婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

結婚前,我未同老公住,6299會當渡假咁,得閒入去同個仔住下,但因為我地係一房單位,意思即係6299會訓我地張床。果陣未結婚就無辦法,換過張床單就算,無諗過結婚後佢地就襯我地去旅行就入黎,雖然入黎前都會同我老公講聲,我地鐘意去旅行,一年都去成4至5次旅行,而佢地次次都入黎訓番幾日,大家接唔接受到?

珍珠宮

2019新春慶豚圓 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

接受唔到

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

接受唔到

洋房

回覆 Kitchuchu 的帖子

都唔知可以點做好

大宅

回覆樓主:

其實點解要入嚟住?你地兩個唔同區?你個區多嘢買多商場?你話你老公喺度都明,但你地2個都去旅行喎,咁佢地住喺你地屋企嘅原因係咩?

男爵府

幫你看屋?

洋房

回覆 Archung106 的帖子

因為我地住喺新界,佢地話入黎覺得輕鬆,當渡假咁。再者,其實呢間屋,6299係賣咗大陸間屋換個首期番黎,所以佢個心態就當我地間屋係去大陸渡假咁。

洋房

回覆 HTLT 的帖子

佢無話用「看屋」做理由,總之就一見我地去旅行就「被通知」要入黎住幾日

別墅

Kitchuchu 發表於 19-11-19 17:03

因為我地住喺新界,佢地話入黎覺得輕鬆,當渡假咁。再者,其實呢間屋,6299係賣咗 ...

咁佢覺得自己有份好正常,都係你旅行先黎,咪換床單咯,始終佢地幫手比首期

洋房

Archung106 發表於 19-11-19 15:46
其實點解要入嚟住?你地兩個唔同區?你個區多嘢買多商場?你話你老公喺度都明,但你地2個都去旅行喎,咁佢 ...

主要我覺得6299認為自己有份比部分首期,加上佢地住緊舊樓,我地住新樓,覺得自己有份比錢加新鮮感啩,起碼新同乾淨。

洋房

vivichow333 發表於 19-11-19 17:12
咁佢覺得自己有份好正常,都係你旅行先黎,咪換床單咯,始終佢地幫手比首期
...

有時諗,如果同6299一齊住,我起碼都有屬於自己間房,有私隱d,張床至少屬於自己。依家比佢地訓,雖然唔喺外人,但個感覺唔良好。

大宅

Kitchuchu 發表於 19-11-19 17:30
有時諗,如果同6299一齊住,我起碼都有屬於自己間房,有私隱d,張床至少屬於自己。依家比佢地訓,雖然唔喺 ...

如果佢哋無俾首期
你連呢個抱怨既機會都無
咁唔鐘意同有骨氣 ,自己搬走
但如果換樓嘅話記得還番個首期俾人

別墅

回覆樓主:

為什麼?

大宅

回覆樓主:

換個角度諗,起碼佢地都係趁你地去旅行先過黎,唔駛對住佢地。

別墅

Kitchuchu 發表於 19-11-19 17:30
有時諗,如果同6299一齊住,我起碼都有屬於自己間房,有私隱d,張床至少屬於自己。依家比佢地訓,雖然唔喺 ...

我都明,但始終係6299,而且真係幫左自己,唯有忍忍,仲之佢走左消毒換床單

洋房

liumeowjen 發表於 19-11-19 19:10
如果佢哋無俾首期
你連呢個抱怨既機會都無
咁唔鐘意同有骨氣 ,自己搬走

其實我都有份供緊樓,仲無寫我名,咁係咪我地喺出面租樓好d?起碼真正有番私隱

大宅

Kitchuchu 發表於 19-11-19 22:06
其實我都有份供緊樓,仲無寫我名,咁係咪我地喺出面租樓好d?起碼真正有番私隱
...

咁冇出首期係事實
所以我唔會咁樣幫人供

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

liumeowjen 發表於 19-11-19 22:15
咁冇出首期係事實
所以我唔會咁樣幫人供

受人恩惠會比人講成世

大宅

Kitchuchu 發表於 19-11-19 17:03

因為我地住喺新界,佢地話入黎覺得輕鬆,當渡假咁。再者,其實呢間屋,6299係賣咗 ...

咁都算有個原因嘅,但唔太合理囉,始終人都有私隱
咁佢地有份比錢就覺得自己有權住,呢樣真係冇得講佢地唔啱,受人恩果唯有忍㗎

大宅

Kitchuchu 發表於 19-11-19 17:14
主要我覺得6299認為自己有份比部分首期,加上佢地住緊舊樓,我地住新樓,覺得自己有份比錢加新鮮感啩,起 ...

我覺得唔關新鮮感事,係佢地覺得有份比錢有權住,真係當渡假咁
只有忍,或者有機會還返錢啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊