自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓

活出彩虹 發表於 19-11-20 16:24
謝謝提醒。

我有個仔17歲, 前晚見佢在家心緒不寧冇曬心機, 我以為佢又青春期心情不佳,所以沒理會他。

多謝分享!

男爵府

2019勳章

ongheung 發表於 19-11-20 13:18
係,明明佢哋咩都未付出過,就要去爭取d唔合理嘅嘢,相反而家為社會出力嘅中年人,仲有為香港付出左好多嘅 ...

講得太好
中哂

別墅

自己有小朋友嘅,其實都會擔心d小朋友有事, 可憐天下父母心

大宅

2019勳章

yyh08 發表於 19-11-20 13:30

有無關注下正常想上學的學生?

讲得好啊

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我關注香港治安, 唔想再見到有汽油彈, 私了不同政見既市民

男爵府

2019新春慶豚圓

打完人、破壞完,有心愧,驚被拉。
去自守,先會脫離心魔。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

油麥麥 發表於 19-11-20 12:48
希望版主唔好移去其他版,因為想大家留意關注下仔女/年輕親友,近日理大事件對年輕人造成壓力,尤其仍然困 ...

如果佢哋寧願死,都唔肯出嚟自首,即係死不悔改,咁樣呢d人仲有咩用?依家d人勸佢哋離開都唔珍惜機會,佢哋d垃圾父母有冇向無辜市民同香港警察講一聲對唔住呀?

侯爵府

2019勳章 醒目開學勳章

我都有女 16 歲, 她一次都無出過去, 作為父母嘅, 係依個時間應該係會好擔心。
上次灣仔大圍捕, 亞女同班兩個同學衰咗, 兩個由小一已識, 係個一刻亞女打比我, 問我有無同學媽媽電話, 雖然我知佢地做錯, 但我亦不停係 GROUP 幫手搵家長, 個刻我內心都好想哭。最後聯絡到老師, 亦有一直聯絡, 直至收到老師 ws 話揾到啦, 請放心, 我才放下心頭大石。

其實打從 6 月開始, 已經要睇實, 只係最初有啲家長覺得好似同 2014 個時分別吾大, 但到 1/7 發生, 点解有啲家長都未識捉番住自己個仔女, 到依家衰咗啦, 就哭哭啼啼。

公爵府

2019勳章

油麥麥 發表於 19-11-20 12:48
希望版主唔好移去其他版,因為想大家留意關注下仔女/年輕親友,近日理大事件對年輕人造成壓力,尤其仍然困 ...

我真係唔可以關心理大班暴徒,因為我有良知;
良知,令我去關心被塞路的校巴,被嚇親的學童,被拖累的市民

子爵府

回覆樓主:

學生自願做暴徒好難搞囉 唔通鎖住佢係屋企咩 我覺最慘比暴徒影響嘅正常學生&市民囉 要面對暴徒黃屍,活在黑色恐怖中

複式洋房

littlecar 發表於 19-11-20 12:51
我見今朝好多好生猛咁阻人返工
反而驚佢地攪到成年人無工開自殺

高手在二樓

複式洋房

2019新春慶豚圓

油麥麥 發表於 19-11-20 14:03
唔係要同妳哋嘈,亦唔鐘意佢哋破壞香港,亦唔想佢哋自殺,希望佢哋可以反省,企出來面對!
...

如果佢哋係會反省既,就唔會做得出呢啲嘢啦!慈母多敗兒,永遠都冇講錯!佢哋一日未受到懲罰,一日都唔會知錯!
我依家見到慘既係警察囉,幫人維持治安仲要比人鬧!

大宅

littlecar 發表於 19-11-20 12:51
我見今朝好多好生猛咁阻人返工
反而驚佢地攪到成年人無工開自殺

大宅

ASJ2008 發表於 19-11-20 13:26
應該關注有市民廣泛性患被害妄想症的問題!
要解救佢地!應該停用網絡一段時間!
...

認同

仲有唔單只年輕人,差不多全港市民既精神壓力以至精神問題都需要得到關注

如果唔關注,可能呢一年都會繼續有好多人抑鬱自殺
甚至街頭殺人

成年人都可以因為長時間冇工開,而想了結生命架

大宅

abbytang 發表於 19-11-20 17:52
我都有女 16 歲, 她一次都無出過去, 作為父母嘅, 係依個時間應該係會好擔心。
上次灣仔大圍捕, 亞女同班兩 ...

已經太遲啦
做父母應該要睇宏觀d,唔係盲目地撐仔女
明知有機會犯法都要一錯再錯
可以怪邊個?只能怪自己

侯爵府

2019新春慶豚圓

clarawuwu 發表於 19-11-20 12:55
我哋呢班要照顧返工返學,養一家大小,有老有嫩,都被呢班暴徒攪到抑鬱症呀!身心受到折磨呀!

全對! 無晒自由,去邊都要諗過,驚暴徒出現,又驚無車返屋企。
被佢地害到冇工開嘅更慘,連生活都擔心。

子爵府

支持年輕人嘅,麻煩夾錢找左破壞香港條數先,億億聲

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

clarawuwu 發表於 19-11-20 12:55
我哋呢班要照顧返工返學,養一家大小,有老有嫩,都被呢班暴徒攪到抑鬱症呀!身心受到折磨呀!

x2

伯爵府

回覆樓主:

樓主,好感謝你對年青人關心,不過呢度既人太仇恨佢哋,點會為關注佢哋,日日咀咒佢哋就會

年青人做錯,响裡面困左幾日,已經嘗盡苦頭,一定有情緒問題,佢哋有部分只係去聲援,都唔係主力破壞,若果唔支援佢哋,處理佢哋問題,只可怕佢哋會繼續抗爭,或者患情緒病,大家為人父母,點解可以咁涼薄呢

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我都希望他們平安健康,將來親眼睇住真正的香港人如何重建香港,中國、香港繼續繁榮 為他們祈禱

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊