6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

10個幾月好瘦個身無肉地!宜家飲奶150-210ml食粥一日2餐到3餐,每次都食到7788.食完粥過半個鐘都有餵2.3安奶佢飲

男爵府

我仔都係,兩歲 得10kg左右
朝早食8安奶 之後我地食早餐又比一半佢,到食飯每餐清兩碗飯,之後瞓覺 瞓醒又食蛋糕 食餅,夜晚果餐又清兩碗 到我地食飯佢又食埋一份

人地問我就咩佢咁瘦,我話,似媽咪囉!食極唔肥!瘦先好!我鍾意瘦多d

無所謂啦 但病無痛就得
試過買咗幾排BB果汁返來,日日比佢飲,果排係肥咗嘅,但肥得唔健康

洋房

日本成 發表於 19-11-21 00:34
我仔都係,兩歲 得10kg左右
朝早食8安奶 之後我地食早餐又比一半佢,到食飯每餐清兩碗飯,之後瞓覺 瞓醒又 ...

因為有次去覆診心臟個醫生話身高頭圍都正常係個體重輕,我話可能佢太好動拉!得7.幾kg咋佢!始終bb肥點好啲既!起碼有力撐起自己學行路

大宅

Kawai67 發表於 19-11-21 00:02
10個幾月好瘦個身無肉地!宜家飲奶150-210ml食粥一日2餐到3餐,每次都食到7788.食完粥過半個鐘都有餵2.3安 ...

我個仔宜家7個幾月,不過我係擔心佢再肥落去變大肥仔,已經超出最高生長線,6個月時已經20磅,佢宜家每日3餐奶,每餐160ml-210ml加1餐完全無味架糊仔同生果,近排仲鐘意食埋乳酪片。健康院姑娘話再肥下次來就要見醫生。

子爵府

試下食牛油果

洋房

Daisywong313 發表於 19-11-21 03:58
試下食牛油果

好牙,唔該晒daisy

洋房

Macmmia 發表於 19-11-21 03:12
我個仔宜家7個幾月,不過我係擔心佢再肥落去變大肥仔,已經超出最高生長線,6個月時已經20磅,佢宜家每日3 ...

食好多嫁?

男爵府

10個幾月好瘦個身無肉地!宜家飲奶150-210ml食粥一日2餐到3餐,每次都食到7788.食完粥過半個鐘都有餵2.3安 ...

係咪瞓唔夠?我朋友BB 又係食冇問題,但瞓好少所以一直都係細碼B。

洋房

honeybid2 發表於 19-11-21 08:59
係咪瞓唔夠?我朋友BB 又係食冇問題,但瞓好少所以一直都係細碼B。

佢夜晚7:30pm-8:00pm訓教,第二日7點半至8點醒!之後玩到11點幾眼瞓就訓到3個鐘

大宅

Kawai67 發表於 19-11-21 08:33
食好多嫁?

唔多,不過好吸收,頭果幾個月啲奶飲完可以不斷嘔返出來,而且倒奶多過飲奶。

男爵府

Kawai67 發表於 19-11-21 09:46
佢夜晚7:30pm-8:00pm訓教,第二日7點半至8點醒!之後玩到11點幾眼瞓就訓到3個鐘
...

咁瞓得好好喎... 我朋友BB 夜晚12點先瞓,到9am,所以食幾多都唔長肉。
你BB 已經食得好瞓得好,唔長肉都真係冇辦法... 媽媽加油

複式洋房

我仔都係呀,同你一樣,食唔少架,但保持到身形
Bb時係無咁可愛,但大個係靚仔咪得囉!

男爵府

睇相你bb好得意,又唔覺得好瘦

洋房

comeonbb001 發表於 19-11-21 14:16
睇相你bb好得意,又唔覺得好瘦

通常影相睇落比較大舊點

洋房

honeybid2 發表於 19-11-21 12:10
咁瞓得好好喎... 我朋友BB 夜晚12點先瞓,到9am,所以食幾多都唔長肉。
你BB 已經食得好瞓得好,唔長肉都 ...

佢有時睇心情食野

別墅

回覆 Macmmia 的帖子

我個囝同你一樣大,6個月已超過生長線見埋醫生添~不過健康院啲醫生都係講啲廢話,叫我個BB唔食就唔好逼佢飲咁多奶~其實我每日都係三餐奶240ml兩餐固每餐奶飲唔夠都會發脾氣

別墅

有冇諗過轉奶粉?

其實阿B健健康康就夠,肥唔肥其實都好睇爸爸媽媽基因

別墅

Kawai67 發表於 19-11-21 00:52
因為有次去覆診心臟個醫生話身高頭圍都正常係個體重輕,我話可能佢太好動拉!得7.幾kg咋佢!始終bb肥點好 ...

bb覆診心臟?係心臟有事嘛?如果係既話,其實心臟有事既bb大多數吸收力係比正常bb差啲既,體重合格生猛活潑就夠了

大宅

koshiba1988 發表於 19-11-21 21:24
回覆 Macmmia 的帖子

我個囝同你一樣大,6個月已超過生長線見埋醫生添~不過健康院啲醫生都係講啲廢話,叫 ...

上次6個月返健康院打針,見姑娘時咁啱我個仔又嘔奶,個姑娘話,佢不斷有奶嘔,你唔好再迫個BB飲奶啦!佢已經超出最高生長線,再係咁下次就要見醫生。
我話餐餐都飲得唔多,而且會不斷都有奶嘔出來,好似今朝咁,訓左成10幾個鐘,起身飲120ml已經唔飲,佢即刻話咁你個仔都好吸收啲奶粉,真係咩都俾佢講曬。
不過我個仔真係飲得唔多奶,係佢好鐘意踢腳,仲要舉起雙腳好高彈返落去張床,由出世到宜家都係,除左訓教,咁踢法唔嘔就奇。

洋房

miko0702 發表於 19-11-21 23:50
bb覆診心臟?係心臟有事嘛?如果係既話,其實心臟有事既bb大多數吸收力係比正常bb差啲既,體重合格生猛活 ...

因為一出世話聽到有個窿仔,不過宜家無事,佢就吾多飲奶,係夜晚飲得好點,有時煲粥有時食哂有啲就食得果點點,好難捉摸牙

首頁

尾頁

跳至