自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

正正b 發表於 19-12-9 11:28
我成日都好想做。但好驚對眼好乾
或者會架~ 個個人情況唔同... 要諗清楚先去做~

大宅

C.yan110 發表於 19-12-7 20:37
我檢查左,做唔到呀!
角膜薄,醫生話唔做得!

醫生有無建議做返舊式d 個個激光?

大宅

C.yan110 發表於 19-12-9 13:54
或者會架~ 個個人情況唔同... 要諗清楚先去做~

我幾年前去眼科醫院都係話薄五做得,叫我做叫lasik ,我又五太識 , 所以無做都係帶返眼鏡算,,但依家又想做ICL想想地

男爵府

hellohappygirl 發表於 19-12-9 14:59
醫生有無建議做返舊式d 個個激光?
只有ICL可做, 但幾貴, 所以算數...

男爵府

virjoyhaha 發表於 19-12-9 15:35
我幾年前去眼科醫院都係話薄五做得,叫我做叫lasik ,我又五太識 , 所以無做都係帶返眼鏡算,,但依家又想做IC ...
ICL對我黎講幾貴下, 所以算... 繼續做4眼一族~

侯爵府

回覆樓主:

how much?

大宅

C.yan110 發表於 19-11-20 10:19
諗左好多年, 到家下三十中先有多D鬆動錢同有勇氣做矯視~ 星期六去左聽講座, 醫生講到好簡單好安全咁... 但 ...

遠視可以做嗎?

男爵府

tearycow 發表於 19-12-9 16:48
how much?
邊樣?
SMILE - 2萬中
ICL - 8萬+

男爵府

qqbaby8288 發表於 19-12-9 16:52
遠視可以做嗎?
遠視只可做LASIK個隻, SMILE冇~

大宅

C.yan110 發表於 19-12-9 16:54
遠視只可做LASIK個隻, SMILE冇~

LASIK 大約幾錢?

男爵府

qqbaby8288 發表於 19-12-9 17:00
LASIK 大約幾錢?
好似萬七, 八左右

大宅

ANGE_FB 發表於 19-11-20 14:18
我考慮等我有老花, 白內障時先一次做過

我都是

C.yan110    發表於 19-12-9 23:08

男爵府

any good doctor can refer for Smile ? or they will assign you with a specific doctor and you don't need to pick ?
Two eyes do the surgery at ONE go, right ?

after the surgery, do you need to go back to the clinic on the next day to check ?

How many times totally need to go back to clinic after the surgery for checking?

and how long need to have the eye drops after the surgery ??

want to reserve the time and decide, many thanks

大宅

C.yan110 發表於 19-12-8 23:01
應該唔會了,對於我有點貴。。。算吧,橫掂都戴左咁多年眼鏡,都慣了!
...

咁ICL係貴咗小小嘅
但係當初你點解想做激光先?如果有需要我又覺得俾貴小小都可以接受

禁止訪問

子爵府

kitbebe 發表於 19-11-20 15:54
又唔係呀!我有一排得機多,搞到右眼有百幾度近視,左眼keep到零度。

我都係,我睇遠少少都覺得濛呀...你已習慣?

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

binbin仔 發表於 19-12-9 22:23
我都係,我睇遠少少都覺得濛呀...你已習慣?
醫生話只要有一隻眼係有正常視力, 係可以睇野清楚的, 唔係習慣.

男爵府

judypig 發表於 19-12-9 21:43
咁ICL係貴咗小小嘅
但係當初你點解想做激光先?如果有需要我又覺得俾貴小小都可以接受
...
因為我深近視,副眼鏡較重,成日整到個鼻有眼鏡印;同埋我較易出汗水,眼鏡成日要托。。。所以想做矯視。
一個二萬幾,一個八萬幾。。。對我黎講真係有點負擔重呢!我知道有分期,但個數目都大,所以要諗清楚先。

水晶宮

C.yan110 發表於 19-11-20 10:19
諗左好多年, 到家下三十中先有多D鬆動錢同有勇氣做矯視~ 星期六去左聽講座, 醫生講到好簡單好安全咁... 但 ...
我不敢做呢種手術,我用隱形眼鏡算了。因為近視成因係眼球拉長左,就算改變左角膜用激光切割,始終眼球係不會變正常。即係,深近視的眼疾風險係不會因為做左呢個手術而有改變。
另外做呢個手術有機會提早白內障(外國有文憲話有失敗例子隻眼事後成日痛。)

C.yan110    發表於 19-12-10 09:35

男爵府

bee 發表於 19-12-9 17:47
any good doctor can refer for Smile ? or they will assign you with a specific doctor and you don't ...
I decide to find Dr. Leung before. However, after checking, she finds that I'm not suitable for Smile and Lasik due to my cornea is too thin. So I can't answer your question well. I think you may have a booking for the talk first, they will arrange a doctor to explain and answer your question after the talk.

首頁
23456...9

尾頁

跳至