自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

只要係受金管局監管既有牌放數銀行,只要債仔一遞表申請破產,就應有個no.畀申請人既。

將呢個no. fax去欠債銀行度,咁欠債銀行就要暫停一切追債行動,直至法庭批出破產令,咁追債行動就要close file 無得追喇。

除非當中有欺詐行為就作別論。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

miuling814 發表於 19-11-20 21:20
表姐一家之前揾得多,個因為做生意,借咗aeon, us, 安信共40幾萬錢,但依家公司做唔落去,倒閉,欠下嘅錢還 ...

趁正當財務公C/銀行仲未賣"爛數"前破產,甘就不會搞你哋。。但你一定不要將破產計劃話佢知(有權叫你馬上清)……頂埋尼两期,著手做埋破產。。因巿面上的財務公司都是合法的,它們要跟足法律做(除貴利公C)。

侯爵府

miuling814 發表於 19-11-20 21:20
表姐一家之前揾得多,個因為做生意,借咗aeon, us, 安信共40幾萬錢,但依家公司做唔落去,倒閉,欠下嘅錢還 ...

做生意一般係同大銀行借錢
好少會借安信ua 呢類㗎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

my005 發表於 19-11-20 21:28
只要係受金管局監管既有牌放數銀行,只要債仔一遞表申請破產,就應有個no.畀申請人既。

將呢個no. fax去 ...

我以前個老友就响呢尐有牌財仔做,所以我略知一二。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

VickiC 發表於 19-11-20 21:30

應該大行做吾到,先去財務左夾右夾吧~………………D廣告成日氹人借,小生意、應吓急嗰D囉。。

珊瑚宮

VickiC 發表於 19-11-20 21:30

好多做小生意既,有尐會揀向安x、UA呢尐借,因批得快,麻煩少嘛。仲有好多會申請個循環貸款,黎作週轉既。

我老友話我知,都幾多專業人士去借添,當中有校長架。

珊瑚宮

tungking 發表於 19-11-20 21:29

趁正當財務公C/銀行仲未賣"爛數"前破產,甘就不會搞你哋 ...

我朋友講過,就算係佢地賣左尐爛數,只要債仔一申請左破產,都唔可以再追架喇。否則,可向金管局投訴。

伯爵府

my005 發表於 19-11-20 21:37
我朋友講過,就算係佢地賣左尐爛數,只要債仔一申請左破產,都唔可以再追架喇。否則,可向金管局投訴。

...

貴利佬、大耳隆有甘聽話!?我吾信

珊瑚宮

tungking 發表於 19-11-20 21:42
貴利佬、大耳隆有甘聽話!?我吾信

唔係貴利佬、大耳窿聽話,而係有牌放數銀行要聽話,否則投訴得多,金管局有權唔續牌既。

我老友做有牌財仔,而我自己曾經做過痕生,其實財仔、普通銀行都會賣爛債畀其他收數公司既,而一接破產個申請人投訴,就要CLOSE FILE 架喇,會叫收數公司停止追數喇。

但係,如債仔最初係向貴利公司、大耳窿借錢既,就難講喇。不過呢尐人我都識尐既,都略知一二架。

侯爵府

回覆樓主:

佢依家最擔心係,aeon已經將佢pass俾收數公司,即使佢申請破產,aeon依然會叫收數公司,或收數公司依然主動去搞佢家人

侯爵府

my005 發表於 19-11-20 21:32
我以前個老友就响呢尐有牌財仔做,所以我略知一二。

Jm,可否幫我問下你老友,我表姐哩個case,申請破產後,有牌財仔真係會停止追數?如果有牌財仔揾過D人打電話來恐嚇過表姐,話如果佢敢申請破產就搞佢屋企人,申請破產後,會連哩D行為都停止嗎?

珊瑚宮

miuling814 發表於 19-11-20 22:11
Jm,可否幫我問下你老友,我表姐哩個case,申請破產後,有牌財仔真係會停止追數?如果有牌財仔揾過D人打電 ...

只要唔係欺騙,一申請破產,當欠債人fax 左個破產no.,一定會停止追討既,否則,打電話向銀行投訴就得。

最安全既方法係搵律師搞,佢地識點做。

不過,有無諗過其他方法呢?如搵銀行傾債務重組等。

好好考慮清楚佢自己既能力,畢竟,破產後,係會有影響既。

珊瑚宮

我個人認為四十幾萬其實唔係多錢,債務重組會好尐,不值得破產呀。

不過,都係睇當事人點諗啦。

侯爵府

my005 發表於 19-11-20 22:34
只要唔係欺騙,一申請破產,當欠債人fax 左個破產no.,一定會停止追討既,否則,打電話向銀行投訴就得。

...

表姐實在冇能力,佢揾過債務重組,好似唔可行,因為佢一家依家冇收入,表姐夫仲未揾到工。
原本一家人做個生意仔,都揾得唔錯,但依家個市道,租金人工已經捱唔落去,所以倒閉咗。

有得揀,佢都唔想行到破產哩條路,都想努力靠自己還錢。但佢實在冇辦法,所以唯有咁做。
佢最擔心係會有收數佬追數,怕搞到小朋友同家人有危險

侯爵府

my005 發表於 19-11-20 22:34

...

最怕係,aeon, ua或安信,會唔會佢哋自己唔會再追,但私底下揾收數公司追………

珊瑚宮

miuling814 發表於 19-11-20 22:41
表姐實在冇能力,佢揾過債務重組,好似唔可行,因為佢一家依家冇收入,表姐夫仲未揾到工。
原本一家人做個 ...

咁搞破產都要錢既,佢可以支付?好似最低要近萬既,當佢自己識搞。

有無將個情形同銀行傾?講出佢自己真正既難處,佢自己想點解決,講出佢自己若解決唔到,最後會選擇破產既,睇下對方點回應啦。

珊瑚宮

miuling814 發表於 19-11-20 22:43
最怕係,aeon, ua或安信,會唔會佢哋自己唔會再追,但私底下揾收數公司追………
...

唔可以咁既,否則金管局既監管為何物呢?

若間間銀行都咁做時,咁金管局管咩呢?

珊瑚宮

四十幾萬,條數拖左幾耐?係本金?或連息計?當中有幾多係息?

息度應有計傾既,坦白,坦白同銀行傾下啦。

珍珠宮

2023年兔年勳章

my005 發表於 19-11-20 23:02
四十幾萬,條數拖左幾耐?係本金?或連息計?當中有幾多係息?

息度應有計傾既,坦白,坦白同銀行傾下啦。 ...

睇左你目前回答,長知識

首頁

尾頁

跳至