自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2020勳章

isamlum 發表於 19-11-22 10:14
點解我覺得最近BK出現好多仇"大學生"的post

因為有啲大學生做咗壞事囉!

珍珠宮

2020勳章

你俊熙 發表於 19-11-22 10:01
2間大學,可以起好多啦
仲有邊間大學想殺校,歡迎

港大請咗黑人保安,要查証先入得,肯定無事了。

sonet    發表於 19-11-22 12:46

大宅

2020勳章

支持

男爵府

2020勳章

IloveJJ 發表於 19-11-22 10:43
呢樣我就唔明。
由細到大,小學中學,都教細路返學要專心。
點解上到大學,又話應該自學,上堂留心變成悲 ...

其實人愈來愈大,就開始有自己既學習模式。
模式會轉變,去到mphil, master, doctor就唔會只係依靠坐係度人地提供啲知識比你。理應係自己發掘,自己做研究繼續落去。degree係其中一個轉捩點,改變學習模式。

小學中學未必能力自己發掘/科研,但大學生其實應係有能力自己研究。

公爵府

2020勳章

回覆 Celine524 的帖子

AGREE
慳好多啦!

請少D ADMIN STAFF, 唔洗搞咁多野
人人都可讀大學了, 既然都ONLINE, 唔怕課室冇位,有心有做PAPER又合格既, 就比個學位佢, 唔洗由小精英制, 取消晒呈分, TSA...
唔洗爭住HALL
學生彈性學習, 做多幾份PT
塊地起樓更實際

珍珠宮

2020勳章

Taitaimui 發表於 19-11-22 10:49
其實人愈來愈大,就開始有自己既學習模式。
模式會轉變,去到mphil, master, doctor就唔會只係依靠坐係度 ...

咁如果我仔本身就喜歡自學,唔喜歡聽書,佢小學中學我經常接投訴,要叫佢聽書(有啲老師好古板,識都要你專心),到大學又掉轉,咁我咪好無謂?

男爵府

2020勳章

IloveJJ 發表於 19-11-22 10:57
咁如果我仔本身就喜歡自學,唔喜歡聽書,佢小學中學我經常接投訴,要叫佢聽書(有啲老師好古板,識都要你 ...

我應該由細到大都係呢款。唔聽書唔交齊功課但考得唔錯呢批。而家職場發展都ok...

珍珠宮

2020勳章

isamlum 發表於 19-11-22 10:14
點解我覺得最近BK出現好多仇"大學生"的post

唉。

觀乎呢度唔少人連大學嘅意義都搞唔清,難怪。

侯爵府

2020勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

睇下讀邊科啫!我讀U時日頭要去lab同上lecture,夜晚留學校用電腦,個program當年屋企電腦無得裝

伯爵府

Taitaimui 發表於 19-11-22 09:59
其實上到大學,都只係依賴上堂留心學野的話都幾悲哀。大學講求自學,主動學習而唔係坐係度一整日聽人講野。 ...

係啦,所以話唔洗要大學,佢地都唔上堂嘅,其實本身有冇讀過大學嫁
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

2020勳章

自學?咁大學唔洗咁豪華咁大間?

男爵府

2020勳章

竇漪房 發表於 19-11-22 11:14
睇下讀邊科啫!我讀U時日頭要去lab同上lecture,夜晚留學校用電腦,個program當年屋企電腦無得裝
...

我工程系,都要做lab....整麵包版又要power supply果啲...都係要返學,用得最多係matlab.....不過好彩屋企notebook裝到....

果時都用好多時間做testing...都要抽好多額外時間做返啲lab report/fyp testing....呢啲時間用多過上lec/tutorial好多....同埋主要係自學...

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

一向都有遙距大學, 有咩咁出奇 。公開大學應該是香港首間有遙距課程,有20、30年啦

男爵府

有利有弊 !

利:
可彈上課, 學位可無限制, 只需考試合格便人人都可大學畢業 (某些科). 校舍無需太大, 建屋空間會多咗...

弊:
如改全 ONLINE, 足不出戶便可完成課證有證書, 有幾會有些會變咗宅男宅女, 現他們對人的同理心及關心已不足, 如返學也 ONLINE 可能連同人溝通都成問題..

男爵府

2020勳章

幸福花 發表於 19-11-22 11:22
自學?咁大學唔洗咁豪華咁大間?

其實大學有幾豪華?幾萬個學生用緊...asso topup hd又係度上堂而且某啲中學佔地仲大過大學.....講比例仲跨張..

公爵府

2020勳章 熱血金章

micmic40 發表於 19-11-22 09:06
咁理大,中大校舍真係可以騰出來起公屋,監獄

正想講
就算起,都唔洗咁大咁豪。
幾多小學,想有個大操場都冇,小息只可以輪流樓去操場鬆一鬆。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

男爵府

2020勳章

但好多理工科好難網上授課,例如要做化學,物理實驗。理論課就話可以網上授課

公爵府

2020勳章 熱血金章

woodpecker 發表於 19-11-22 10:13
中大可以改做精神病城,招呼暴徒精神病人。

介毒所都得,
低溫症都係毒癮發作, 徵兆之一

珍珠宮

2020勳章

回覆 Taitaimui 的帖子

幾萬都未必番齊!留番D地!濃綰學校應該可以!

大宅

IloveJJ 發表於 19-11-22 10:44
因為有啲大學生做咗壞事囉!

因為大學生不斷浪費納稅人金錢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊