夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

好想同另一半分開 ,覺得佢好自私,有事就覺得我吾啱,吾十卜佢。。
有一個小朋友,係擔心佢會吾開心

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

可唔可以具體一點講下係發生乜事?

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

egono 發表於 19-11-19 10:05
好想同另一半分開 ,覺得佢好自私,有事就覺得我吾啱,吾十卜佢。。
有一個小朋友,係擔心佢會 ...
講多的來聽下

大宅

飲酒。。吾識控制自己

政見分歧

民房

為政見而分開唔值得

大宅

回覆樓主:

我都有個黑面神c6, 我都好想分開

大宅

LauQuin 發表於 19-11-19 22:57
為政見而分開唔值得

政見唔係主要原因。。佢應該係有啲唔 like 啊仔企喺我嗰邊。。大男人主義作祟。。

大宅

idykawaii 發表於 19-11-19 23:46
我都有個黑面神c6, 我都好想分開

真係好難受

今日同尋日都大喊左兩次

別墅

egono 發表於 19-11-19 22:02
飲酒。。吾識控制自己

政見分歧

我同我先生一個深藍,一個深黃,但我講明大家唔准討論,因為知道政見係無得改變,我只會同2個女仔fd談政治所以勸你係屋企唔傾依個問題好d

大宅

vivichow333 發表於 19-11-20 00:11

我同我先生一個深藍,一個深黃,但我講明大家唔准討論 ...

我從來唔會主動講。。只係佢鍾意得閒講兩句。。我深深明白政見唔同。。不宜討論

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

大宅

為自己, 又要顧小朋友

左右做人難

大宅

chantings 發表於 19-11-20 14:08
為自己, 又要顧小朋友

左右做人難

原來有小朋友真係吾可以淨係企自己嗰邊。。小朋友會吾開心

唉。。做人父母甚艱難

大宅

egono 發表於 19-11-20 16:59

唉。。做人父母甚艱難

好多人都係因為小孩而沒有分開
也有不少是因為兩邊屋企, 而沒有分開

實在有些人在江湖, 身不由己之感

但沒有辦法啦, 只有在有限的空間下去舒緩一下

大宅

chantings 發表於 19-11-20 17:28
好多人都係因為小孩而沒有分開
也有不少是因為兩邊屋企, 而沒有分開

真心有時自己都就快屈到病。。就快痴線

諗左好多負面嘅嘢

大宅

egono 發表於 19-11-20 17:40
真心有時自己都就快屈到病。。就快痴線

諗左好多負面嘅嘢

雖不了解你的苦況, 但明白的
放開點吧, 相信將來必有出路的

大宅

2019勳章

情況好似尋日先同佢炒左一次,為雞毛小事,唔知佢大男人自卑作崇定更年期,成日小小事發大皮氣話我針對佢,話我成日趁機話佢。。。。我自問唔係囉! 最衰就係燒埋我父母,話我父母教到我咁! 我最嬲呢樣!講咩都好唔好講我父母! 佢成日覺得自己大我15年佢講咩都係啱! 我都40啦! 10年前或者佢經驗真係比我多,但我都唔係傻㗎! 我都有自己思想。。。。政見當然亦唔同,我已經儘量避免同佢討論。。。。但黑白是非都不分,真係對佢好失望

大宅

噢, 傷心的事不必說

侯爵府

2019新春慶豚圓

egono 發表於 19-11-20 16:59

唉。。做人父母甚艱難
我唸對小朋友最健康的情況係見到父母都企在同一陣線。見到父母諍呦時,父母如何處理分歧是直接影響小朋友如何處理人與人之間的分歧的選擇。
我和前夫有兩個女要做人與人之間相處之道的榜樣。每當我前夫發脾氣,面黑,我都選擇默言不語,我好堅強,唔會。我亦唔會認錯,我思想只專注在檢討我自己下次應該採取甚麼不同的策略來預防我前夫發脾氣,面黑,厲眼。
我大女似我前夫,我細女似我。
當我見佢地兩姊妹有分歧時,她們 會開片,因為我細女還未磨練出我對我前夫的和平應對策略。還是意氣用事。我同前夫都會企響同一陣線 瓦解 她們的紛爭。我同前夫教她們,無論他人對自己說甚麼,做甚麼,我們都要選擇正道的和保護自己不受傷害的反應,不要以牙還牙,不要以「是他人逼我的」思維來為自己的暴力平反。

由於我前夫一向是家庭主男,所以我兩個女都會站在我前夫那邊。還會覺得當我在場時,使得她們氣氛緊張,容易有諍呦。所以我認為和他們分居是對大家都好的安排,這也是我前夫時不時都提出的要求。

侯爵府

2019新春慶豚圓

woodychuma 發表於 19-11-20 18:42
情況好似尋日先同佢炒左一次,為雞毛小事,唔知佢大男人自卑作崇定更年期,成日小小事發大皮氣話我針對佢, ...

在我父母,一閨蜜眼中,我前夫對我就是你老公對妳如此。
所以,我能身同妳感受,妳所經歷的。
我現在的先生很懂與我相處。我和我前夫一起相處共事,比起我和我先生一起生活,是惡夢後的世外桃源之比。
我知我先生不只懂與我相處,而且懂與許多人相處。正因為如此,我先生有許多男女鍾意他。我從不吃醋,或擔心他有甚麼外遇出軌。因為每日與我過活的還是這位先生。我是首當受益之人。我常讚我先生好男人。但有不滿的讀者會說好男人周街都係,我不用常讚我先生。她們不明我的過去經歷,跟著我前夫有幾坎坷。以我過來的人生歷鍊,人地老公幾好都與我無關,還是人地老公,不是我的,因為那些好男人沒有選擇做我老公給我益處,但我現在的先生選擇了當我老公,好好恰當地愛我一生。

如果我只能二選一,我情願要一個好多桃花運的,有好多女人想當他老婆的,對其她女人都好好的先生在身邊,也不要一個沒有女人鍾意和他生活的前夫。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊