夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

想生BB熱投

LittleMeiMei16 發表於 19-11-20 14:28
太太係事業女性,今年5月生咗BB女,放完產假返工之後有一次同佢嗌咗交,佢搬返去佢娘家,小朋友由我呢邊照 ...

講啲唔講啲,點解佢走左。點解你由得佢走氹唔返。你都9588
I am Agent P

珍珠宮

王國教室勳章

LittleMeiMei16 發表於 19-11-20 14:56
小朋友出世之前都有兩邊屋企傾過照顧問題,佢娘家果邊話照顧唔到所以決定由夫家屋企照顧,家庭每月開支結 ...

我識一個女人本來係事業女性,放完幾個月產假之後唔想再返工話要做FTM。但其實係四大長老,老公,工人睇住個B,佢自己日日去街去旅行去玩,到宜家個小朋友就快4歲,冇同佢沖過涼冇陪過佢訓,冇理過佢,衫都無買過一件俾個女!真係乜人都有

伯爵府

LittleMeiMei16 發表於 19-11-20 14:28
太太係事業女性,今年5月生咗BB女,放完產假返工之後有一次同佢嗌咗交,佢搬返去佢娘家,小朋友由我呢邊照 ...

依啲女人可以叫她去死……

LeBlue    發表於 20-1-12 00:22

複式洋房

Ashleycorina 發表於 19-11-24 19:49
我識一個女人本來係事業女性,放完幾個月產假之後唔想再返工話要做FTM。但其實係四大長老,老公,工人睇住 ...

多謝各位的意見,唔好意思最近忙無update大家;吵架的事由其實好實際,係因為經濟問題,如題我地一早共識一齊供養個女因為大家都有工作有收入因此每個月大家都入錢落個女個戶口,佢前二後八放咗十個星期產假,原本七月頭都返工,佢request 放多一個月無薪假,佢老闆又真係俾佢放,佢話因為無薪假關係,所以話唔入錢落阿女戶口,我費事講錢傷感情,佢啱啱生完唔想俾壓力佢,所以我話ok。前後有兩到三個月都無供。到咗八月頭,我問佢有無諗過供返,佢話我小氣成日記住,唔係男人。佢解釋無供係因為無薪假,於是我話如果我突變失業無收入係咪唔洗俾住嘅、食嘅,係咪唔洗養家...

複式洋房

LittleMeiMei16 發表於 19-11-29 19:49
多謝各位的意見,唔好意思最近忙無update大家;吵架的事由其實好實際,係因為經濟問題,如題我地一早共識 ...

果晚吵得好利害,佢仲大大聲鬧夫家的所有人是垃圾,我話你咁唔滿意咪搬走咯,第二日佢執曬D嘢走。到而家已經差晤多四個月,我叫佢得閒上屋企睇個女,佢死都話唔上,係都要我抱個女出去吹住風見。咁多個月見女次數摸埋五隻手指數得曬,次次見到個女第一時間就拎個手機同個女影相,無一次話帶D咩俾阿女買D咩俾阿女。有一次我見佢影相覺得佢好似去咗動物園同動物影相咁,我認唔住話:你影再多相都證明唔到你對阿女呢幾個月嘅忽視照顧。事實上呢幾個月我真係好感恩我仲有我阿媽幫我照顧阿女使得我可以放心返工。而家阿女心目中只有嫲嫲。而家學講嘢啦,呢兩日學識咗用兩隻手拍掌..

複式洋房

Ashleycorina 發表於 19-11-24 19:49
我識一個女人本來係事業女性,放完幾個月產假之後唔想再返工話要做FTM。但其實係四大長老,老公,工人睇住 ...

至於太太,我今個月見過佢,問佢動向, 佢話呢排搵咗個師傅上門紥肚收腹, 我實際無去研究上門做呢樣嘢係咩,但聽落喺香港做呢樣服務應該唔平。我唔想樣樣都好似針對佢咁,我自己睇返,我承認自己在事件上也處理得不好,我並不是一個成功的丈夫,或者咁講,在處理一個丈夫同埋爸爸的角色同責任上,我都係摸著石頭過河。七月尾嘅時候我怕老婆生完會有情緒問題,帶咗佢飛咗一轉,想佢復工之前有個好心情、好狀態,點之搞成咁。我之後有叫過佢返屋企,想復好,佢拒絕,到而家我仲未搵到出路。

複式洋房

LittleMeiMei16 發表於 19-11-29 20:56
至於太太,我今個月見過佢,問佢動向, 佢話呢排搵咗個師傅上門紥肚收腹, 我實際無去研究上門做呢樣嘢係咩 ...

請工人絕對有諗過,初初佢屋企人話小朋友太細,個個返工無人睇,咁我叫外母幫手望住工人又唔肯,話點都信唔過工人識湊咁細嘅小朋友,一定要自己人凑返,我問過佢屋企人,因為外父外母無返工,問佢地幫手睇都唔肯。唯有等小朋友再大啲先搵工人幫手。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

LittleMeiMei16 發表於 19-11-29 19:49
多謝各位的意見,唔好意思最近忙無update大家;吵架的事由其實好實際,係因為經濟問題,如題我地一早共識 ...

珍珠宮

王國教室勳章

作為男人,我覺得你好好了,你有心解決問題,有心付出,可能真係要再睇下有乜方法。如果錢解決到的問題,真係有方法解決,唔好好似我朋友最後唔肯溝通,分開咗。祝福你哋

民房

LittleMeiMei16 發表於 19-11-29 20:42
果晚吵得好利害,佢仲大大聲鬧夫家的所有人是垃圾,我話你咁唔滿意咪搬走咯,第二日佢執曬D嘢走。到而家已 ...

首先,我也是一個爸爸,我看完了你的事只感到陣陣的痛苦。一個母親要離開初生的兒女是多麼的難受,你太太想影相只係儘量留多些記憶,平時可以拎出黎稍解思念。女兒亦得不到應有的母愛,無人可替代母親,你處理到一塔糊塗,亦完全不能體諒太太的辛苦。

民房

LittleMeiMei16 發表於 19-11-29 21:19

請工人絕對有諗過,初初佢屋企人話小朋友太細,個 ...

經濟壓力人人也有,你可以跟太太慢慢商量,你亦要自己找辦法去賺多些錢,你有冇用儘全力去搵錢?太太不入供款戶口自有她的原因,可以慢慢分析你的處境給她知,不要常常著眼錢錢錢。

另外,我懇求你儘快接回太太,或另找地方住,就算暫時做不到,也要多抱個女出去比佢見下。不要批評太太無買野比小朋友這些小事,她的心情不是你所想這樣,她是活在深痛中,那有心情再買野。

原本我想鬧你極度可惡,但這樣會有反效果,希望你一定儘快處理好,勤奮工作才是出路,批評太太不會有錢收的,快快給女兒找回媽媽,拜託 !

男爵府

LittleMeiMei16 發表於 19-11-29 20:56
至於太太,我今個月見過佢,問佢動向, 佢話呢排搵咗個師傅上門紥肚收腹, 我實際無去研究上門做呢樣嘢係咩 ...

我都認為你應該體諒太太嘅處境,一個女人生完小朋友,情緒及身體都要時間康復。

其實儲少幾個月錢俾一個剛剛出世嘅BB真係有咁大問題嗎?現階段BB固然係重要但太太嘅付出你都唔可以忽略,一個女人剛生完BB對好多說話都好敏感的。

從你嘅文字中對佢的批評,佢冇為初生BB買過什麼東西,都顯示得你略為計較。當然我理解作為一個要上班嘅爸爸去照顧一個初生女兒絕對唔容易,一歲前嘅階段,都係好消磨體力與精神。

男爵府

taidou 發表於 19-11-30 02:11
我都認為你應該體諒太太嘅處境,一個女人生完小朋友,情緒及身體都要時間康復。

其實儲少幾個月錢俾一個 ...

但你要知道女人從十月懷胎到生產所面對嘅壓力、情緒,男人就算好難理解,都絕對要去理解。試想想你太太生完BB只係三個月,身心還未有徹底復原過來,但老公叫佢唔滿意就搬走佢有幾難受。

如果你唔可以在呢件事檢討到你有啲咩錯誤嘅話,就算佢肯返嚟你哋以後日子仍會爭吵不斷。

珍珠宮

taidou 發表於 19-11-30 02:11

其實儲少幾個月錢俾一個 ...

係囉,我淨係見到一個每件事都計較嘅男人。我諗佢老婆已經心死。

珍珠宮

其實呢,老婆自己搵錢自己想點駛,呢啲係佢嘅自由,買化妝品手袋又好,唔買嘢俾小朋友都好,如果你覺得咁樣係好大問題,咁唔做嘢嘅FTM,要老公買晒所有嘢,兼要俾埋外父外母加用嘅女人,喺你眼中眼中應該連人都唔係。

你太太搵人上門紮肚係咪用你啲錢?唔係嘅話,呢啲都要睇唔過眼?

上網淨係數太太不是,呢啲做法係咪幫到你解決現時問題?你淨係想搵人支持你嬲佢嬲得正確,冇諗過網上面全部人唔識你,得你一面之詞,齋靠呢啲支持係冇用㗎。老老實實,你睇唔過眼你老婆唔成份人工投入去個屋企,我都睇唔過眼連老婆買嘢都要數住嘅男人。

男爵府

佢放無薪假,都無收入仲供番?供少呢幾個月係咪就瞓街無飯食呢?

然後你仲要假設你突然失業,根本都無發生既野,為左想太太攞錢出黎,你就咁講。

如果我係你太太,我都好反感。我剩係見到個老公好看重錢同公平,佢儲左幾多,我就要儲幾多,咁先“公平”

大宅

我唔認同樓下鬧你既人!
相反,我想講你老婆好賤格
我都係早你老婆少少生,作為母親,絕對無可能掉低仔女幾個月都唔理!事業型?我諗佢都唔係,係絕對既事業型連無薪假都唔會請。我都好緊張工作,生完當日未落床已經照開phone con,放產假期間照跟公司野,但我都完全無放低過個仔,亦接受唔到放低佢唔理。
結左婚,雙方都要為家庭負責任,佢生左仔唔係大晒,當然老公要更錫老婆。老婆亦都唔可以拎住生左仔大晒黎威脅老公咩都要聽晒話。應該係雙方都以小朋友同對方為中心,一齊照顧,無話邊個要做多D甚至做晒。
你老婆係咪覺得個女係負累?

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

係咪你開口就是錢,令人心淡?
係咪BB不是你老婆想要?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

佢走4個月當然吾啱,但吾好忘記,「係你叫佢走!」一個女人懷孕10個月,甘心樂意去承受身體既變化、賣命去為你生細路,咁點計至啱?,斤斤計較仲要上來數算佢到底「可以有幾愛」你地個骨肉。

老婆月先係啱啱坐好,就叫個老婆搬,呢度JM唔鬧爆你算比面你啦!人大左,要好好控制同對自己講既說話負責任。你叫得佢走就預左吾洗返轉頭,right?

伯爵府

2024年龍年勳章

LittleMeiMei16 發表於 19-11-29 21:19

請工人絕對有諗過,初初佢屋企人話小朋友太細,個 ...

我唔認同鬧你嘅人。女人生bb係天職,是一種恩賜,是一種幸福,完全無必要誇大其辭究竟有幾偉大。作為女人,生bb 對我來說得著極多。

我亦是事業女性,有什麼分別? 真係接受唔到生完可以完全唔理個女。我覺得你太太很下流很賤格,正常女人就算走,一定帶埋bb走,佢嘅做法完全匪夷所思。

首頁

尾頁

跳至