自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

想起席慕容嘅詩一棵開花的樹,入面有兩句:「我已在佛前求了五百年,求它讓我们結一段塵緣」,那一千四百年的古樹又是一段怎樣的緣?一千四百年。。。老樹見証了多少塵緣?
西安古觀音禪寺,始建於唐貞觀年間(公元628年),古寺里的一棵銀杏樹,據說是當年唐太宗李世民親手栽種,距今已有1400多年歷史。每逢秋天到來,滿樹金黃,遊人駱驛不絕排隊入寺,為求一睹千年古樹的風姿,不過因為遊人眾多,排隊入寺要三小時,倒不如在此觀賞一下滿地黃金的盛況。

樓上的波兒    發表於 19-11-19 11:15
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

樓上的波兒    發表於 19-11-19 11:15

王國長老

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 rose-mag 的帖子

好靚!

珊瑚宮

回覆樓主:

好金

水晶宮

回覆樓主:

好靚

王國長老

bing-jing 發表於 19-11-18 14:13
好金

都真係幾金架,棵樹咁大所以特別覺得壯觀。
我呢度都有好多銀杏,當然冇咁大棵,如果全部葉變黃晒都好靚。

珊瑚宮

rose-mag 發表於 19-11-19 06:29
都真係幾金架,棵樹咁大所以特別覺得壯觀。
我呢度都有好多銀杏,當然冇咁大棵,如果全部葉變黃晒都好靚。 ...

我呢度都有呀………有一頭銀髮

王國長老

bing-jing 發表於 19-11-18 14:39
我呢度都有呀………有一頭銀髮

哈哈,一頭銀髮好有型,最斃似我白髮好多,染又唔係,唔染又唔係。
講番銀杏,其他陣味都唔多好聞,同埋路邊嘅銀杏葉上滿係塵。

珊瑚宮

rose-mag 發表於 19-11-19 06:42
哈哈,一頭銀髮好有型,最斃似我白髮好多,染又唔係,唔染又唔係。
講番銀杏,其他陣味都唔多好聞,同埋路 ...

咁大風吹,棵樹咪咯咯聲?

大宅

回覆樓主:

好震撼,甘大棵樹,太美了。

水晶宮

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

水晶宮

rose-mag 發表於 19-11-19 06:02
想起席慕容嘅詩一棵開花的樹,入面有兩句:「我已在佛前求了五百年,求它讓我们結一段塵緣」,那一千四百年 ...

好靚

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

王國長老

bing-jing 發表於 19-11-19 06:43
咁大風吹,棵樹咪咯咯聲?

千年老樹咁多枝葉可能都會,不過睇下幾大風啦,應該冇打風嘅。

伯爵府

2024年龍年勳章

超靚

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

銀杏葉真係靚。我去韓國都有

男爵府

好靚

男爵府

畀面勳章

回覆樓主: