家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

話說有一個親戚,個仔唔生性,試下欠十幾萬咭數,咁我阿哥、表哥就齊齊借錢幫手還,呢筆錢大家都唔預佢地還唔到,但求阿仔生生性性就可以。
之後隔左幾年,親戚開始私下問我借,由於佢唔想其他親友知,我連我老公都無講,就借左2萬俾佢,佢大約半年後還錢,跟住隔幾個月後又再問我借2萬,然後成年後至今都無還,我無催,因為借個刻都預左係俾,問題係最近又打來借,坦白講,能力上我係無問題,只係呢個似係無底深潭,佢阿仔再咁落去,呢位親戚都好慘,所以我今次拒絕左,但應該會再打唻..........

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

CCHINGC 發表於 19-11-22 11:57
話說有一個親戚,個仔唔生性,試下欠十幾萬咭數,咁我阿哥、表哥就齊齊借錢幫手還,呢筆錢大家都唔預佢地還 ...

唔再借
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

唔會再借
借係害佢唔係幫佢
今次爭2萬有人幫佢還, 之後就20萬, 又有人幫佢還
再黎就200萬
一個唔洗對自己債務負責既人, 將來只會製造更多既負債

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

crystal媽咪 發表於 19-11-22 12:02
唔再借

x 2

佢應該怨自己及老父教仔冇方~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

虎到金來勳章

CCHINGC 發表於 19-11-22 11:57
話說有一個親戚,個仔唔生性,試下欠十幾萬咭數,咁我阿哥、表哥就齊齊借錢幫手還,呢筆錢大家都唔預佢地還 ...

唔借!

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

梗係唔再借啦! 舊債未清新債免問

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

魚肉翅 發表於 19-11-23 17:49
梗係唔再借啦! 舊債未清新債免問

係囉!樓主錢多都唔係咁借出去。一係索性幫佢還債,樓主做債主。

首頁

尾頁

跳至