時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

scso 發表於 19-11-18 20:30
我認同示威者係唔啱破壞社會秩序影響民生,我都係被受影響我都好嬲,但係做緊父母嘅人心肉做,點可以咁冷 ...

為人父母,非常心痛警察,被人掟汽油彈射箭放火,他們守護市民,點解D暴徒可以如此滅絕人性?

作為父母,心痛嗎?

子爵府

MICMATL 發表於 19-11-18 19:41
將心比己,如果自己子女係內面心情會點?
我就唔信個個係理大裏面都有份整或擲氣油弾,有些只是住係宿舍丶 ...

Agree,BK呢度啲人好冷血,仲喺度落井下石,係人命傷亡啊!邊個做啱做錯都好啦,救人要緊,之後再受法律嘅制裁囉

大宅

scso 發表於 19-11-18 19:54
對呀,雖然唔關我事,我都係被呢場運動影響生活工作嘅市民,但作為父母好明白示威者父母嘅感受,呢度D家長 ...

見到有仲話快d開槍殺清光!真係黑心!

男爵府

自首會輕判架~

男爵府

scso 發表於 19-11-18 20:38
Agree,BK呢度啲人好冷血,仲喺度落井下石,係人命傷亡啊!邊個做啱做錯都好啦,救人要緊,之後再受法律嘅 ...
1 係入面的人放火拋燃燒彈射箭企圖造成人命傷亡啊,比你反轉講到別人傷害佢哋
2 “邊個做啱做錯”係好緊要的,不要將是非黑白含糊過去
3 現在沒有人需要去”救”,他們需要的只係行出來

不過我同意你最後一句,要接受法律制裁

公爵府

scso 發表於 19-11-18 19:54
對呀,雖然唔關我事,我都係被呢場運動影響生活工作嘅市民,但作為父母好明白示威者父母嘅感受,呢度D家長 ...

冷血,佢地私了,縦火、堵路,用致命武器!如果有人放火燒你間屋,用汽油彈掟你,成為班人圍住一齊打你,在你你身上點火,搵弓箭射你,你會點?

子爵府

scso 發表於 19-11-18 19:41
講就容易,十幾廿歲點教,點管,我亦相信家長都有勸過子女,做父母點會想子女出來冒險吖,自首是否確保不 ...

講真,我係好心痛班學生,佢地係香港嘅未來,所以我真係好痛恨和理非,最最想反嘅係佢哋,但自己唔出煽班學生出。錯已鑄成,但不能一錯再錯,你想得到公平對待,但有無公平對待過我地一班想和平嘅人?有無諗過呢三個月來所受嘅担心驚惶絕望?你有勇氣去破壞掟彈,點解無勇氣接受惩戒?宜家唔止係死物受破壞,仲有好多人活係驚惶中,你話警察暴力,咁點解要比機會佢暴力你呢?唔係一句政府責任就可以將佢哋嘅過錯抹煞晒。

我真心哀求佢哋,放過香港啦,我啲仔女仲細,佢哋係哥哥姐姐係一個榜樣黎架,我唔望你哋帶好,但求唔好比咁多激進嘅做法比佢哋參考。

複式洋房

ngokwan 發表於 19-11-18 17:36
黃媽媽,不要再喊哂咁,只要行出來自首就可以

係囉,叫仔女除哂蒙面用品,舉高雙手慢慢行出嚟被捕咪得囉。。洗乜攪到咁dramatic! 承擔自己所犯嘅錯!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

ngokwan 發表於 19-11-18 17:36
黃媽媽,不要再喊哂咁,只要行出來自首就可以
同意!

如果,係以人身安全為大前提的考慮,這做法是最好!

除非心中另有籌謀。例如:拖延時間/脫罪…等~

首頁

尾頁

跳至