自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

siu-mai 發表於 19-11-21 15:01
點解唔返大陸讀?

點會返大陸讀?

男爵府

姸媽 發表於 19-11-21 13:49
我女都中六了!佢同學大部分都黃,但又其實都唔知咩事,人叫佢叫咁囉!但我女堅持唔理佢地,做返自己,努力 ...

一樣。

我昨晚已遊說到阿仔有少少願意去英國讀書了, 我會繼續努力。

我個仔而家緊報JUPAS, 同我商量報邊間學校好, 我話一定唔報中大

珍珠宮

活出彩虹 發表於 19-11-21 15:21
一樣。

我昨晚已遊說到阿仔有少少願意去英國讀書了, 我會繼續努力。

我叫亞女報最難入嗰啲,反正都唔讀,當睇下自己咩料都好

男爵府

姸媽 發表於 19-11-21 15:25
我叫亞女報最難入嗰啲,反正都唔讀,當睇下自己咩料都好

Good idea!

不過我個仔自己知自己事,佢會報一啲 佢有把握嘅科,因為他首選仍是留港升大學

佢仲話香港最top嗰班學生應該好多都去海外升大學,變相佢哋呢班中游份子機會大咗呢

珍珠宮

活出彩虹 發表於 19-11-21 15:32
Good idea!

不過我個仔自己知自己事,佢會報一啲 佢有把握嘅科,因為他首選仍是留港升大學

咁都係架!如果我女留港讀,我都相信佢好大機會入到心儀學系!

大宅

micsin 發表於 19-11-21 10:31
國際學校又會點評倫此事呢

老師無刻意講呢次事件嘅詳情 只係講呢個係difficult time, 叫同學們be kind to others

水晶宮

薯圈 發表於 19-11-21 09:56
係架!我仔話班上9成係黃,佢係少數,亦唔出聲,好彩同學都無杯葛佢。
部份老師時唔時就講d政府壞話,久而 ...

Jm你真聰明
我囡5歲,我屋企人叫我唔好比太多新聞佢睇,但我趁仲有得教,要好好教,無論班人嘅所謂理想有幾崇高都好,大肆破壞、亂打人、亂堵路就係錯!
要爭取,請用正途爭取,唔係做埋d暴徒先做嘅行為!

瑪瑙宮

回覆樓主:

有錢既就話去外國讀書,或成家移民走,
冇錢既,可以去邊讀書? 仲可以去得邊?

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

子爵府

bettywong80 發表於 19-11-21 10:14
可試下轉讀國際學校

國際學校都好多架。我仔補習老師同我講話佢其中一個學生讀緊中一都出去衝, 問佢知唔知咩野訴求佢話搵搵資料先 人去佢地又去既心態死得啦, 補習老師已經將佢去衝既野篤灰左比個男仔父母聽

複式洋房

其實可試選擇去內地讀書,依家內地發展好左好多,連警察都有係微博講話考慮帶子女去內地讀書,費用又平。最重要係唔會令仔女成為暴徒,內地唔會比人民學生接觸政治或者學習西方追求民主自由既機會,帶仔女去外國讀書都會學壞,西方教育好多都好重視追求民主,外國亦有好多暴力示威,分分鐘仔女係外國更崇尚暴力過香港呀!

大宅

廷廷媽 發表於 19-11-21 15:05
我仔讀果間官校又冇點黃喎, 仔都話有高年級叫口號, 但大部份都冇跟, 仲話叫口號好戇居..... ...

"叫口號好戇居",

其實早幾個月已有此情況, 只靠好多假新聞Keep住個mood

水晶宮

MAMA-KINDOM 發表於 19-11-21 16:26
其實可試選擇去內地讀書,依家內地發展好左好多,連警察都有係微博講話考慮帶子女去內地讀書,費用又平。最 ...

有考慮過,但驚難適應,國際學校好貴

大宅

唔係可以點 又唔係好多錢可外國讀

伯爵府

開心吸收勳章

薯圈 發表於 19-11-21 09:56
係架!我仔話班上9成係黃,佢係少數,亦唔出聲,好彩同學都無杯葛佢。
部份老師時唔時就講d政府壞話,久而 ...

我仔仔和你仔仔一樣情況差不多

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

uselesscat 發表於 19-11-21 14:41
呢個提議好好呀,回想小時候都係咁成長,反而會懂得珍惜和愛護公物,有同理心。現今小孩太幸福啦,承受吾 ...
無錯,宜家d細路太幸福,好多野都唔珍惜,又冇乜同理心。如果去d落後國家,資訊冇咁發達,人都可能純品d, 唔會受到其他資訊影響。。。

男爵府

Jane1983 發表於 19-11-21 14:56
叫人私了父母果班,真係陰毒到無人性。

你仲當果班黃畜同曱甴條人㗎,佢哋諗到嘅毒招正常人諗唔到㗎,燒亞叔,呼籲每人交多1蚊稅,打爛交通燈搞到D婆婆公公過馬路好危險,阻塞交通令到一D每日洗腎病人怎去?....多到講到講唔哂。每日(emoji)盤講到自己佛心咁高道德,其實呢班黃畜真係唔知乜構造嘅

水晶宮

回覆 西瓜包 的帖子

仲要以義士自居,開口埋口香港人,真係嘔!

男爵府

Jane1983 發表於 19-11-21 14:56
叫人私了父母果班,真係陰毒到無人性。

仲有一齊打999,如果真係有需要的人報警,真係間接害死人,呢排圍差館門口係嘛集體報警啊?呢D賤招真係普通正常人諗唔到㗎

複式洋房

回覆樓主:

根本學生就唔應該搞革命,呢個教育好失敗!

男爵府

Jane1983 發表於 19-11-21 16:50
回覆 西瓜包 的帖子

仲要以義士自居,開口埋口香港人,真係嘔!

叫佢哋收皮啦,佢哋無腦㗎,人講乜跟著轉發,呢個我都希望真嘅我估大把人想做底班曱甴啊

首頁
34567...11

尾頁

跳至