夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

回覆 ying_mail 的帖子

我明白香港人生活緊張, 好多女人都要工作養家照顧小孩, 包括我。 但你想吓每日花小小時間做MASK, 出門前打理吓自己起碼清潔舒服, 唔需求係貴嘢自己心情都會好D, 記住呢個世界只有懒惰的女人無丑樣的女人。

講到提升自己令自己有價值, 當然唔係要求你本身由幼儿园水平提升到大學水平, 但起碼唔會呢個世界發生緊D事情你一無所知啦!

珍珠宮

AI67 發表於 19-11-22 09:06
我感覺同太太性格,諗法至到價值觀都越走越遠,不境相識的時間是大家二十幾歲嘅時候,二十年過去大家都隨時 ...
真係好無奈下...而家只係你們的價值觀都越走越遠,沒有別的REASON?
也好可惜,可以大家做回朋友嗎?

大宅

AI67 發表於 19-11-23 12:15
一路走來,能夠白頭到老的,真的不容易!

白頭到老唔代表感情一定好好,得過且過的應該有很多

珍珠宮

ying_mail 發表於 19-11-25 08:02
Jm,妳好利害。能者多勞。
但請問點認識以家個先生?
佢又唔介意妳結過婚,世界真的有這種男人?
多謝妳對我的欣賞。
我以家個先生係同事。我是本部門的元老,開「國」功臣。先生很後期才入來工作,職位與我平等,非上司下屬,在公司上沒有因關係而有利可圖的條件下建立關係的。
我兩從一開頭就坦承相對,高度透明地讓對方知道自己的家庭背景,歲數。
佢唔單止唔介意我結果婚,而且唔介意與我和前夫 一齊 終身照顧護理我一個與生俱來就有嚴重腦癱的女兒,亦要終身養我父母。
當佢單方面向我承諾一生照顧我和我的家人,(是一個婚姻的承諾,而且不需要我回應的承諾),我叫佢先唔好畀我如此大的承諾。等他幾天後來我家,家訪過我們每日生活所需要的非常人的勞碌程度,慎重考慮後,如果想收回承諾,我能理解,回腦子裏把他的承諾刪除,完全不會影響我過往對他的敬重和愛,也不會因此而對他有絲毫負面的評價。
他毫不猶疑地回我:「我不怕幸苦。我對妳的承諾,即使我家訪過妳,也不收回。」
我當時需然感動,但理性上仍然零期望。
他此承諾發出後7年後才有條件完全實現曬。
我都唔敢相信上天會畀個這種男人我。天下之大,相信這種男人是有的,只是我未必有如此機緣遇到有愛我的。人地老公有這種好男人就大把。既然係人地老公,首位受益人當然就係人地老婆,唔係我啦。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

王國教室勳章

Yusum 發表於 19-11-22 09:51
其實你地兩夫妻有無好好地傾過大家嘅問題?
首先你自己築起呢道牆,好快會比自己所想同所唸嘅野埋沒了一切 ...

你講得好好,真係要大家去經營維繫。
我表妹正正經歷緊低潮。
而我作為外人睇,我都領悟到,做夫妻真係唔好計較同自己諗咗就當係,一時之氣嘅決定係好唔理智。

大宅

Ashleycorina 發表於 19-11-28 11:40
你講得好好,真係要大家去經營維繫。
我表妹正正經歷緊低潮。
而我作為外人睇,我都領悟到,做夫妻真係唔 ...

每對夫妻結婚後都經歷過高山低谷,只係結婚後就轉了角度看事物,通常只看到對方嘅缺點,人開始計較對方做乜都唔順眼,跟住就覺得對方很討厭,慢慢地,自己不停起高牆繼而再封鎖自己,覺得大家做同屋住過生活就算!Make love都唔想亦無呢做需要,因為已經感覺唔到「愛」存在!
以上講嘅野都係我自己經歷過的!
後來我地兩夫妻好好坐低去傾,再共同建立返呢段感情就升返起了,但無第三者先可以共同努力!
出門口前要錫下嘴放工返來入門口就欖下他,大家要接近d,至於Make love大家平時都忙可以協議一下,其實大家親近d,感情都會好d!
始終都要有一方主動先!相信你表妹都可以做到!

珍珠宮

王國教室勳章

Yusum 發表於 19-11-28 13:07

每對夫妻結婚後都經歷過高山低谷,只係結婚後就轉了角度看事 ...

多謝你,我其實自己呢排都好煩,我見到佢咁又擔心又傷心。
當生活太忙碌,我哋就忘記咗好多野。
表妹個case都係,佢只見到對方唔好,其實佢哋一直感情好好,呢十年八年,見平時我哋屋企人食飯,佢老公放工嚟到第一時間就攬住個老婆嚟錫,錫完至抱個小朋友。
可能大家有太多壓力,表妹脾氣又唔好,前幾日嗌交就兩個都情緒好差。
透過佢呢件事,我都提醒自己要小心説話,說話可以係一把刀。

你講得好好,一段婚姻係會有高低起跌,都係一種修行。我都祝福你

大宅

AI67 發表於 19-11-22 09:06
我感覺同太太性格,諗法至到價值觀都越走越遠,不境相識的時間是大家二十幾歲嘅時候,二十年過去大家都隨時 ...

我而家都有你咁樣既問題,大家識左拍拖連結婚16年到,我都覺得大家越走越遠咁:(

大宅

barbieric 發表於 19-11-28 19:55
我而家都有你咁樣既問題,大家識左拍拖連結婚16年到,我都覺得大家越走越遠咁:(
...

好多人都係為咗小朋友先會維繫一段無感情嘅感情。

大宅

Ashleycorina 發表於 19-11-28 13:17

多謝你,我其實自己呢排都好煩,我見到佢咁又擔心又 ...

我都祝福你同你表妹
希望大家嘅婚姻都會像一支燃燒緊嘅蠟燭一樣,一直發光發亮!燃燒到最後都還是在亮著的!

伯爵府

858D 發表於 19-11-28 06:20
多謝妳對我的欣賞。
我以家個先生係同事。我是本部門的元老,開「國」功臣。先生很後期才入來工作,職位與 ...

為你感恩

大宅

AI67 發表於 19-11-28 23:25

說中了要害, 我都每日活響咁嘅苦惱裡面,有時唔止想問佢究竟仲愛唔愛我, 我亦答唔到自己係咪仲愛佢, 每日又忙, 根本冇心力好好正視呢啲問題,亦有逃避唔想處理嘅心態。

伯爵府

858D好勁。
差d睇錯佢係樓主。
雖然話係外國同鬼佬。但都幾。。。唔知點講。好似聯合國。

大宅

AI67 發表於 19-11-28 23:25

樓主,你也是?

珍珠宮

豬吉 發表於 19-11-29 00:58
為你感恩
多謝你!我都因與我先生有如此緣份而感恩。
當我先生告訴佢前妻 我的存在 時。認為我配不起我先生。她對我並不是種族歧視,因她與我同是一個貫籍的。經過以往我和前夫 一些與 她相處的事實和據她的口裡承認,我分析出她可能是一個見高就拜,見低就踩,又喜歡攀高枝的。她知道我和前夫,子女 住的地區和開的車 就瞧不起我們。

我先生 平心回她:我的年齡,要搵到一個沒有結過婚,又沒有父母 子女要照顧同養的,又夾得來的,機會好微。而我係好需要有個伴過活的人。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

ivycwl 發表於 19-11-29 13:13
858D好勁。
差d睇錯佢係樓主。
雖然話係外國同鬼佬。但都幾。。。唔知點講。好似聯合國。
多謝你!
今日 我先生開長途車與我一同去我前夫家與他和我的兩個女兒相聚,食我前夫煮的住家餐,其實係家庭聚。大家和諧傾計。
在車上回程中,我先生對我說:我好鍾意同你前夫傾計,享受與佢地相聚的時間。
我回:咁咪好囉。
我先生:從前,妳要求我與妳前夫做朋友,結果係我真係鍾意同妳前夫做朋友。我唔係淨係因為妳要求,我才做到。

大宅

syc7 發表於 19-11-29 08:12
說中了要害, 我都每日活響咁嘅苦惱裡面,有時唔止想問佢究竟仲愛唔愛我, 我亦答唔到自己係咪仲愛佢, 每 ...

人係好困難跳出自己安全區,雖然唔開心,無奈大部分人都冇勇氣跳出而家個框框,可能呢個都係好多人嘅寫照。

syc7    發表於 19-12-1 01:13

大宅

Winnieho1004 發表於 19-11-29 13:38
樓主,你也是?

當然,這就是我的生活, 無奈暫時未有改變嘅空間。

大宅

我都覺得同先生性格,價值觀越來越遠距離,好難傾到計,一傾計就嘈交,我已經不想再多講。因為之前有咩事,我都會講,但好多年都沒聽我講,到今日我已經唔想講,我知我唔講對大家關係會更差,但我已經心淡,對這個人好灰心。我其實好簡單,只係想有安全感,有人保護我,我比人蝦時幫我出句聲,已經是很窩心,我好攰,樣樣都係我自己面對,對方仲覺得自己好就我,對方完全唔知我要咩,我好攰。
我有2個好細的小朋友,我唔希望小朋友咁早面對父母離異,但在這個家,好委屈,除左同小朋友一齊的時間,我感受唔到開心

大宅

kmbe 發表於 19-12-1 17:06
我都覺得同先生性格,價值觀越來越遠距離,好難傾到計,一傾計就嘈交,我已經不想再多講。因為之前有咩事, ...

好明白你嘅心情, 如果努力過同一個人 溝通都覺得唔得, 講嘢都唔想講,咁可能真係就對一個人死心, 如果對一個人死心之後其實對方講咩都覺得好煩, 講咩都聽唔入耳, 如果我去到咁嘅情況最好有乜嘢就搵朋友傾訴,唔好鬱喺個心度, 因為你仲要保持最佳狀態去照顧兩個小朋友。
生活唔容易,但係要記住仲有好多人支持你,好好加油!

首頁
12345...7

尾頁

跳至