湊B百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB最近便便去得好差,試過幾日都去唔到一次。而尋日佢去到少少,但d便便都偏硬身…我地已經轉左隻有益生菌嘅奶粉比佢,都食左個幾星期,但便秘嘅情況都冇改善到,仲有咩原因會咁?

複式洋房

咁會唔會係你沖奶嘅溫度唔岩?有時太熱係會破壞到益生菌,益生菌你用得太熱嘅水去沖,就會冇曬,即係你飲左都冇用。

複式洋房

hello.kelly 發表於 19-11-22 13:02
咁會唔會係你沖奶嘅溫度唔岩?有時太熱係會破壞到益生菌,益生菌你用得太熱嘅水去沖,就會冇曬,即係你飲左 ...

呢個真啊,益生菌好易就破壞曬,溫度高少少就已經唔得。所以我揀奶粉都有問過其他人,佢地話babynes幾好,因為佢部沖奶機可以keep住係40度左右去沖,就唔會話太熱而令到益生菌冇埋。而家仔仔都食左一排,poo poo去得好靚仔!

複式洋房

可能奶粉唔夾?

複式洋房

FLmorning 發表於 19-11-26 17:37
呢個真啊,益生菌好易就破壞曬,溫度高少少就已經唔得。所以我揀奶粉都有問過其他人,佢地話babynes幾好, ...

咁係方便既

大宅

2019新春慶豚圓

似係奶粉夾唔到,呀B食illuma入面有hmo同sn2,可以幫助腸胃吸收,
而家基本上一日一便,去得好順暢

2019新春慶豚圓

回覆 timsy 的帖子

Hi timsy ,BB幾大? 係咪剛剛進食固體? 谷大便係BB學習緊點樣協調同控制腹腔同盆腔肌肉,增加腹腔壓力將大便推出,如果BB大便比較乾/硬身,都可能引致排便困難,建議媽媽多D用陰力順時針方向按摩肚仔(5-10分鐘),排便前搽D凡是林/橄欖/椰子油係BB 肛門附近按摩一陣,都有助刺激腸道蠕動幫助排便架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

阿B補緊illuma organic比佢食便便同全人奶個時一樣,都係軟身既,唔見佢有谷既情況

複式洋房

hello.kelly 發表於 19-11-22 13:02
咁會唔會係你沖奶嘅溫度唔岩?有時太熱係會破壞到益生菌,益生菌你用得太熱嘅水去沖,就會冇曬,即係你飲左 ...

我都係用70度嘅水去沖,應該唔會去到太熱掛??

複式洋房

[email protected] 發表於 19-11-27 16:12
回覆 timsy 的帖子

Hi timsy ,BB幾大? 係咪剛剛進食固體? 谷大便係BB學習緊點樣協調同控制腹腔同盆腔 ...

佢未開始食固體呀,按肚我都有keep住按嫁

2019新春慶豚圓

timsy 發表於 19-11-28 12:48
佢未開始食固體呀,按肚我都有keep住按嫁

媽媽有keep住幫BB做肚仔按摩 繼續勤D做(食奶前/兩餐中間,5隻手指靠攏掌心微曲,用陰力順時針方向按肚5-10分鐘),將BB平躺左右腳輪流提高(好似踩單車咁), 都有助促進腸道蠕動同排便, 試下睇睇有無幫助。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

FLmorning 發表於 19-11-26 17:37
呢個真啊,益生菌好易就破壞曬,溫度高少少就已經唔得。所以我揀奶粉都有問過其他人,佢地話babynes幾好, ...

易用?
Wakanda Forever

複式洋房

wakanda 發表於 19-11-28 16:42
易用?

又唔難用啊,沖嘅時候放一粒入部機度,之後就㩒個制,等一分鐘左右就沖完奶。同埋佢奶粉獨立包裝既,沖一杯就一粒,就唔洗話擔心搞錯份量。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊