自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我隔離屋成日都比人追數
但我地又唔會有事,
收數最多都係派下傳單,找下人,
貼街招,話邊家邊個欠人錢
隔離屋仲大聲夾惡,
惡過收數佬

水晶宮

my005 發表於 19-11-21 13:57
咁我再講清楚啦,我指既有牌財務公司,係指由金管局監管既,係响金管局網頁可查到既。

又講多啲你聽啦、接受存款嘅財務公司先會持有特定條件嘅銀行牌照。

UA算大定細?佢就不受金管局監管....

純討論、唔好介意

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pbpk03845784 發表於 19-11-21 15:14
又講多啲你聽啦、接受存款嘅財務公司先會持有特定條件嘅銀行牌照。

UA算大定細?佢就不受金管局監管....

多謝提點。咁我朋友嗰間係日本財務公司,佢話佢受金管局所管。

而你而家咁講,我又明更多喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

miuling814 發表於 19-11-21 13:34
依家表姐打算做破產,琴日打來恐嚇嘅電話,今日暫時未收到,電話恐嚇內容係話如果佢一做破產,就會上門搞 ...

吾會,只要佢一入紙,所有追數要停止,搵律師幫你攪,就吾使自己填同埋fax資料俾財務公司,亦吾需要自己去開債權人會議,如果欠ua錢,十個有8個會俾殺手黃嘉X律師樓做債權人,佢會計你每月洗費,我識人單身搵萬一蚊,每月只可有8000蚊,其他全數拎黎還錢,雙糧花紅全數上繳!當然可以申請拎一部份黎用,但要有理由,假如買必須品,例如洗衣機,冷氣機,實報實銷,但前提係要佢批准!

侯爵府

蘋果木 發表於 19-11-21 16:33
吾會,只要佢一入紙,所有追數要停止,搵律師幫你攪,就吾使自己填同埋fax資料俾財務公司,亦吾需要自己去 ...

表姐依家就係最怕嗰個恐嚇電話,因為佢一打來就講得出佢係X小姐,警告佢唔好打算做破產,如果佢一做破產,就一定上門搞佢一家。
但表姐琴日拎咗環聯,手上就只有aeon,ua,安信3間嘅欠債,所以佢怕問知係邊到嘅人打來恐嚇

子爵府

miuling814 發表於 19-11-21 19:27
表姐依家就係最怕嗰個恐嚇電話,因為佢一打來就講得出佢係X小姐,警告佢唔好打算做破產,如果佢一做破產, ...

其實佢地應該係因為知道破左產咩都做唔到所以先大你表姐。如果破左產都會照做野根本財仔就唔駛打電話嚇你表姐。

侯爵府

莫失莫忘 發表於 19-11-21 19:44
其實佢地應該係因為知道破左產咩都做唔到所以先大你表姐。如果破左產都會照做野根本財仔就唔駛打電話嚇你 ...

咁即係如果嗰D 人打來,可以完全唔使理?如果唔理,只怕會有進一步行動,始終有小朋友,唔到表姐唔擔心……

子爵府

miuling814 發表於 19-11-21 23:43
咁即係如果嗰D 人打來,可以完全唔使理?如果唔理,只怕會有進一步行動,始終有小朋友,唔到表姐唔擔心… ...

有小朋友同老人家麻煩D,佢地可能會驚,以前我ex个老豆又係爭咭數好多(因大判走佬,佢係二判,佢噤卡出糧比工人),之後成日打去追,但我ex同佢哥叫D收數上屋企收,D人都唔敢,好似試過拿刀追返D人轉頭

男爵府

miuling814 發表於 19-11-21 19:27
表姐依家就係最怕嗰個恐嚇電話,因為佢一打來就講得出佢係X小姐,警告佢唔好打算做破產,如果佢一做破產, ...

佢緊係叫你表姐吾好破產啦,破左產冇錢收嘛,佢擺明嚇你,基本上你朝早申請破產,晏晝所有財務都會收到你破產資料,佢地必須停止一切滋擾架,如果佢仲滋擾你,你可以向破產處投訴架,當然你要肯定佢係邊間公司,但多數係UA先甘串咀,佢地永遠都係講破產大晒呀?破產吾使還錢呀

子爵府

2024年龍年勳章

睇你爭邊個錢啦,大耳窿就一定會
Be Happy

複式洋房

有冇update狀況,最後有冇被追數??我同你表姐case差唔多!!

伯爵府

my005 發表於 19-11-20 21:37
我朋友講過,就算係佢地賣左尐爛數,只要債仔一申請左破產,都唔可以再追架喇。否則,可向金管局投訴。

...

但UA aeon 安信呢啲只有放債人牌照 唔受MA監管喎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Gi-leung 發表於 20-1-10 19:37
但UA aeon 安信呢啲只有放債人牌照 唔受MA監管喎

經樓上jm提點,知道喇。

不過,只要欠債人一申請破產,債權人就應停止追債,直至正式破產。

若仍被追,可與破產署聯絡。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

禁止發言

禁止發言

禁止發言

大宅

回覆樓主:

破產後吾會再追

大宅

野原美冴 發表於 19-11-21 08:18
提外話,我好憎d電視廣告叫人借錢,講到好輕鬆,借錢仲懶温馨,灌輸錯誤觀念。
...

agree

民房

我都係恆x 兩個月無交 跟住俾左一間叫 友營(?)收數公司打黎,拖得就拖啦

大宅

回覆樓主:

真係決定左破產就唔好再還錢了,留返啲錢屋企用

首頁

尾頁

跳至