時政擂台

跳至

首頁
12345...30

尾頁

子爵府

為何抗爭到自己人打/燒/殺自己人?直到目前無藍人殺/燒黃人!

係喎 警察都唔係打示威嗰啲人 都唔知點解曾鈺成咁驚 話要保證啲學生唔會受到暴力對待

再求其舉幾個例子:
的士司機唔小心車到人哋個女仔隻腳斷晒
有個癲佬唔小心咬爛區議員隻耳仔
又有個攞把刀劏開貼緊連儂牆個男仔個肚
佢哋都冇殺人

男爵府

kimmama 發表於 19-11-21 04:01
呢排好攰, 去到邊身邊都係講香港發生緊既事..
老老實實, 我係一個黃絲但同時亦會不斷抽離自己既角度去理解 ...

但同一時間,我亦必須要講,一部分低智、欠控制力的藍絲,喺運動初期的和平階段,走去捅一些貼連儂牆嘅和平黄絲,亦係非常可恥。同黃絲火燒藍絲一樣,一樣咁人神共憤。其實係好可悲嘅,雙方都被仇恨蒙蔽雙眼,搞錯'復仇'嘅對象,將恩怨延續下去,因同果糾纏不清。

珍珠宮

2023年兔年勳章

老老實實, 我係一個黃絲但同時亦會不斷抽離自己既角度去理解 ...

子爵府

顏色革命其中一個最重要的手段,便是把警隊妖魔化,令他們綁手綁腳,癱瘓警隊的執法能力,從而推翻當地政府,是非常醜惡的陰謀
所謂的police brutality,可以嘗試設身處地從警察方面想,他們以寡敵眾,面對暴徒,如果不能制服及鎮壓他們,自己便會面臨生死關頭,香港大部分人都生長在安樂的時代,所以不能理解暴亂事件中警察的對策

水晶宮

其實我剛巧與你相反

佔中時,什至活動初期,我是淺黃。但當活動漸趨暴力(破壞,佔路,被罷工,放火,燒鋪,私了,更演成火燒人),我便覺得整個活動已變質。而最令我質疑他們的可信性,正正是發現屍體,雖然我不是他們的親人,未能掌握死因,但我經歷過香港處理屍體的程序(不是在醫院因病離世),不是他們口中由警察說了算,安排火化更加是與警方佔不上邊,(港台都出個節目講解整個程序)但黃絲已一口咬定警方操縱這一切,我便開始覺得他們為鬧而鬧。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

好想知道,樓主用乜方法去抽離自己?

男爵府

樓主,我明白你,我都一樣,好多時覺得兩邊都幫唔落,又好多時都好同情雙方。我估香港人,無論站於邊一邊,喺呢段時間都唔好過。
我是一隻大草蚊

伯爵府

shmom 發表於 19-11-21 06:16
顏色革命其中一個最重要的手段,便是把警隊妖魔化,令他們綁手綁腳,癱瘓警隊的執法能力,從而推翻當地政府 ...

面臨生死關頭呢個point好到位 , 好多人都要去到呢個關鍵時刻先開竅 , 旁人好難設身處地代入到。

大宅

1314625 發表於 19-11-21 06:17
其實我剛巧與你相反

佔中時,什至活動初期,我是淺黃。但當活動漸趨暴力(破壞,佔路,被罷工,放火,燒 ...

講得好,睇通透了YC既作為就知道邊方對与錯,不要人云亦云,我地藍絲睇到系无辜市民受傷害,警察系為市民護航保路,所以全部藍絲都擁護警察,支持警察,呢D就系我地既立場。

翡翠宮

回覆樓主:

只因你心已盲,所以雙眼變成選擇性失明

象牙宮

回覆樓主:

係咁㗎.我自己喺facebook都比人block戶口.又要開個個.又畀人禁言.因為啲黃絲係咁鬧我又唔畀我講嘢.

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

黃絲?咁你答我,班暴徒做乜要殺人放火,做乜要打爛啲舖,佔領學校為乜?放火燒學校為乜?放火燒鐵路為乜?唔俾人返工但係自己又返工為乜?塞住條路路俾人入醫院為乜?燒個伯伯為乜?燒又一城聖誕樹為乜?

你逐個答,答到我,說服到我,我即刻轉做黃絲

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

睇唔睇到呢啲?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

水晶宮

我藍,但反感咬住唔放鬧人方式,任由語言情緒發洩也會變成過激,仇恨會反噬,最終受害是自己。廿十年來香港便是由排斥國家反感大陸人一步步走向今日,請自問今天街頭十幾歲的年青人成長在一個怎樣的言論環境⋯⋯
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

睇下幫唔幫到你

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

tammy_my    發表於 19-11-21 16:31

子爵府

立夏 發表於 19-11-21 05:05
你有無回想一下

1.你接收資訊主要响乜嘢媒介同平台?

極度同意你講法,
好似前日有個17歲女跳樓死,我個黃絲好朋友即放FB(被自殺),其實果個系我囡同學情绪病跳樓死,與警察冇關,但d黃絲好似中毒一樣,一囗咬定警察做,我本想呈清,但放棄了!

公爵府

恭喜您!您懂得反思、找盲點、嘗試在对方角度睇野,証明你係成熟的人!

我與你剛相反,

我由藍開始,不断嘗試理解黄人的思維、角度,

亦有抽離兩邊去睇睇背後的政治動機及行為!

亦睇多左哲學書去消化及理解呢件事,

雙方的怒火及燃点位!

今日我放開了,我理解年青人的熱血、衝動、理想。

但絕不能接受及認同破壞、暴力,
披着民主自由的華衣去違返法律,
挑戰法治精神!
看!我們現時的下一代幾惡?!
不断上演,誰大誰惡,誰正確的行為。

若再盲目支持佢地,只會把他們去深淵,
他們只會踏上不歸路。香港以後文化就會变得"恃惡行兇"這還是又明社會嗎?

tammy_my    發表於 19-11-21 16:34
fatmth    發表於 19-11-21 15:39

男爵府

mcs74 發表於 19-11-21 04:26
係呀,死左2500隻,我建議樓主帶花三年悼念佢地

成日搞破壞,意見不同不回即可,又要反人

珍珠宮

回覆樓主:

琴日同朋友食飯,當中有藍有黃,大家尊重大家,傾開會agree and disagree 中文叫和弦不同,各有各經歷生長文化吾同,冇需要一定說服對方認同自己

但唯一一點大家認同不支持暴力

首頁
12345...30

尾頁

跳至