夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

回覆 AI67 的帖子

係呀....我同小朋友感情好好
就算佢爸爸點見面....都比不上我

而且... 我都同小朋友講....如果我真係做得唔好; 你想跟爸爸係無問題

我同佢爸爸.... 係唔會再小朋友面前講對方的是非 (哩個我唯一既要求)

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

回覆 AI67 的帖子

勉強地一齊....對自己同小朋友都唔好

小朋友絕對感受到架

男爵府

AI67 發表於 19-11-22 09:06
我感覺同太太性格,諗法至到價值觀都越走越遠,不境相識的時間是大家二十幾歲嘅時候,二十年過去大家都隨時 ...

夫妻感情一定要兩人一齊行、同步成長,唔可以各有各行的,要共同進退

我好享受握住對方隻手傾計既感覺,可以晌公園,可以晌茶餐廳,乜都講下,意見即使唔同,至少可以知對方點諗,之後點處理大家既不同係另一件事

大宅

Winnieho1004 發表於 19-12-10 11:15
很多夫婦都係咁,我有呢份勇氣面對分開,但現實環境令我不能變,有時感覺好無奈....
...

唔止無奈, 仲會感覺自己響度自欺欺人

大宅

AI67 發表於 19-12-10 09:30
都係為咗唔想影響小朋友而唔分開?

理論上係嘅, 但靜下來, 我知係兩個大人之間嘅一個逃避面對現實,正視問題嘅藉口。

大宅

Heman2001 發表於 19-12-13 15:42
夫妻感情一定要兩人一齊行、同步成長,唔可以各有各行的,要共同進退

我好享受握住對方隻手傾計既感覺, ...

呢個感覺會好美妙, 但有婚外情裂痕的關係, 好難好難去返咁樣。

大宅

Reema 發表於 19-12-13 15:24
回覆 AI67 的帖子

勉強地一齊....對自己同小朋友都唔好

每次見你哋咁講, 我就好慚愧。 因為我擺咗阿女響一個不和諧的家, 如果我真係想走下一步同老公分開, 我應該點開口同阿女講? 有冇過來人可以分享下?

大宅

回覆 858D 的帖子

漢族男子 咩年代? 男人照顧到家庭就最好, 唔得, 女人都要共患難

男爵府

858D 發表於 19-11-29 14:58
多謝你!我都因與我先生有如此緣份而感恩。
當我先生告訴佢前妻 我的存在 時。認為我配不起我先生。她對我 ...
你老公講得很實在, 而且好多外國人其實是根本不在乎女人有沒有結婚和有無小朋友的, 鐘意就鐘意

大宅

syc7 發表於 19-12-13 16:01
唔止無奈, 仲會感覺自己響度自欺欺人

認同

珍珠宮

canali68 發表於 19-12-13 16:17
回覆 858D 的帖子

漢族男子 咩年代? 男人照顧到家庭就最好, 唔得, 女人都要共患難 ...

我前夫唔係唔得,佢係一直以來選擇唔照顧家庭。佢講明話寧願我幸苦,都唔寧願佢幸苦。
做女人的我係盡了心,力,意來照顧家庭,唔得,我都要接受支援。我是不單只與我前夫共患難,而且立志無條件地養到佢老死。佢講明佢唔會搵嘢做賺錢。佢唔係唔得,佢係一直以來選擇唔照顧家庭。
我知我已失去工作能力,失去搵錢能力,都唔要畀我前夫,子女,父母,前99 做露宿者,一搵到我先生甘心樂意咁來擔起我一人搵錢養起成幾頭家幾十年的重擔,我選擇不錯過這千載難逢的上天所賜的機緣,緣份。我係盡了心,力,意來照顧家庭,唔得,做女人的我都要接受支援。

雖然年代唔同,但不代表所有漢人都會隨著年代進步思想。我曾經在此post我係一個女人搵錢擔起成個家的。次次都有女人話 我咁都得,她就接受唔到咁0既老公同男人。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

auroresy 發表於 19-12-13 16:49
你老公講得很實在, 而且好多外國人其實是根本不在乎女人有沒有結婚和有無小朋友的, 鐘意就鐘意
...
我認識的有好幾個外國人都係娶離過婚,又有子女要養的為妻。而且還對繼子女供書教學,比親爸爸還合適當父親的角色。
我先生不單只對我如是,對他前妻也如是。我就是憑他對前妻的過去歷史來評估他對我也如是的機會好大才考慮接受他的。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

syc7 發表於 19-12-13 16:03
理論上係嘅, 但靜下來, 我知係兩個大人之間嘅一個逃避面對現實,正視問題嘅藉口。

你呢個講得好啱,其實都係大人嘅藉口

大宅

回覆樓主:

感覺越走越遠嘅兩個人,好似好難行返轉頭,好似唔再可能返到以前美好嘅時光。

大宅

AI67 發表於 19-12-19 00:27
感覺越走越遠嘅兩個人,好似好難行返轉頭,好似唔再可能返到以前美好嘅時光。
...

畢竟大家都太多心結, 好難回復初心或完全信任。

大宅

syc7 發表於 19-12-19 00:41
畢竟大家都太多心結, 好難回復初心或完全信任。

最近關係沒有再變壞,可能我自己心態調整了,想到能相遇而一起成為夫妻確實也是緣分,我也不想失去她。

別墅

我最近先發現老公好唔開心,佢話我俾咗好大壓力佢,佢唔想同我講嘢,唔想有任何接觸。佢話好需要空間去諗我哋嘅關係。
我地一齊咗廿幾年,以前佢愛我多啲。我真係好後悔以前冇好好愛佢,成日用order嘅口吻對佢。大家要珍惜眼前人(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

garsonmama 發表於 20-1-17 14:45
我最近先發現老公好唔開心,佢話我俾咗好大壓力佢,佢唔想同我講嘢,唔想有任何接觸。佢話好需要空間去諗我 ...

你有機會現在補救呢段婚姻嗎?
加油!

男爵府

回覆 AI67 的帖子

講中我,我同老公完全唔夾,口味興趣思維都唔夾,相處不幸福不快樂,廿幾歲就一齊,而家我想等細女大d就離開。

別墅

AI67 發表於 20-1-22 16:08
你有機會現在補救呢段婚姻嗎?
加油!

我是非常希望可以挽回這段婚姻,但佢築起圍牆,佢話見到我都有恐懼,太大壓力。
我地十多歳已拍拖,結婚,生小朋友。我地嘅收入差距亦越來越大,家中嘅事全由我負責及決定,可能係咁樣覺得冇被尊重。佢依家話想做回自己,我諗之前嘅束縛太大。
但我唔明白,是否中年男人都有呢D情況?定真係束縛後須尋回自由?

首頁

尾頁

跳至