跳至

首頁

尾頁

大宅

magg2241 發表於 20-2-2 14:22
New Zealand 技術移民應該唔使做 skill assessment。我 5/1 入完EOI,上星期個status 已由 submitted 轉咗 ...

我地都係22/1 select 左,但仲未收到ITA, 請問你收左未?

大宅

chingman313 發表於 20-2-3 01:40
我地都係22/1 select 左,但仲未收到ITA, 請問你收左未?

仲未呀!應該冇咁快,你都係冇揾Agent自己搞?

大宅

magg2241 發表於 20-2-3 03:56
仲未呀!應該冇咁快,你都係冇揾Agent自己搞?

自己攪

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chingman313 發表於 20-2-11 23:26
自己攪

你有幾多分?

大宅

hoichingching 發表於 20-2-14 06:35
你有幾多分?

應該係有160 分,不過上次submit ,比佢彈番轉頭改左140 分,我而家改番再入

別墅

我地上年8月已經交咗ITA, 但最近聽返嚟NZ嗰邊仲處理緊2018年12月的case. 然後NZ朋友SEND份新聞嚟, 真係唔知等到幾時.........

https://www.newsroom.co.nz/2020/02/10/1024242/immigration-disaster-waiting-to-happen#

子爵府

sointoyou 發表於 20-2-14 15:44
我地上年8月已經交咗ITA, 但最近聽返嚟NZ嗰邊仲處理緊2018年12月的case. 然後NZ朋友SEND份新聞嚟, 真係唔知 ...

聽聞條 queue 冇郁過…

男爵府

如果自己有澳洲在港修讀的top up degree. 可以如何申請再讀書?

直接去大學/專上學院讀多個degree?

大宅

回覆 taitaimama 的帖子

可介紹邊間agent嗎?

大宅

我睇緊學校,想盡快去。樓主搵左學校未?

複式洋房

回覆 magg2241 的帖子

我一家四口 都 準備緊 移民澳洲或紐西蘭. 已遞咗澳洲EOI,不過驚等得耐. 諗緊都申請埋紐西蘭。 請問你160分, 係咪唔不用一個月佢就邀請你 交文件? 我見佢嗰度話畀四個月準備文件,如果我所有嘢都好齊全係咪個時間會更快?

大宅

adalat 發表於 20-2-24 20:22
回覆 magg2241 的帖子

我一家四口 都 準備緊 移民澳洲或紐西蘭. 已遞咗澳洲EOI,不過驚等得耐. 諗緊都申請 ...

Select 咗,點知俾減咗分,仲諗緊好唔好再遞過,因為 New Zealand 並唔係我真正想去嘅國家

子爵府

magg2241 發表於 20-2-24 20:26
Select 咗,點知俾減咗分,仲諗緊好唔好再遞過,因為 New Zealand 並唔係我真正想去嘅國家
...

減學歷?

大宅

nerolibaby 發表於 20-2-25 07:59
減學歷?

係,因為學歷冇做 Assessment,我老公係英國嘅大學係on the list,我以為唔使做Assessment,點知佢話要

子爵府

magg2241 發表於 20-2-25 08:12
係,因為學歷冇做 Assessment,我老公係英國嘅大學係on the list,我以為唔使做Assessment,點知佢話要
...

再做 assessment 再入咯
不過而家移民官派到 18年12月既申請,可能你另一條隊都得左咯

大宅

magg2241 發表於 20-2-25 08:12
...
點樣做assessment 嫁?

複式洋房

我記得學歷係要做skills assessment。所以就算紐西蘭表面看似手續簡單啲,其實當你最後遞文件嘅時候佢嘅來回時間應該畀澳洲長,因為佢呢部分等於澳洲嘅skill assessment

複式洋房

我哋都係想去澳洲多啲,因為天氣嘅關係。不過如果嗰度等得太耐,紐西蘭都係一個選擇。
而家先處理緊要2018年12月係咪講緊批核pr咋?因為有個紐西蘭人 顧問,佢話而家 你過到去,,佢批核pr嘅時間減慢去到兩年。

複式洋房

回覆 yipmc 的帖子

ND Webpage 有講

複式洋房

回覆 sointoyou 的帖子

What is ITA?

首頁

尾頁

跳至