夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

兩個星期前,老婆突然喊離婚,自始之後都不瞅不睬,我地結左婚4年,佢話係好多事上都自己1個面對,好累,(屋企人入左院3個禮拜,我唔係身邊1個禮拜,去左旅行)加上我又本身番night shift, 佢又禮拜六日要番工,(其實我懷疑佢有外遇),佢轉左新工呢1年,成日話做唔哂d野,要OT, 搞到我地相處時間少,而家咁仲有冇得救?其實我都幾愛佢

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

宅男人夫 發表於 19-11-18 08:00
兩個星期前,老婆突然喊離婚,自始之後都不瞅不睬,我地結左婚4年,佢話係好多事上都自己1個面對,好累,( ...

洋房

crystal媽咪 發表於 19-11-18 08:14
有冇小朋友
冇理由突然間咁突然
應該忍左你好耐

我地都30出頭,冇小朋友,三年前佢小產過,近排我都有問佢生唔生,佢話唔生,又冇講原因,可能係近排香港社會問題,又可能佢想衝事業,總之我勁唔開心,之後佢仲問如果佢唔生,會唔會同佢離婚

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

宅男人夫 發表於 19-11-18 08:19

我地都30出頭,冇小朋友,三年前佢小產過,近排我都有問 ...

洋房

crystal媽咪 發表於 19-11-18 08:22
可能佢唔想再承受小產傷痛
親戚小產過四次,第四次有6、7個月都跌左
平時係咪冷落左佢?佢講話好多時都係 ...

我都知要解決左先好諗生仔,但係無論我做咩,佢都唔想回應我,例如帶飯或湯去佢公司,或整早餐俾佢,佢都唔要,佢反而話唔使做咁多野,佢想1個人靜下,雙方保持1定距離,仲問我幾時番我父母屋企,(而家同老婆and佢mama同住)

瑪瑙宮

宅男人夫 發表於 19-11-18 08:29

我都知要解決左先好諗生仔,但係無論我做咩,佢都唔想回 ...

洋房

crystal媽咪 發表於 19-11-18 08:39
未必一定有第三者
不過可能係佢身邊,有人出現對佢好。有比較

咁即係你都覺得係我chur佢生仔所以出事?
既然佢話分開下,咁我應唔應該搬番自己屋企?

瑪瑙宮

宅男人夫 發表於 19-11-18 08:46

咁即係你都覺得係我chur佢生仔所以出事?

洋房

crystal媽咪 發表於 19-11-18 09:04

佢曾小產,即曾想生

咁黎緊可以做d咩?有咩窩心野可以做?除左特別日子送花送禮物,等時間丟淡件事之外

瑪瑙宮

宅男人夫 發表於 19-11-18 09:23

咁黎緊可以做d咩?有咩窩心野可以做?除左特別日子送花送 ...

洋房

crystal媽咪 發表於 19-11-18 09:27
等特別日子會否太耐?
約佢食午餐、等收工
多關心工作/其他(言語上、攬吓)

試過約食飯,佢話唔好,試過攬下,佢又撥開我,我係咪應該停下,聽佢講,俾d空間對方,費事仲野黎反感?同埋佢係咪對我已經死心?

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

香港人, 其實好大壓力, 生活要有調劑, 這兒大把人, 生左孩子後, 為著孩子, 都勁苦悶, 無哂自由, 錢財又要諗, 買樓, 供樓, 租樓等等

千祈唔好以為, 結左婚就定哂呀! 無調味, 一樣死, 千祈唔好以為, 生仔可以維繫呀! 係只會產生更多問題

你其實現在能做既, 要約佢當面傾, 四年婚姻, 要完也唔可能, 唔俾機會 , 大家找原因啩, 不過, 切忌問, 係咪有第3 者

洋房

CMMANDY 發表於 19-11-18 09:48
香港人, 其實好大壓力, 生活要有調劑, 這兒大把人, 生左孩子後, 為著孩子, 都勁苦悶, 無哂自由, 錢財又要 ...

我都知,我都明白,但又可以點?佢根本就唔想同我傾,又話我唔明佢份工有幾大壓力,屋企d野又幫唔到,同自己1個生活冇分別,已厭倦呢種同屋主既關係

洋房

係咪佢小產之後你無理過佢?坐月果段時間又點過?佢都有問過你佢生唔到你係咪會同佢離婚,係咪你或6299講過d咩?

洋房

alicenip 發表於 19-11-18 10:08
係咪佢小產之後你無理過佢?坐月果段時間又點過?佢都有問過你佢生唔到你係咪會同佢離婚,係咪你或6299講過 ...

我當期時都有安慰佢話我地仲後生,第時可以再生過,最緊要養番好個身體,之後1路都冇俾壓力佢,佢而家好似事業大過天咁,就算番到屋企都對住部電腦,最多同佢mama講1兩句野,大家都唔鐘意佢份新工

大宅

咁樓主你本身係屋企時會做乜? 會唔會幫下手做下家務幫輕下老婆同外母? 另外, 同外母住係你老婆要求? 平時你同外母相處如何? 佢有冇野對你不滿?會唔會2母女都有對你不滿的地方? (我大膽假設下關唔關外母事... 如果2母女感情好, 有可能外母同個女講左D乜/投訴?)

洋房

C.yan110 發表於 19-11-18 10:19
咁樓主你本身係屋企時會做乜? 會唔會幫下手做下家務幫輕下老婆同外母? 另外, 同外母住係你老婆要求? 平時你 ...

其實我覺得唔關外母事,我地都相敬如賓,而且屋企有工人姐姐照顧起屋飲食,換燈呀,屋企家居電器有問題,我都幫到手,似係我老婆對我心淡多d

洋房

宅男人夫 發表於 19-11-18 10:15
我當期時都有安慰佢話我地仲後生,第時可以再生過,最緊要養番好個身體,之後1路都冇俾壓力佢,佢而家好似 ...

係咪因為小產後有抑鬱啊?所以將所有心機擺曬係份工到分散自己注意力

大宅

宅男人夫 發表於 19-11-18 10:29
其實我覺得唔關外母事,我地都相敬如賓,而且屋企有工人姐姐照顧起屋飲食,換燈呀,屋企家居電器有問題, ...
哦... 咁排除左外母呢個可能, 真係關你地點相處事...
你之前話你老婆話你屋企野又幫唔到手, 你解讀係咩意思? 因為有工人姐姐, 其實好多野都唔洗做了... 佢係咪只係工作太忙, 所以先搞到乜都唔想理咋? 咁佢總會有假放架? 同佢去個旅行輕鬆玩下得唔得呀?

洋房

alicenip 發表於 19-11-18 10:45
係咪因為小產後有抑鬱啊?所以將所有心機擺曬係份工到分散自己注意力

我都有咁諗過,加上外母有情緒病,都有d影響

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊