0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問下,有冇人會比1個月BB掂下d食物味道?
我個女今日滿月,我媽咪買左個蛋糕,話要比BB掂下,我話唔得。之後佢居然比條菜BB lam下,事後再同我講,我話BB腎臟未發育好,有鹹味,係好大負擔,佢好堅持話唔怕,仲覺得我太緊張
之前BB得20日左右,我細佬又比BB lam香蕉,我即刻禁止。
我媽咪話BB打C egg,比左水佢飲,結果BB嘔哂d奶,我話BB 6個月之前根本唔飲得水。我同我阿姨(媽咪個妹,讀過陪月)之前一直同我媽咪講6個月之前BB唔可以飲水,但係結果佢都俾咗BB飲
我真係好嬲,但同時都想知BB lam左,會唔會點?我已經不停講個嚴重性,我睇到就可以阻止,但係我睇唔到我都唔知點算

別墅

kei_lovelife 發表於 19-11-18 20:30
我個女今日滿月,我媽咪買左個蛋糕,話要比BB掂下,我話唔得 ...

其實最好當然吾好俾小朋友咁細個就接觸咁多味,接觸左吾會有危險,過小朋友會有機會吾再飲奶,因為始終其他味比較吸引。另外小朋友如果打c egg,仲有奶就俾佢繼續飲就會停。水就吾好咁快俾佢飲,水係稀嘅,奶係結嘅,水會好易係打c egg嘅同時chok返上食道,就會嘔,奶嘅密度比水高,冇咁易嘔。另外,我個小朋友飲完奶再飲水就會嘔,所以我都係等加固嘅時候先俾水

大宅

kei_lovelife 發表於 19-11-18 20:30
我個女今日滿月,我媽咪買左個蛋糕,話要比BB掂下,我話唔得 ...

你媽媽同細佬好似當佢公仔咁、咁細當然唔可以比佢lam啦⋯⋯

別墅

我大仔果陣6個月只系比白粥,到7個月先可以比蔬菜容佢食(白烚或蒸),到佢現在2歲我都仲系比冇味野佢食,如果佢肯食愈遲比有味野愈好

子爵府

wong0730 發表於 19-11-24 15:05
我大仔果陣6個月只系比白粥,到7個月先可以比蔬菜容佢食(白烚或蒸),到佢現在2歲我都仲系比冇味野佢食,如 ...

想請教點解小朋友肯食冇味ge野?係咪佢從來食過有味ge野?見到大人食野唔會想要?

別墅

pigpiglamlam 發表於 19-11-25 12:10
想請教點解小朋友肯食冇味ge野?係咪佢從來食過有味ge野?見到大人食野唔會想要?
...

唔會無味,佢會食到食物既原味,有時架南瓜蕃薯粟米落粥度已經好好味,唔洗調味料

子爵府

ting731 發表於 19-11-25 21:41
唔會無味,佢會食到食物既原味,有時架南瓜蕃薯粟米落粥度已經好好味,唔洗調味料
...

我知有d食物本身係有味,好似你講嗰d,但有d唔落調味又真係冇味,例如蒸魚,唔落豉油可以用咩代替?

別墅

pigpiglamlam 發表於 19-11-25 12:10
...

會想食,但我會同佢講佢仲未食得,但到2歲就有時會比小小出街野佢食,但都走鹽走汁

別墅

pigpiglamlam 發表於 19-11-25 22:48
我知有d食物本身係有味,好似你講嗰d,但有d唔落調味又真係冇味,例如蒸魚,唔落豉油可以用咩代替?
...

魚本身有鮮味

男爵府

當然不可以,好恐怖,你要小心之後

別墅

下次去健康院或睇醫生叫埋阿媽,等醫生護士解釋佢知,bb腸胃未發展好,咁樣會搞到唔舒服架!
你要保護自己bb,佢好慘

別墅

回覆 kei_lovelife 的帖子

打c egg梗係唔可以飲水啦!如果你媽咪係唔想佢打egg嘅一係叫佢彈阿b腳板等佢大喊一兩下噤就即刻唔egg我都明有d老人家真係唔肯聽人講,雖然唔係噤好不過可能語氣真係要重少少令佢唔敢先會停

大宅

我bb而家5個月大,之前佢打c egg ,我媽都有比水bb飲,當然唔係好多,停左egg就攞開

不過比大人食物佢lam好似唔太好

首頁

尾頁

跳至