時政擂台

跳至

首頁
23456...17

尾頁

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ChingChing_8888 發表於 19-11-18 13:01
各位或以有小朋友的家長!我想問大家都有小朋友嗎?我試問再理大如果有一個小朋友是你們家裏的一員你們定中又 ...

偏見 唔係 扁見
已有 唔係 以有
在 唔係 再
藍 唔係 籃

簡單啲講,如果家門不幸,有成員身處其中,我會叫佢自首

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

早就同阿仔講:如果去做呢啲傷天害理嘅事我會親自送你哋一程,絕不容許你哋妖魔化去為害社會。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

明知依條係不歸路,做盡壞事,殺人,放火,打人樣樣齊,仲要死不悔改,咁我仲點認佢做我仔女,都過唔到自己嗰關,救乜嘢孩子吖,文宣, 做咗乜嘢,就要自己承擔結果,路係自己揀嘅,機會俾咗咁多,但仲係死要行依條路,救唔到

大宅

抵死嘅

大宅

2019勳章

回覆樓主:

要救“孩子”就請帶佢地去警署自首

寶石宮

2019新春慶豚圓 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

犯法冇罪既, 咁冇野講
唔該數下擲左幾多彈出黎
玩到條橋都燒埋
仲有尋日講足一日叫佢地出黎, 又唔肯出, 而家斷晒路就到啲人係到嘈
成班 市民 而家尖沙咀lunch走去理大果邊幫拖, 如果警察拉佢地因非法集結又係到嘈, 但事實真係有犯法!

大宅

死返去曱甴屋啦死賤蟲

複式洋房

回覆樓主:

做錯事就要承擔法律後責任,呢個先係正確教育,唔係做錯事去包庇佢。父母責任係教導孩子,唔係縱容孩子。

大宅

ChingChing_8888 發表於 19-11-18 13:01
各位或以有小朋友的家長!我想問大家都有小朋友嗎?我試問再理大如果有一個小朋友是你們家裏的一員你們定中又 ...
我會 勸佢投降,知錯能改,莫做成大錯,愛係要珍惜,唔係破壞,當中包括大家的關係, 做人要有同理心 ,己所不欲勿斯於人, 而家救佢哋等於害佢哋, 要佢哋受到教訓, 如果唔係真係可能輸咗自己條命, 行錯路唔緊要 最緊要識回頭, 唔好害人害己

大宅

其實佢哋舉白旗,投降自首咪冇問題囉!!

男爵府

2019勳章

理大入面不會有我既孩子,事件發生五個月,如我孩子參加違法既事,如果勸喻不果,一早已經舉報佢。教導孩子守法係家長應有既責任,縱容只會一手摧毁孩子一生

大宅

回覆樓主:

求吓你唔好再叫佢地做孩子喇好嗎? 孩子會做喪心病狂嘅事嗎? 會做嘅就已經唔係孩子啦

禁止訪問

禁止訪問

別墅

不是在犯法之後才去救他們,而是要他們在犯法前去教導他們正確的道德價值觀,一班無良知的和理非就係推他們去監獄的魔鬼,樓主應該去向和理非問責!

公爵府

2019新春慶豚圓

我唔識乜野叫"扁見"。點解你唔去叫你d暴徒停止破壞,叫你d黃c收手,今日局面邊個做成,當暴徒殺人放火嘅時候,就唔係小孩,被捉就係小孩,你個分身都好著數啦,社會撕裂係你一手造成,係你縱容小孩變暴徒呀,,你 難辭其咎。

男爵府

自首!
投降!
自首!
投降!

男爵府

俾咁多時間佢哋去離開都仲要留低對抗,
家長你唔識教就由得佢哋被拉等懲教去教,
要救佢哋只有這條路。

大宅

你口中"小朋友"係要教佢哋正確觀念,做錯事,要承擔後果。唔係一包"小朋友"就大晒。
香港而家就係你呢啲怪獸家長,縱壞晒你口中所謂嘅"小朋友",推卸責任,永遠都係別人錯,自己無錯。

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

未滿18歲叫小朋友,入得大學應該18歲以上,除非你係神童

如果你有咁反社會人格放火堵路打警察,我相信你媽媽一定義無容情拎你去自首,坐十年暴動罪,起碼仲有個仔

縱子行兇幫你搵條艇去台灣咩?

自首啦十年後又一條好漢,做人要負責任,正常教育已經教吾好你,去懲教署教育下你,是非不分,可憐

首頁
23456...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊