1-3歲

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

幫佢”筆”好
一開頭都肯食
食食下就無耐性,扭計要人餵
唔肯自己食
應該點先train到佢自己食到一餐?
Thanks

子爵府

如果一路餵食開,可以先加入用手食嘅食物,例如飯團、煎餅,鼓勵佢自己食先,再同佢一齊選一副佢喜歡餐具,佢一set餐具,你用另一set餵佢,但唔好幫佢畢定,因為畢到放入口,佢地覺得係遊戲之一,一畢到勁鼓勵佢。

我個囡一向唔喜歡餵食,7、8個月時俾佢用手食,之後俾餐具佢,一時用手一時用餐具,到左宜家2歲,就多數用餐具

侯爵府

CCHINGC 發表於 19-11-19 14:50
如果一路餵食開,可以先加入用手食嘅食物,例如飯團、煎餅,鼓勵佢自己食先,再同佢一齊選一副佢喜歡餐具, ...

請問如果要佢畢到湯麵食
係咪比較難?

子爵府

回覆 yankiyan 的帖子

以我經驗飯係最容易畢,但你要確保俾佢地嘅時候唔好太熱,因為佢地唔識只畢面個層,可能一畢就畢好深,一辣親就會影響進食意欲,不過,bb係會吸取教訓,辣左一次,下次就會小心。
碗最好初期用大d、深少少嘅吸盤碗,容易畢d,我最初俾d細碗,我個囡唔鐘意,寧願繼續用手食,轉左碗就畢到,跟住練習多D,咩碗都會畢到,湯麵要用义,難度再高D,可以先試左飯、通粉,甚至乳酪先。

另外,千祈唔好介意佢地食到周圍都係,實會架,但係學習過程,寧願食完再抹同換衫,都唔好打擾佢,當然,刻意掉食物就要話佢知唔好

侯爵府

我比佢畢湯麵(剪短左,畢到)
但佢好難keep到個spoon水平唔跌d麵
佢有時食食下,食到無耐性
發忟會好易掃左碗野落地
其實係咪要煮多好多份量?
因為就算無掃落地
都應該三分二係地下

首頁

尾頁

跳至