懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

40+2, 到今日依然冇咩動靜, 助產仕淨係話行多d啦, 行多d就會快d生, 但我日日出街都唔覺有咩反應

頭先去超市, 行行下個肚硬硬痛痛, 但好快又冇事, 隔一陣又硬, 但就唔痛, 少少便意, 以為係宮縮作動, 但返到屋企去完便便就冇事了~ 其實宮縮同陣痛有咩分別? 宮縮係咪淨係肚硬硬但唔痛? 陣痛又係點? M到咁悶悶痛痛? 個肚會唔會硬架?

大宅

我前幾日40+6生左,之前都分唔清宮縮同陣痛,而家知,宮縮係突然某啲位拿一拿痛一痛之後唔痛,或者係keep住某啲位一路痛但唔會停唔會鬆返,拿住拿住咁,我覺得呢兩種似m痛既都係純粹宮縮。而真係生得既陣痛係大範圍啲既位置,會feel到痛左一次>鬆返,冇耐又痛差唔多範圍,又鬆返咁,係有規律既,可能間隔係十分鐘痛一痛每次痛幾十秒,根住鬆返,鬆返果陣係唔痛既咁。如果係後者就可以用陣痛app計時,第一胎大約一小時痛六次就要去醫院,我自己40+2左右app記錄四個鐘痛四次之後停左冇再有規律,就要多啲留意BB有冇keep住有郁~祝好孕

大宅

nana125 發表於 19-11-18 08:36
我前幾日40+6生左,之前都分唔清宮縮同陣痛,而家知,宮縮係突然某啲位拿一拿痛一痛之後唔痛,或者係keep住 ...

嘩恭喜晒啊~~

我今日keep住個肚間唔中就好硬, 唔痛既, 都幾密, 但又冇乜規律, 應該係宮縮唔係陣痛啦我估, 咁宮縮頻密係代表咩呢?

別墅

陣痛痛嘅相隔嘅時間會愈黎愈短

大宅

Elisabetta 發表於 19-11-18 09:28
嘩恭喜晒啊~~

我今日keep住個肚間唔中就好硬, 唔痛既, 都幾密, 但又冇乜規律, 應該係宮縮唔係陣痛啦我 ...
冇規律係假宮縮, 陣痛係好平均咁3-5分鐘一次, 緊完會鬆. 你完全未進行產程. 從懷孕中期開始,子宮會有不規則的收縮;隨著懷孕週數的增加,子宮收縮的次數會愈來愈多;等到子宮大約每3分鐘收縮一次,每次持續40-60秒,維持半個小時以上,就表示已經進入產程,必須入院待產了。

大宅

回覆 Elisabetta 的帖子

上樓梯同深蹲都幫到手, 飲下涼野, 西瓜汁椰子水.

別墅

我36週,第一胎,又係唔識分宮縮唔宮縮!
下面妹妹唔覺有咩feeling ,
但個肚就好硬。

男爵府

宮縮只係身體訓練定肌肉收縮準備生
陣痛都有假陣痛,如果你開始痛就要計時
越黎越密+痛得越黎越耐,先係真陣痛
咁就可以準備定入院
如果中間又疏落番同冇咁痛就係假陣痛

因為我之前唔識分,假陣痛就入左院
結果係醫院訓左兩晚,但根本訓唔到
唔夠精神,差d冇力生
所以如果第一胎,只有陣痛的話
不妨用多少少時間觀察下先
如果痛到10分鐘左右一次就差唔多

別墅

nana125 發表於 19-11-18 08:36
我前幾日40+6生左,之前都分唔清宮縮同陣痛,而家知,宮縮係突然某啲位拿一拿痛一痛之後唔痛,或者係keep住 ...

請問有咩app推介?依家34週 想DL定

大宅

piggy_bun 發表於 19-11-19 19:56
請問有咩app推介?依家34週 想DL定

我用醫管局既「喜程」,佢有個工具「陣痛計時」計完時可以比你知返一個鐘兩個鐘幾個鐘內痛左幾多次,㩒左幾多時間

別墅

nana125 發表於 19-11-20 10:49
我用醫管局既「喜程」,佢有個工具「陣痛計時」計完時可以比你知返一個鐘兩個鐘幾個鐘內痛左幾多次,㩒左 ...

係喎 一早dl咗哩個app 不過無用過(emoji)

大宅

piggy_bun 發表於 19-11-20 12:11
係喎 一早dl咗哩個app 不過無用過(emoji)

我都係臨到生先醒起dl左佢冇計太多野顧~佢入面重有好多懷孕資訊碼妨睇睇~又有各間公立醫院資訊果啲

別墅

nana125 發表於 19-11-20 17:23
我都係臨到生先醒起dl左佢冇計太多野顧~佢入面重有好多懷孕資訊碼妨睇睇~又有各間公立醫 ...

我用開280days 但我都差不多開始放產假 日日喺屋企無所事事就可以玩吓你哩個app

大宅

piggy_bun 發表於 19-11-20 18:41
我用開280days 但我都差不多開始放產假 日日喺屋企無所事事就可以玩吓你哩個app
...

280days我都有用呀~果個幾好每週既進程分媽媽BB重有爸爸注意事項~就係掛住用果個,臨生先醒起有呢個

別墅

nana125 發表於 19-11-21 09:29
280days我都有用呀~果個幾好每週既進程分媽媽BB重有爸爸注意事項~就係掛住用果個,臨生先醒起有呢個
...

同我一樣
我偶爾鍾意cap低爸爸注意事項比我c6睇 例如幫手做家務嗰啲

首頁

尾頁

跳至