自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好大機會⋯⋯

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

好大機會!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

男爵府

點解平時唔溝通,而家先問?

珍珠宮

同佢傾計,聽多d佢感受,再比多d市民撕了片比佢睇。

同佢講,學生運動已經變質做暴動,危害成個香港繁榮穩定,叫佢自己睇多d,千奇唔好隨波逐流,人云亦云。

侯爵府

回覆樓主:

十幾廿歲都管唔到,只需同佢講做過咩事要自己負責,犯法就係犯法,法治之區,後果自負!

男爵府

呢度有D人講說話未免有點兒,完全唔明做父母心態,十幾廿歲再唔係一個低小學生,完全唔係父母三言兩語就可以控制,或者佢哋小朋友仲係好細,未經歷過小孩初長成呢個階段
樓主你要同仔仔傾下,唔係講政治立場,而係要俾佢知父母會好擔心,萬一有咩意外父母會好心痛,希望佢會明白
PS:亞仔今年大二,我都有同佢講父母會擔心你安危,如非必要就唔好四圍去啦!

男爵府

Yanyan0904 發表於 19-11-18 23:12
同佢傾下啦,不過傾還傾
唔好講小強點唔好,盡量唔好刺激佢
同佢傾安全問題同話佢知你有幾擔心好啦

同意!不同政治立場都唔好因為咁而傷感情

男爵府

祖明 發表於 19-11-18 23:41
呢度有D人講說話未免有點兒,完全唔明做父母心態,十幾廿歲再唔係一個低小學生,完全唔係父母三言兩語就可 ...

男爵府

文宣博同情, 佢哋上星期幾暴力

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

祖明 發表於 19-11-18 23:41
呢度有D人講說話未免有點兒,完全唔明做父母心態,十幾廿歲再唔係一個低小學生,完全唔係父母三言兩語就可 ...

係,呢度有D唔知乜人,講嘅完全唔似為人父母講的說話。

大宅

回覆樓主:

e+先知會唔會遲左d呀

男爵府

你十幾廿歲時,都唔會乜都同父母講啦!我哋做父母嘅,孩子細時你仲可以鬧佢話佢甚至打佢,E+佢大個啦,以為自己攞咗成人身份證就好大個,乜都可以自己作主自己話事,呢個時候,父母只可以從旁觀察或指導,並不能一言堂,孩子只會覺得反感,更加同你背道而馳
你問得多或者太關心,佢哋唔會明,只會覺得你煩,如果樓主唔關心個仔嘅話,又點會喺度問吖希望各位明白,唔好再講D冇幫助嘅說話

男爵府

MICMATL 發表於 19-11-19 00:10
係,呢度有D唔知乜人,講嘅完全唔似為人父母講的說話。

係佢哋未經歷過呢個階段,仲以為細細個小朋友,你叫佢唔好跑唔好跳,佢就會停止,問佢今日發生過咩事,佢就會和盤托出
十幾廿歲已經超出父母可以控制範圍嘅階段,對住佢哋以為自己大個嘅大細路,有時父母真係會覺得好無奈
父母當然唔想自己仔女行冤枉路,生怕佢行差踏錯,但又有邊個唔係跌跌碰碰中成長?不聽老人言,吃虧在眼前,呢句說話人人都識講,但唔碰過釘就唔知錯,只要蠢咗次受咗教訓識學精就得嘞!

伯爵府

BK Milk勳章

希望你有辦法拉他回來。如果是我,去外國旅行也好,去外國讀書也好,離開這個環境

大宅

做父母要同佢傾多點計...

水晶宮

2024勳章

叫你教佢阻止佢,你話佢大個左唔聽入耳
等到佢犯下大錯要被拉時,你又話佢係小朋友
到底佢係大定細?

大宅

聯絡到仔仔記住上嚟報平安冇事嘅

子爵府

肯定啦

水晶宮