懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇jm有呢個問題,有冇得消退架?想知點護理好
仲有個肚臍扯到大哂 我唔想咁就一世

回覆 Yty96 的帖子

Hi Yty96 ,懷孕中後期,胎兒快速成長,令媽媽肚皮明顯擴大,令皮膚纖維斷裂而有肚紋/妊娠紋,原本凹陷的肚臍受到子宮擠壓/壓力,有機會出現扯大/凸出,一般到產後肚臍形狀會慢慢恢復,媽媽唔需要太擔心呀。 建議勤D搽含維他命E嘅潤膚膏/橄欖油、椰子油等, 打圈搽和按摩有助加強滲透,多做帶氧運動(跑步),促進身體新陳代謝和排出廢物,亦可以有收緊/強化肌肉作用。 BB幾大呀? 媽媽可以跑步未?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-11-27 09:52
回覆 Yty96 的帖子

Hi Yty96 ,懷孕中後期,胎兒快速成長,令媽媽肚皮明顯擴大,令皮膚纖維斷裂而有肚紋/ ...

多謝你回覆丫
bb就快3個月,我生完未跑過步
真係可以修復返?我見個肚臍附近d皮鬆哂,搞到個肚臍the左咁,側面睇個肚臍同周圍都凹陷左咁,係咪正常架

大宅

Yty96 發表於 19-11-21 06:51
有冇jm有呢個問題,有冇得消退架?想知點護理好
仲有個肚臍扯到大哂 我唔想咁就一世
...

我都係keep住搽野,到生完都冇咩點生妊娠紋

複式洋房

wongcyu 發表於 19-11-27 16:21
我都係keep住搽野,到生完都冇咩點生妊娠紋

我本身都有搽架,去到8個月多d見冇出就懶左,最後一野爆左勁多
所以如果準備生嘅jm見到呢個post,記得記得真係唔懶得

大宅

Yty96 發表於 19-11-27 10:00
多謝你回覆丫
真係可以修復返?我見個肚臍附近d皮鬆哂,搞到個肚臍the左咁, ...
情況同你一樣,都係生完差不多3個月。。見到就心UP

皮膚有自我收復功能。。等。。繼續等。。
其實上兩個月真係仲樣衰。而家好左

複式洋房

babybreadmama 發表於 19-11-28 07:24
情況同你一樣,都係生完差不多3個月。。見到就心UP

皮膚有自我收復功能。。等。。繼續等。。

係,見到好傷心
好係好左 不過同之前都係差太遠
又巢皮又多紋
我琴日自己檢查,應該腹直肌未拍返埋,搞到個肚又凸但中間塌左
Yty96 發表於 19-11-27 10:00
多謝你回覆丫
真係可以修復返?我見個肚臍附近d皮鬆哂,搞到個肚臍the左咁, ...

生產過嘅媽媽肚皮繃緊度可能會受影響,媽媽唔好唔開心 D收腹運動和皮膚保濕,對修身和淡化肚紋都有幫助,例如: 躺在地上雙腿曲,利用腹肌慢慢提升頭部及膊頭至離開地面,放下腿時記得慢慢呼吸,整個動作每日做7-8次,依個動作可以鍛鍊腰部肌肉,幫助拉緊肚皮肌肉,慢慢媽媽會見到成果架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

2024年龍年勳章

Yty96 發表於 19-11-27 17:13
我本身都有搽架,去到8個月多d見冇出就懶左,最後一野爆左勁多
所以如果準備生嘅jm見到呢個post,記得記得 ...

我情況同你一樣,一唔搽就爆左好多紋,尤其是肚同大脾,搽返oil,d紋都仲係度,之後我有朋友介紹我搽carun,搽左段時間,d紋而家少返好多

別墅

siukie 發表於 19-12-3 12:19
我情況同你一樣,一唔搽就爆左好多紋,尤其是肚同大脾,搽返oil,d紋都仲係度,之後我有朋友介紹我搽carun ...

貴唔貴?

大宅

2024年龍年勳章

DorotheaSun 發表於 19-12-4 11:10
貴唔貴?

修護油265,藥膏315,價錢中等

別墅

siukie 發表於 19-12-5 11:48
修護油265,藥膏315,價錢中等

我去望望,thanks

大宅

2023年兔年勳章

回覆 Chloe@NUTRICIA 的帖子

我生完都兩年了,但個肚臍仍然係凸的,好肉酸。。。請問點樣先可以令到個肚臍凹返落去。。?

回覆 sakura888 的帖子

Hi sakura888 ,懷孕期間凸肚臍,大多因為腹腔張力增大引致,肚臍由較深的位置到慢慢拉平或者凸出,明白會影響外觀,但唔會影響健康, 媽媽唔好唔開心 勤D做收腹運動拉緊肚皮肌肉,睇下有冇幫助,媽媽有冇每日做收腹運動?

大宅

2023年兔年勳章

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-12-9 11:22
回覆 sakura888 的帖子

Hi sakura888 ,懷孕期間凸肚臍,大多因為腹腔張力增大引致,肚臍由較深的位置到 ...

我冇每日做收腹運動啊,因為要返工,放咗工返到屋企都好攰,咩都唔記得晒 。。。請問收腹運動即係點做?一日要做幾耐?

其實真係好唔開心。。生完BB個肚變晒形,肚皮鬆晒,肚臍又凸。。完全對自己個body冇晒信心。。
sakura888 發表於 19-12-11 14:29
我冇每日做收腹運動啊,因為要返工,放咗工返到屋企都好攰,咩都唔記得晒 。。。請問收腹運動即係點做?一 ...

唔少收腹運動都可以係室內做架! 例如身體平躺, 兩腿伸直 離地面60度,然後雙腿好似剪刀一樣打橫張開-交叉, 張開-交叉, 速度越慢越有效,依個動作可以鍛鍊腰部肌肉,起初5-10分鐘慢慢增加到20分鐘,相信慢慢會見到成果,媽媽唔好唔開心, 身為媽媽真係好偉大呀

大宅

2023年兔年勳章

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-12-12 12:40
唔少收腹運動都可以係室內做架! 例如身體平躺, 兩腿伸直 離地面60度,然後雙腿好似剪刀一樣打橫張開-交叉 ...

我今日就開始做。 謝謝您!
sakura888 發表於 19-12-12 14:21
我今日就開始做。 謝謝您!

唔好客氣 媽媽抽時間係星期六/日出外跑步,帶氧運動有助促進身體新陳代謝和排出廢物,亦可以有收緊/強化肌肉作用。祝您早日成功,加油!

複式洋房

回覆樓主:

原來仲有update!多謝jm分享呀
岩岩又準備過一個月,我都update下狀況先,我出post後又再堅持左做收腹運動到返工,摸落個腹直肌好似又有改善又埋左d,不過肚臍附近側面睇都係塌
皮膚我有早晚揸野,之前冇留意呢道有jm介紹cream,我揸另一隻嘅,日日揸個時按摩個肚至完全吸收,皮膚好似冇咁巢,紋都仲係有,應該都要時間先會淡
其實一句講哂。。。要靚就唔懶得。。。

大宅

2024年龍年勳章

Yty96 發表於 19-12-14 11:22
原來仲有update!多謝jm分享呀
岩岩又準備過一個月,我都update下狀況先,我出post後又再堅持左做收腹運動到 ...

真係唔懶得,由知自己有左開始要勤力搽野防妊娠紋

首頁

尾頁

跳至