仲趕婆婆出門口,最後喊左2個鐘,婆婆初時都唔理佢,但真係嘈到隔離屋,最後婆婆就落左留下,等佢喊到訓著左再番屋企,其實我覺得好心up。到今朝,佢仲係一起身就話唔會原諒婆婆,跟住話想食kfc,我話我地食左2日m記,好熱氣,不如食過第二樣,佢就堅持唔係kfc唔食,又係度喊成個鐘,真係煩到我就黎痴線

子爵府

回覆 Nbs 的帖子

係阿,我上網都有睇到,好貴

珍珠宮

rainbow000 發表於 19-11-18 01:00

即係咁樣,好似尋晚咁,平時佢同婆婆都好friend,同床訓覺,佢跳黎跳去,婆婆就話訓 ...

婆婆夜晚落樓下等孫女喊完先有得返屋企,竟然要一個老人家遷就一個小朋友
家長當晚有無同小朋友講返佢有咩錯,同教佢要向婆婆道歉
唔合作叫佢去冷靜區反省,再教佢有咩錯同道歉,直至佢知錯同道歉
小朋友仲話唔原諒婆婆,依加係佢錯,唔係婆婆錯

依加情況係小朋友控制緊家長,小朋友一唔順心就大喊令家長就範,佢知喊可以得到自己想要嘅
佢見喊半個鐘唔夠,就喊夠一個鐘;喊一個鐘唔夠,就喊兩個鐘
小朋友發脾氣喊唔洗俾反應佢,唔需要望佢/講嘢/幫佢抹眼淚、鼻涕,等佢收聲、稍為冷靜先再教佢認錯同道歉
佢知發脾氣喊係得唔到自己想要嘅嘢,自然唔用喊功
家長要夠一致同堅定

珍珠宮

繼上
你有無了解過小朋友學校表現如何?如果學校都一樣長期喊2個鐘,相信老師都早就通知家長
我估計小朋友喺屋企同學校截然不同

遇到管教問題可以聯絡學校社工,或者聯絡就近既社區中心社工,先嘗試一下社工建議管教方式

書店/圖書館好多教養兒童書籍,當中會有類似個案同實用技巧分享,相信家長會獲益不少

水晶宮

回覆 Nbs 的帖子

係阿,我上網都有睇到,好貴

係好貴啊,不過我fd 話好有用。

別墅

即係咁樣,好似尋晚咁,平時佢同婆婆都好friend,同床訓覺,佢跳黎跳去,婆婆就話訓 ...

小朋友吾知跳床嘅危險性,佢淨係會覺得點解吾可以咁做,又吾知點解咁做會俾人話。另外,食嘢果度,一係就吾好問小朋友食咩,問完

別墅

yuukbbi 發表於 19-11-18 10:23
小朋友吾知跳床嘅危險性,佢淨係會覺得點解吾可以咁做,又吾知點解咁做會俾人話。另外,食嘢果度,一係就 ...

問完又吾俾食就會好矛盾。其實2件事都可以試下同小朋友提早協定,例如瞓教咁,冲涼前同小朋友講我哋冲完涼挽一陣,跟住夜晚9點瞓覺,如果吾係聽日就冇精神同同學仔挽。食嘢果度,可以提前一晚問定小朋友聽朝想食咩,第佢有時間去淋,第二日一早就可以係佢起身前準備定,因為有啲小朋友嘅起床氣超大,剛起身問佢啲咩都吾滿意,另外如果驚佢成日食麥記果類食物,就同佢提前商量定一個星期嘅餐單,等佢知道吾係吾可以食m記/kfc,係要每次食完要隔一日或者2日先再食,如果小朋友係因為想要兒童餐嘅玩具先食m記嘅就仲簡單,玩具一個星期先有新款,變相隔得更加耐先再食

伯爵府

佢喊咗成個鐘,咁最尾有冇食返kfc 先?

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

我个仔一不滿意就不会大声喊,不過就打人……我都好煩惱……最主因是比人縱坏

禁止訪問

子爵府

其實我覺得我對阿囡細個用既方法唔好,手法比較硬,加上阿囡太硬頸,所以先搞到而家咁。而家唯有試下再努力改進完自己再感化阿囡啦。始終覺得感情好就易調教好多,感情唔好就乜都唔洗旨意改善到

禁止訪問

翡翠宮

牛年勳章

我建議樓主帶個女去睇醫生轉介排精神科
ADHD、非典型自閉、對立性違抗ODD都會有咁既情緒問題
上網搵搵有關ODD資料
https://www.hkedcity.net/sen/adhd/basic/page_5487f497903443c74b000000

翡翠宮

牛年勳章

可以搵學校老師轉介見下教育心理學家先

子爵府

明白,多謝哂jm們

首頁

尾頁

跳至