夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

回覆 858D 的帖子

但男人係享受大男人主義....要個女人依靠佢地得黎...又要個女人夠獨立高傲

子爵府

回覆 858D 的帖子

人地同前度女友做朋友, 你都話佢好好人. 你要養前夫,前99 , 你直頭係聖人啦!!

珍珠宮

canali68 發表於 19-11-22 14:35
回覆 858D 的帖子

但男人係享受大男人主義....要個女人依靠佢地得黎...又要個女人夠獨立高傲 ...

我睇我前夫都係享受大男人主義,但 有次我畀佢壓我,係要我照佢意思辦,我選擇照佢意思辦但潤左佢一句,應佢:「Yes, you are my master.」嘩!佢即刻紮起身,起曬鋼咁要我承認佢唔係大男人,如果我話佢係大男人就係侮辱佢咁。所以我都唔知佢想點?要做大男人又唔認要做?!
佢次次D嘢搞唔掂就我來補鍋。

起碼我現在的先生唔會 confuse 我。佢明言要當我大男人先開心,我又好開心畀佢做我大男人喔。我同我先生算不謀而合啦。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

Money媽 發表於 19-11-22 14:55
回覆 858D 的帖子

人地同前度女友做朋友, 你都話佢好好人. 你要養前夫,前99 , 你直頭係聖人啦!!

我唔係聖人吖。我係唔識理財。我前夫好似比我懂理財,佢用我搵翻來D錢可以養到咁多人,咁多頭家,咁多年。佢勁!
只可惜,我多年做到好似頭耕田牛咁,終於勞損到不能再做了。我前夫還想我再做10年才辭職歸隱。 好在我先生出手接我這頭失去工作能力的牛回他家住同照顧我精神和物質生活所需。而且同我講佢就對唔會畀我前夫同D女生活冇著落,到佢地花曬我D谷種時,我先生會接手養埋佢地(包括埋我前夫)但要我千奇唔好話畀我前夫聽。我明點解唔好畀我前夫知我先生係佢安全網。
若果唔係得我先生的支緩,我早發左癲。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

回覆 858D 的帖子

你意思係離婚前只有你1個人搵錢養家, 前夫用你搵翻來D錢養咁多頭家直到現在??

你前夫還想你再做10年才辭職歸隱時, 當時你地兩個離咗婚未?? 如果離咗婚就算佢係神都唔應該問你要錢, 因為你地無關係.

你先生出手接你時, 你係唔係已經離咗婚?? 如果你前夫現在依然花你D谷種時, 你現任應該馬上出手同你前夫講, 你地兩個人已經無關係.

男爵府

858D 發表於 19-11-22 15:32
我唔係聖人吖。我係唔識理財。我前夫好似比我懂理財,佢用我搵翻來D錢可以養到咁多人,咁多頭家, ...

其實你係咪在外國的?因為香港應該極小會發展成咁嘅局面!

珍珠宮

siukei 發表於 19-11-22 23:27
其實你係咪在外國的?因為香港應該極小會發展成咁嘅局面!
係吖。

珍珠宮

Money媽 發表於 19-11-22 17:47
回覆 858D 的帖子

係,我意思係離婚前一直只有我一個人搵錢養家,離婚後經濟系統照舊。

我前夫想我再做10年才辭職歸隱時,我地兩個離0左婚。
佢應唔應該問我要錢 同 佢會唔會做嘢搵錢養到佢自己同兩個女; 二者,在我來講係 佢冇錢在手就事大。因為我地住的地方離婚法律係非常保障男女平等,在結婚期間,二人所有的債務 和 所有增長的資產,物業 一概平均分。如果有未成年子女,法律要先保障到未成年小朋友繼續得到父母贍養如前,而不需要改為使用政府福利去養。於是,如果離婚前一向誰搵錢養小朋友的,離婚後依舊判誰繼續畀贍養費直到小朋友到了法定的成年。至於未成年子女跟邊個住?邊個有資源照顧子女起居飲食就按比例分配。家暴案件另計。我和前夫:以前一向都係我一人搵錢,而佢係一向有資源對住小朋友最多的,我地如果要以法律來爭錢爭子女,我一定人財兩失。如果我情緒用事堅要逼迫我前夫,最後場仗必定兩敗俱傷,徒勞無功。我而家仲還緊我前夫讀大學和最高等教育的學費債,還有好多房屋債。現在人已在中年的我,我前夫和我先生 都是明事理,開通,而且有信譽之人。我地睇到結婚,離婚,已經不宜再以情緒做選擇,而係要以管理企業的頭腦來做選擇。於是我地選擇在處理離婚,結婚之事上 以庭外調解。大家從詳計以應該如何分配資源,以大局為重。有時需要把公司合拼,有時需要外緩,有時需要股份再分配,人工再調整。最關鍵的是,我地 以正道,義氣,或 愛 相處。我地係 collaborate 唔係 cooperate。我地三人控制曬全「投資公司」的經濟命脈。

我先生出手接我時,我和前夫已經離0左婚。我前夫係依然花我D谷種。以前我一直為生計而拼搏,根本冇資源去了解,明白我前夫條經濟數,長線投資計畫,退休計畫如何。我都係判畀我先生去向我前夫了解,跟進我前夫主管的那「部門」的理財狀態同實況。現在,我以歸隱,我估計我會比從前有資源,會慢慢了解接手,我先生比我前夫更適合教我理財。等到時機來到,我會有行動儲備一D基金來防災。

子爵府

回覆 858D 的帖子

嗯!我终于明白你因为人在國外,所以對人際關係同金钱支配同我地一般人有出入!

大宅

AI67 發表於 19-11-22 09:06
我感覺同太太性格,諗法至到價值觀都越走越遠,不境相識的時間是大家二十幾歲嘅時候,二十年過去大家都隨時 ...

我相信有好多couple其實同你情況差不多

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

bobo88hk 發表於 19-11-22 13:09
嘩 信教都關係都7國咁亂 仲想一家親 冷係完滿 恕我直言 堅嘔心 不喜勿插!
...

係囉,都要用D 時間先明晒d 角色順序

珍珠宮

Money媽 發表於 19-11-23 10:42
回覆 858D 的帖子

嗯!我终于明白你因为人在國外,所以對人際關係同金钱支配同我地一般人有出入! ...
仲有,我前夫 與 我先生 都係鬼佬。如果係亞裔男人,我地都未必行到如此局面。

珍珠宮

寶貝樂樂 發表於 19-11-23 11:16
係囉,都要用D 時間先明晒d 角色順序
唔好意思,浪費0左閣下D時間。以後如見到我的post,可選擇略過唔睇。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

858D 發表於 19-11-22 14:13
你選擇做到朋友,已經好好人。
曾......經相識過

858D    發表於 19-11-23 12:40

大宅

Winnieho1004 發表於 19-11-23 11:13

我相信有好多couple其實同你情況差不多

一路走來,能夠白頭到老的,真的不容易!

別墅

我感覺同太太性格,諗法至到價值觀都越走越遠,不境相識的時間是大家二十幾歲嘅時候,二十年過去大家都隨時 ...

一段婚姻如果無愛既話,真係好難去維持

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

侯爵府

Money媽 發表於 19-11-22 09:51
回覆 AI67 的帖子

我認識C6時只有18歲,今年我已經48歲, 我地一齊30年當中當然有開心同唔開心, 但我想講係 ...

説環境,有几多女人想唔好以為結咗婚人生就只有小朋友同屋企, 要不斷增值同提升自己令自己有價值?但金錢時間有限,工作養家照顧小孩。

侯爵府

858D 發表於 19-11-22 15:32
我唔係聖人吖。我係唔識理財。我前夫好似比我懂理財,佢用我搵翻來D錢可以養到咁多人,咁多頭家, ...

Jm,妳好利害。能者多勞。
但請問點認識以家個先生?
佢又唔介意妳結過婚,世界真的有這種男人?

子爵府

回覆 AI67 的帖子

其實結婚耐咗,都會有呢種感覺!最重要係你哋平時係咪將注意力集中在家庭和兒女身上?當你自己諗下第時同你過下半生的並非兒女,而是你身邊另一半的人,你就需要學習怎樣和她溝通,坦誠相處下去!
一起二十年當然會不再有新鮮的感覺,所以我贊成 間唔中 去旅行、浸溫泉、遊山玩水……大家會在不知不覺間再浮現以前的感覺!

首頁
12345...7

尾頁

跳至