自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

fongfonglover 發表於 19-11-20 21:24
政府醫院用靜脈血做blood culture係可以抽血員去抽

可能我係icu係唔會比醫生以外嘅人去做,點都要等到醫生嚟去抽!姑娘成日要幫我四圍搵醫生

洋房

我唔相信香港會有合法診所會咁做,又唔係南美或大陸3,4線城市D不知名診所

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

wan_sosin 發表於 19-11-20 21:35
可能我係icu係唔會比醫生以外嘅人去做,點都要等到醫生嚟去抽!姑娘成日要幫我四圍搵醫生
...

icu就有可能唔洗抽血員,但其他病房都有機會係抽血員去做

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

lamngaizk 發表於 19-11-19 17:53
前日去細既私家診所抽血,只驗一項,醫生竟然係用注射用嗰種針筒同我抽既唔係用依家常用嗰種針.... 而且唔 ...

點解唔直接問醫生有冇重用針筒?

珍珠宮

fongfonglover 發表於 19-11-20 21:40
icu就有可能唔洗抽血員,但其他病房都有機會係抽血員去做

我去政府嘅日間醫院,同樣都一定要醫生去抽,無醫生就寧願唔做住,當然我信你所講的,只係我諗最起碼醫生唔會唔叻抽血,只係有無需要佢哋去做。
補充下,icu從來沒有抽血員抽血,一定係姑娘抽血, 我住了5個月icu所見的。

男爵府

wan_sosin 發表於 19-11-20 23:42

我去政府嘅日間醫院,同樣都一定要醫生去抽,無醫生就寧 ...

你錯啦,如果你遇正實習醫生/少抽血醫生,係真係會抽得仲差過抽血員 老一輩嘅醫生好多時咩都要自己做曬所以佢地大部分都識抽,但年輕嘅一代有抽血員代勞所以要佢地做嘅機會都少左

男爵府

wan_sosin 發表於 19-11-20 20:36
我認同抽血員係叻,但而家講私家診所,並非討論醫療界誰人抽血技術最好,我係醫院抽blood cultural無數次( ...

醫院抽blood culture都係抽血員喎

珍珠宮

fongfonglover 發表於 19-11-21 00:00
你錯啦,如果你遇正實習醫生/少抽血醫生,係真係會抽得仲差過抽血員 老一輩嘅醫生好多時咩都要自 ...

我相信新仔或懶過鬼醫生係會差,但都係嗰句,唔可能抽血員比所有醫生都好,我只係想指出呢點,可能平時睇普通科唔一定遇到好醫生。
但我個情況,調轉唔會遇到唔掂嘅醫生,勁嘅醫生見得多啲。

珍珠宮

janice1226 發表於 19-11-21 00:02
醫院抽blood culture都係抽血員喎

我真的未試過!
可能我個症太嚴重,我係醫院無乜住過大房,而家我有需要入院都唔會住大房,會有特別安排。
不過我嘅意思係醫生唔一定抽血唔掂,有一次個姑娘請教個醫生點樣幫我抽到血添,因為一男一女護士都試過唔得。

男爵府

wan_sosin 發表於 19-11-21 00:24
我相信新仔或懶過鬼醫生係會差,但都係嗰句,唔可能抽血員比所有醫生都好,我只係想指出呢點,可能平時睇 ...

咁當然啦,無論醫生/護士/抽血員都梗有d叻有d唔叻抽血,正所謂熟能生巧,但依家叻抽血嘅醫生真係少之有少啦!只可以話你好好彩,遇親嘅都係叻抽血嘅醫生

珍珠宮

fongfonglover 發表於 19-11-21 00:46
咁當然啦,無論醫生/護士/抽血員都梗有d叻有d唔叻抽血,正所謂熟能生巧,但依家叻抽血嘅醫生真係少之有少 ...

認同嘅,但回應反樓主嘅討論,佢係問安全性,抽血技術唔影響抽血嘅安全性,技術唔好最多都係痛啲或整瘀個病人。最初我係答佢醫生抽血係安全。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港一定唔會重用

子爵府

wan_sosin 發表於 19-11-20 23:42

我去政府嘅日間醫院,同樣都一定要醫生去抽,無醫生就寧 ...

我相信係你血管幼先特別搵醫生抽

我就算係日間病房,都係由抽血員抽,見到其他人都係

珍珠宮

lamngaizk 發表於 19-11-19 19:41
回覆 cnicky 的帖子

一般抽血嗰d係針連幼膠喉連真空管架嘛,打針就真係針筒 ...

唔一定,我之前成日都要抽血,多數都係用針筒抽,用幼管果d多數係要抽幾支先會用,不過有時都會用針筒抽多d血然後分2,3支試管裝
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

二世龜 發表於 19-11-21 10:54
我相信係你血管幼先特別搵醫生抽

我就算係日間病房,都係由抽血員抽,見到其他人都係

第一icu所有病人都不會給抽血員抽,係icu身體情況差,較難抽血係必然的。
第二我血管絕對唔幼,現在日間醫院姑娘最鍾意見到我,因為抽血無難度,但都一樣從來都唔會有抽血員去幫日間醫院病人抽血,一直都係姑娘做,可能我去嘅日間醫院病人少,平均一曰只會睇7,8個病人左右,所以都係姑娘去做野,所有人都係。

大宅

lamngaizk 發表於 19-11-19 23:37
回覆 wan_sosin 的帖子

聽你地咁講都定d... 可能一開始係因為覺得佢d針筒擺得太零星,而且手法麻麻先驚, ...

暫時仲可以咁講嘅。。。

首頁

尾頁

跳至