時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

littlexx 發表於 19-11-18 22:16
好多深黃就係讀歷史讀到上晒腦
話自己要做孫中山

太多低質黃絲完全無獨立思考同分析能力,又自負以為世界圍住佢轉,查實係井底之蛙

男爵府

littlexx 發表於 19-11-18 20:35
我覺得分黃藍係無可能,一個社會唔應該鼓吹標籤同分化

反而要修改課程,學下芬蘭推出反假新聞課程

very agree
今次反送中運動,點解越搞越大鑊,成個社會走向兩邊極端,互相仇恨,互相視對方為殺父仇人,原因就係兩邊嘅文宣(藍黄陣營都有)混雜咗好多假新聞,喺度煽動緊兩邊對對方嘅仇恨
點解呢度咁多JM話通識科有問題?完全不對焦,由我第一次聽到呢一個理由,我已經想笑

子爵府

blue02 發表於 19-11-18 22:41
very agree
今次反送中運動,點解越搞越大鑊,成個社會走向兩邊極端,互相仇恨,互相視對方為殺父仇人,原因就 ...

請問你有冇小朋友,有冇讀通識?

男爵府

BBHHO 發表於 19-11-18 22:46
請問你有冇小朋友,有冇讀通識?

我睇過通識一啲課程大綱同考卷,我覺得佢只不過係考critical thinking,邏輯思考,表達方法,冇乜大問題
但有JM 講得好好,今次運動點解令社會分裂成藍絲黃絲,互相仇恨,係因為fake news 當道,貶損對方、令人仇恨對方嘅新聞俯拾皆是,但有好多嘅指控,建基於嘅所謂事實,原來係好薄弱,又或者,好容易靠語言去frame整件事,務求令讀者收到從呢個angle frame出嚟的東西 (實為精心策劃嘅文宣)

子爵府

blue02 發表於 19-11-18 22:56
我睇過通識一啲課程大綱同考卷,我覺得佢只不過係考critical thinking,邏輯思考,表達方法,冇乜大問題
但有J ...

哦,我仔女都冇讀通識,佢地完全係港豬,對呢件事一啲都唔關心,只係問點解啲人會用破壞嚟要脅政府,佢地話如果想爭取咁高層次嘅野,首先要做可行性研究,再將個report分享出嚟討論.....誅如此類啦。佢地嘅同學都對呢件事冇興趣,暑假仍然玩玩玩。IG都仍然係旅行相。
而我就8掛去圖書館睇左啲通識教材,又睇左又真係大部分講中國嘅都係偏向講唔好嘅野。所以我都懷疑過同通識有關。

大宅

hkpmama 發表於 19-11-18 21:36
支持黃屍全部移民去台灣老美,一定唔會被大陸洗腦

公爵府

2024勳章

hkpmama 發表於 19-11-18 21:36
支持黃屍全部移民去台灣老美,一定唔會被大陸洗腦

可能到時要再經歷第2次回歸, 你叫黃絲情何以堪啊

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

annakit 發表於 19-11-18 23:56
可能到時要再經歷第2次回歸, 你叫黃絲情何以堪啊

咁移民去老美一定唔會經歷第2次回歸,有本事移民到的話

男爵府

我知道好多通識科老師,確實有港獨立場,上堂時直頭同學生表明立場,闡述理由。

香港讀書壓力不嬲大,點解要學生多一個必修科?贊成葉太所講,將通識變成選修科。

首頁

尾頁

跳至