自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

番公,朋友食飯,番屋企都總要講下現在藍黃既野~ 朋友吹水group,媽媽group咩都要share下,見到既歪理儘量唔講唔回應但都會有忍唔住既時候~ 好想可以儘情講自己意見但又怕傷害感情,就算同意見既都唔想講太多,免得加深社會撕裂之情,好不容易遙遠路途番到屋企,我老公即刻好緊張叫我去換衫沖涼,我忍唔住大叫,我已經去緊~
俾我停一停抖一抖啦~ 唔想再聽再講可以嗎?
吹水group一向開懷吹水米繼續吹囉~
下星期會離港幾天,希望可以停下

大宅

唔同政見最好唔傾,免傷感情

伯爵府

回覆 laumuichu 的帖子

我只可跟老公講,其他所有圈子都是深黃的...我明白你感受,我真係明

JD930    發表於 19-11-18 11:18

大宅

nelnie 發表於 19-11-18 02:05

我只可跟老公講,其他所有圈子都是深黃的...我明白你感受,我真係明 ...

我連老公都唔想講太多,因為怕佢激動,樓下放彈放得多,佢會緊張到精神病噤,我勸佢唔好理,又幫唔到手,但佢就會好擔心窗關好未,啲煙入屋會點,幾日無限loop,我已經煲左兩款清熱解毒同潤肺既野俾佢飲

大宅

laumuichu 發表於 19-11-18 02:02
番公,朋友食飯,番屋企都總要講下現在藍黃既野~ 朋友吹水group,媽媽group咩都要share下,見到既歪理儘量 ...

同感,呢幾個月黎感覺好孤單。朋友親戚大多都係黃,喺whatsapp group日日喺度講,我一直冇出聲因為費事政見唔同傷感情。點知佢哋反而杯葛咗我。我講下d無聊吹水嘢,諗住大家輕鬆下,冇人理我架....

伯爵府

試下唔好睇相關新聞,唔好上社交網。睇下綜藝節目輕鬆一下

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

黃人係咁自私~藍人就處處忍讓

伯爵府

2019新春慶豚圓

番公,朋友食飯,番屋企都總要講下現在藍黃既野~ 朋友吹水group,媽媽group咩都要share下,見到既歪理儘量 ...

如果心情或者生活受到影響,避開所有群組同網上討論,好好和家人去行開下,沈澱一下負面嘅情緒,人生還有一大段路要行,休養生息是為了行更遠的路! 

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

回覆樓主:

明白,宜家我哋好多香港人都係咁! 可以獨處下,又或者同家人行下山, 非必要唔好接觸咁多資訊會好好多!

伯爵府

剛離開舊同學組,費事見到啲白癡言論!

大宅

2019新春慶豚圓

pax0908 發表於 19-11-18 02:24
同感,呢幾個月黎感覺好孤單。朋友親戚大多都係黃,喺whatsapp group日日喺度講,我一直冇出聲因為費事政 ...

感同身受。真心想關心他們安厄,都會被罵。
最好我出埋街衝,才是真正企佢地嗰邊,咁先係真正(emoji)佢地!

男爵府

我都明白你感受, 我中立都唔得, 俾人話自私
唔POST政治野就話只顧吃喝玩樂,
點解一定要意見一樣先可以?
又話言論自由!!!?!

大宅

KYU_CHEER 發表於 19-11-18 10:41
我都明白你感受, 我中立都唔得, 俾人話自私
唔POST政治野就話只顧吃喝玩樂,
點解一定要意見一樣先可以?

中立又話自私,藍又話腦殘,廢老,我咩都冇發表,繼續吃喝玩樂,所以unfriend 我 好彩暫時最好果啲朋友冇事,但再落去唔知可唔可以堅守到

子爵府

2019新春慶豚圓

好同意果句,唔回應太多,唔想加深C裂

男爵府

我係同路人,最好的朋友,還有家人同事,部份都係偏黃。暢所欲言是可以的,但關係撕裂了就難以修補。唔敢講,但聽埋聽埋很辛苦。家長群大多是深藍,聽了又是唔舒服。我只想和平,和諧。唯一有個媽咪fd可以傾吓感受。有時都覺得自己好depress....
人生最可怕的, 不是遇到敵人, 而是遇到雙面人。

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

nelnie 發表於 19-11-18 02:05

我只可跟老公講,其他所有圈子都是深黃的...我明白你感受,我真係明 ...
好難頂

子爵府

laumuichu 發表於 19-11-18 11:05
中立又話自私,藍又話腦殘,廢老,我咩都冇發表,繼續吃喝玩樂,所以unfriend 我 好彩暫時最好果 ...
我同個中立朋友傾
佢又係中大舊生, 都睇唔過眼中大搞到咁
好在仲有D FD 係好理性是非黑白分明
大谷就唔講啦
總係好多已被深深洗腦既黃屍
只集中睇一邊資料, 所有野只係警察, 政府唔岩,
前線幾偉大, D'小朋友"幾慘
講都蹝氣

伯爵府

laumuichu 發表於 19-11-18 11:05
中立又話自私,藍又話腦殘,廢老,我咩都冇發表,繼續吃喝玩樂,所以unfriend 我 好彩暫時最好果 ...

唔想聽都唔俾,我嘅自由去咗邊?

天珠殿

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最好唔傾

珊瑚宮

回覆樓主:

唔係同一想法,已經絕交了

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊