時政擂台

跳至

首頁
12345...30

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kimmama 發表於 19-11-21 04:31
回覆 mcs74 的帖子

2500? 我又睇唔到有咁多

你唔係想搵人炳我都唔信, 咁的時勢開呢啲舖, 其實反醒思考, 匿埋一邊就可以, 何必出來捱鬧,?做司馬昭??
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

立夏 發表於 19-11-21 05:05
你有無回想一下

1.你接收資訊主要响乜嘢媒介同平台?

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

iamcute_lala 發表於 19-11-21 05:52
為何抗爭到自己人打/燒/殺自己人?直到目前無藍人殺/燒黃人!

係喎 警察都唔係打示威嗰啲人 都唔知點解曾鈺 ...
你咁講就唔持平啦!你只係寫單方面事件出來。
但呢d事情總有前文吧!暴徒做既衰事,唔駛講,香港市民呢幾個月都睇到晒,YC暴徒殺死清潔伯會,淋電油火燒人,掟鏹水彈傷警察,割警察頸,放火燒鋪波及民居,市民被暴徒圍毆私了,燒車。。。。寫唔晒。
曾生出嚟唔係驚,佢係收到一個要求,想佢幫手做個中間人,睇下點幫理大事件,唔係佢主動保證,係按理大人要求先同警方協調。

你寫的士司機車傷人,其實,係暴徒上左的士,搶呔盤所引致,事後,的士司機被幾十個暴徒打至半死。
咬甩耳仔,你都話係癲佬,證明的確係精神病患者,事後,被暴徒私了。
以上種種事情,我唔覺得有咩咁好笑?你用呢個公仔回覆,覺得有趣吧!

男爵府

kimmama 發表於 19-11-21 04:01
呢排好攰, 去到邊身邊都係講香港發生緊既事..
老老實實, 我係一個黃絲但同時亦會不斷抽離自己既角度去理解 ...

我偏向支持警方:
1. 從來唔信太子死人,無名無姓太可笑

2. 雙方互有過份暴力場面,但暴徒啲武器如刀片、火燒人 、石油氣,太癲狂。

3.我唔驚見到警察,但好怕見到黑衣人,心理不安。

4. 社會爭吵、推撞場面與日俱增,周街粗口橫飛,拜暴徒所赐,未見其利先見其害。

我怎會想子女成為未來的恐怖分子?

tammy_my    發表於 19-11-21 16:46
tandjchan    發表於 19-11-21 12:16

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

對住暴徙 拘捕時難免用暴力
難道你話比我知拘捕暴徙時 佢地都係乖寶寶唔會反抗?試過好多次拉左都會想逃走
唔係要你地做藍綠 唔係要所有人支持警察 係想你地可憐下普通市民 大家都需要番工 有病要睇醫過
琴日有個學生比幾個男人圍埋黎打
點解?佢阻門唔比人番工 我地回帶一下活動初期市民既忍讓 當初比人阻大家都算最多互罵
進展到依家不再忍讓 好多市民出黎反坑黑衣人反坑黃人
難道個到全部都係藍?依個社會唔係非藍即黃
失民心係正常 因為黃人大話多 夠話和平示威無警察無衝擊 但事實上就算無警察都一樣汽油彈橫飛

珍珠宮

好媽媽勳章

一樣米養百樣人

人特質都唔係得一種
(有善、有惡、有斯文、文靜、有傻、有痴、有暴、有勇、有癲、有喪、有奸、有愁、有反骨、有正、有卑鄙、無恥、下流、有無賴⋯⋯⋯⋯數之不盡性格)

不明白極深黃C眼中角度
香港警察和示威者全只是一種

男爵府

你已經選擇盲目相信自己立場
未經的新聞,甚至已澄清的新聞
你都選擇唔去分析
又何來反省

你當然可以開Post取暖
但這是討論區,你就應該預左
唔係全部人都得同一把聲音

男爵府

老老實實, 我係一個黃絲但同時亦會不斷抽離自己既角度去理解 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你仍然被仇恨蒙蔽理智中。
你根本不能抽離自己,又何能中立?

簡單的去說,真相永遠只有當事人心裡明白,既然我不能知道全部真相,就不應盲目相信,只要你做到這點,你就能慢慢抽離,你才可以分析大局。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

簡單講,咁多死者,佢哋無家人?朋友?同學?同事?親戚?如果,真係有咁多死者,佢哋親戚朋友人數一定好多好多出嚟搵人。
陳媽媽已經出嚟澄清幾次,佢女係自殺,但有班唔識佢女既人就不斷騷擾陳媽媽,呢班人藉呢件事仆爛學校攪事。

水晶宮

成日話警察殺咗人但又冇証據,太子站話死咗6個孤兒都信到十足,警察用識當武力又話不必要,咁點先至算係有必要?係咪同暴徒講道理唔好用武力最好?如果你有留意外國警察,你就知全世界最克制就係香港警察,不過算啦我都係容入唔到黃絲思維

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 ChoMan 的帖子

我估香港人有部分無立場,只想和平生活下去

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

你答我
伍女仕同美心無乜關係 咁燒美心集團做乜
360做錯乜
中銀做錯乜
中資銀行做錯乜

你地係咁燒 除左好破壞環境之外 好易燒死人
因為個D疑問被自殺 所以要全香港旷人陪葬?我想講 你地有無証據係警察殺 所有野睇證據唔係口講 唔係自己改片當係真
如果口講就當係 咁有一日人地屈你時你唔好反坑
上水伯伯比舊石前面掉死 死屈後面女仕掉 可恥至極
火燒伯伯 人地危殆邊緣 仲話人地係特技人

你信咁既人能為你爭取乜野
我都完全理解唔到黃人諗法 所以我連屋企都少番
唔係年輕犯法合理法

珍珠宮

我有D印象,你的頭像BB好得意。你是海外媽媽。。海外嘅睇呢場暴動係同本地嘅人相反。唔置身其中,唔同感覺。我支持警方武力對待暴陡0美國用咩方法,香港警察用咩方法。喺海外睇香港新聞。。。唔好再睇,騙人的…

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

kimmama 發表於 19-11-21 04:44
可能你講得啱, 呢個係一個宏觀層面

一切都歸咎於金錢利慾

又好想問下,點解人地阿媽都出黎講係自己個囡之前行為有問題,但都話係佢唔係自殺,又話太子站,我都係好想問下邊得黎死甘多人,你話有其他可以講下邊單呢?
日本の平安を祈ります

男爵府

呢幾個月嘅所有死亡個案
你在沒有充份證據下
就咬定一定係警察做
就更加突顯黃C係幾咁唔理智

你唔係第一日住喺香港
唔通過往咁多年來
從來都冇出現過這些死亡個案?

你地當然有權撐自己立場
但撐都要合情合法合理

盲撐又唔接受人地講真相踢穿你地
仲要迫其他人跟你地盲撐

呢個先係你地黃C最可恥嘅地方

tammy_my    發表於 19-11-21 16:53

水晶宮

2024勳章

就如樓主唔明白我地見到暴徒破壞、打人、放火、阻路點解咁嬲一樣,我都唔明白樓主點解會相信所謂被自殺、警察殺人嘅無證據嘅臆測和猜想,即使好多已有家屬澄清,有埋片,都照相信?

大宅

見你打成段野只係針對警察,一句暴徒暴行都冇講過,文宣味超濃。

但如果你真心信咩赤裸跳樓/浮屍/棄屍,相信你已經比毒媒洗到你一絲分析能力都沒有了。

公爵府

1314625 發表於 19-11-21 06:17
其實我剛巧與你相反

佔中時,什至活動初期,我是淺黃。但當活動漸趨暴力(破壞,佔路,被罷工,放火,燒 ...

同意,這場運動已經變質,我老公係深黃都有此同感。

我唔明白咁多紛爭,黃c予頭永遠都話警察唔啱,佢哋鎮壓做乜都錯,自衞都錯,黃C又話有些示威者嘅暴行係必須,識有個人話那些少年示威者用暴力破壞香港係因為佢地少年血氣方剛容易燥,有乜睇唔過眼咪用暴力,認為佢地係小朋友無錯,聽完真係o哂咀。

我同意樓上JM講,每一件事要獨立思考,仲要係每件事始末,無耐好多人(有些甚至受高深教育專業水士)唔係咁,真係令我多些了解週圍身邊嘅人。

子爵府

大家都唔想罵戰, 一開罵其實好多嘢都好難傾. 我住佐敦, 你唔會明白睇住成地磚頭, 住低層街坊呢幾日唔敢瞓(怕D火頭燒著嘢, 燒上樓), 睇住冇左部升降機, D行動不便既老人家一步一小步行樓梯上地鐵. 睇住新開通既理工天橋燒毀, 連繫火車站既天橋一樣燒埋, 睇到好多玻璃碎片......你明唔明我地既心有幾痛! 我其實好多謝一大早起身清理既人, 好多謝佢地為我地清返條路出來比我地行.

tammy_my    發表於 19-11-21 16:55

首頁
12345...30

尾頁

跳至