論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我請左新工人姐姐,想裝ip cam 睇住以防萬一,有咩好推介

大宅

2024年龍年勳章

gloria0429 發表於 19-11-20 14:44
我請左新工人姐姐,想裝ip cam 睇住以防萬一,有咩好推介

旺角中心或者荃豐中心地庫有很多款,幾百蚊至幾千不等,佢仲會同你set埋手機apps

別墅

siukie 發表於 19-11-20 14:47
旺角中心或者荃豐中心地庫有很多款,幾百蚊至幾千不等,佢仲會同你set埋手機apps
...

去鋪頭仔買ip cam,因住有機會俾人hack,我之前買過果款都係去旺角D商場度買,結果部cam成日俾人hack

別墅

coffee2046 發表於 19-11-20 14:51
去鋪頭仔買ip cam,因住有機會俾人hack,我之前買過果款都係去旺角D商場度買,結果部cam成日俾人hack
...

點知自己俾人hack

複式洋房

gloria0429 發表於 19-11-20 14:52
點知自己俾人hack

個cam會成日自己郁,如果你無開過任何野,屋企人又冇郁過個cam,但你轉個cam去一邊,佢又即時轉番,咁就有可能俾人hack,人地會睇到你cam(emoji)面d 野

別墅

elliechau715 發表於 19-11-20 15:00
個cam會成日自己郁,如果你無開過任何野,屋企人又冇郁過個cam,但你轉個cam去一邊,佢又即時轉番,咁就有 ...

我都遇過呢個經歷呀!成日見到有兩個人上線,嚇到我即刻去set新密碼......

大宅

arkei2 發表於 19-11-20 15:03
我都遇過呢個經歷呀!成日見到有兩個人上線,嚇到我即刻去set新密碼......
...

就算set其他密碼,隻cam本身hack左既話,改幾多次密碼都會俾人睇到,我而家換過個cam,同埋有D上網plan係連埋部router,內置咗network security既function,加強返個網絡安全,趁就黎完約就轉埋個plan佢

別墅

iamyumi 發表於 19-11-20 15:10
就算set其他密碼,隻cam本身hack左既話,改幾多次密碼都會俾人睇到,我而家換過個cam,同埋有D上網plan係連 ...

邊間,有冇多d資料

大宅

gloria0429 發表於 19-11-20 15:12
邊間,有冇多d資料

用香港寛頻,你可以上返官網睇返

水晶宮

我覺得小米都幾抵.用.

大宅

TP-link,又平又高質!最好淘寶自己裝,有說明書,仲可以搵客服在線教。深水埗買貴好多好多

伯爵府

小米,又平又易用

子爵府

回覆樓主:

我自己都係淘, 前幾日幫姑仔淘左一個質數都唔差好易安裝

複式洋房

gloria0429 發表於 19-11-20 14:44

小米,有畫面有聲音仲可以對話

洋房

回覆樓主:

我覺得小米都幾好用

大宅

iamyumi 發表於 19-11-20 15:10
就算set其他密碼,隻cam本身hack左既話,改幾多次密碼都會俾人睇到,我而家換過個cam,同埋有D上網plan係連 ...

而家街賣d cam好似都冇咩保障咁

別墅

iamyumi 發表於 19-11-20 15:13
用香港寛頻,你可以上返官網睇返

好的,thanks

別墅

anperbaby 發表於 19-11-21 13:11
TP-link,又平又高質!最好淘寶自己裝,有說明書,仲可以搵客服在線教。深水埗買貴好多好多
...

我都覺得深水埗果d唔平

別墅

回覆 gloria0429 的帖子

Foscam...穩定安全,可以唔上cloud,無咁容易比人hack。配合NAS仲可以錄影,好多大牌子NAS都support Foscam,唯一壞處就係iPhone支援差d,如果你用Android就好好多。

別墅

回覆 iamyumi 的帖子

其實每個router本身都有security control,視乎你識唔識set,唔需要話買咩特定牌子型號。如果你比人hack,一係就幫你set果個人hack你,一係就有人逐個port試有無開,而你又無set密碼,另外一個可能性就係ip camp 上咗public cloud 有back door 比人hack.

小米cam係物聯,唔係傳統類型,建議唔好買

首頁

尾頁

跳至