育兒好物

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

已經差唔多3個鍾左右搽一次lotion, 仲有開放濕機, 而家佢訓得差左好多, 好易醒, 醒左都要扭一輪先訓返, 有冇lotion可以介紹?

複式洋房

bb有濕疹真係好慘,成日要睇實佢地有冇r

複式洋房

試下搽多d cream,等佢冇咁痕咪R少D囉…

洋房

lily77920 發表於 19-11-20 20:11
已經差唔多3個鍾左右搽一次lotion, 仲有開放濕機, 而家佢訓得差左好多, 好易醒, 醒左都要扭一輪先訓返, 有 ...

你自己都用過好多牌子都用過,好左又生,轉天氣就生,我係大陸藥房問個人比左呢隻我試,我仲問佢有無激素,係無既可以試吓買㴝用,我仔仔用完都好反,我仔背隻 手踭兩邊,面都有,擦完真係好反好多,另外保濕就用白凡士林

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

洋房

已經差唔多3個鍾左右搽一次lotion, 仲有開放濕機, 而家佢訓得差左好多, 好易醒, 醒左都要扭一輪先訓返, 有 ...

之前最誇張既一次,之後好反就到背脊,用完真係好左,訓都訓得好左,希望對你都有幫助!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

zaratama 發表於 19-11-21 20:14
bb有濕疹真係好慘,成日要睇實佢地有冇r

係, 仲要日日睇實佢D指甲, 因為一睇少日生長左, 一抓就好易損...佢試過抓損自己塊面...

複式洋房

Kawai67 發表於 19-11-22 17:53
你自己都用過好多牌子都用過,好左又生,轉天氣就生,我係大陸藥房問個人比左呢隻我試,我仲問佢有無激素 ...

第一隻o係大陸藥房買? 有冇西藥成份?
第二隻同普通凡士林有咩分別呀? 因為凡士林搽過不過搽完佢係咁捽

洋房

lily77920 發表於 19-11-22 20:05
第一隻o係大陸藥房買? 有冇西藥成份?
第二隻同普通凡士林有咩分別呀? 因為凡士林搽過不過搽完佢係咁捽
...

係呀大陸藥房買,不過我岩岩上網睇呢支野又話在使用糠酸莫米松乳膏时需要注意,糠酸莫米松乳膏不能用于皮肤破溃处,而婴幼儿、儿童和皮肤萎缩的老年人,对糠酸莫米松乳膏更敏感,故使用时应谨慎。
由于糠酸莫米松乳膏是激素药,所以最好少用,因为激素药用后会引起皮肤萎缩、变薄、毛血管扩张、色素斑、多毛等不良反应。此外,平时可多吃新鲜蔬菜和水果、多喝水有利于湿疹的恢复。
2隻分別係易推同多水份點感覺易吸收,同埋無凡士林咁(粒)

複式洋房

試下用cetaphil隻ad cream! 呢隻補濕最好! 我仔用左之後全日都冇再R過! 而且全天然! 都係媽媽會朋友介紹我用架!

複式洋房

樓上再樓上: 嘩! 咁我試左其他lotion先, 真係唔得先買...

樓上: 岩岩上網睇左,佢仲有隻for濕疹嘅沖涼液,你地有冇用過,好唔好用?

複式洋房

我仔仔試過面珠有好紅嘅口水疹,搽甜杏仁油好快就退紅跟住好返

別墅

我囡5個月大,10日前都係咁,我堅持唔睇醫生,因為怕醫生開類固醇。但係我囡痕得好犀利,又瞓得唔好,所以我上星期四帶左佢睇醫生,醫生話bb皮膚敏感好普遍,但因為d媽媽堅係唔睇醫生,所以變得好嚴重,佢開咗2種藥膏,1支潤膚,我囡搽咗2日已經好番七七八八,今日搽第5日已經好番晒

2019新春慶豚圓

回覆 lily77920 的帖子

Hi lily77920, 明白BB皮膚有濕疹媽媽會好煩惱,媽媽可以選擇成份較簡單, 天然的保濕霜, 一D註明比濕疹/敏感皮膚使用的產品相對較溫和,除左保濕霜外, 凡士林、橄欖油、椰子油等都可以架, 每個BB既膚質都唔同,所以都要試試先知道邊種產品最合適BB呀

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

民房

回覆 Vivian0220 的帖子

請問能否pm我醫生資料?謝謝

民房

上次係澳洲買左隻Moogoo, 都幾有效, 但唔知香港有冇得買

別墅

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
Vivian0220 發表於 19-11-25 10:56
我囡5個月大,10日前都係咁,我堅持唔睇醫生,因為怕醫生開類固醇。但係我囡痕得好犀利,又瞓得唔好,所以 ...

可以pm嗎

洋房

發表於 昨天 16:04 |顯示全部帖子
回覆 lily77920 的帖子

食今有LGG 成份的益生菌, 茶HEMP SEED OIL 成份的濕疹膏....我個仔仔都係咁斷左尾...有興趣可以PM 俾我仔仔用的牌子你參考

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊