6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019新春慶豚圓

囡囡八個月了,每日五餐奶,每餐240ml ,係唔係應該開始加粥呢??

別墅

xxphilxx 發表於 19-11-22 12:05
囡囡八個月了,每日五餐奶,每餐240ml ,係唔係應該開始加粥呢??

正常5個半月要開始加固,開頭食糊仔先,6個月可以試稀粥仔,7到8個月可以將啲粥煮結啲,食到就可以試下食飯,食bb麵果啲。
bb要慢慢學吞除左奶以外啲嘢食,可以煮稀粥睇情況,如果吾得就由米糊開始。同埋6個月開始要加水果俾小朋友食。
另外bb有牙未?

複式洋房

可以加架啦,係時候要訓練BB咬野

複式洋房

都要加了,最好早上第一餐轉先,等佢多d時間去適應

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

6個月返健康院打針時D姑娘已叫煲粥仔俾阿B食啦

複式洋房

加啦加啦,而家已經遲左架啦,比BB練下就可以追得返進度,開頭怕唔適應可以用奶粉開糊仔先

複式洋房

回覆樓主:

6個月食糊仔,我用奶溝米糊既,6個月中會煮粥仔由稀稀,再改變加肉,攪拌後比bb食,而家7個月食粟米雞肉粥,又有整薯仔肉碎粥,有整南瓜牛肉粥,節瓜肉碎粥,用4分3麥米煲,每餐食150ml粥左右,bb好肯食

複式洋房

6個月就要加架喇,8個月都未加到,可能影響佢口部肌肉發展,會影響佢講野架!

大宅

2019新春慶豚圓

八個月可一餐粥,一餐生果,三餐奶了,我囡囡食 illuma organic,八個月都開始轉餐粥啦

大宅

加得啦,呢個時候你最好就比佢試多d,慢慢減個奶量,但初初唔適應個時就可以繼續餵奶粉又或者用黎開糊仔比bb去做過渡都得

伯爵府

叻叻勳章 畀面勳章

要加了。慢慢訓練咀嚼力。

大宅

我個囡八個月個時都係一餐粥,三餐奶呀,最緊要係bb肯食就ok

複式洋房

加粥加糊仔可以練肌肉,再唔係就加埋菜蓉落去

複式洋房

我囡6M已經食緊米糊,依家就隔住一餐奶一餐bexxamy米糊囉

別墅

4m 糊
5m 粥
6m 包

大宅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

8個月都唔加固會唔會誇張左D...
媽媽你要睇多d照顧BB資料,否則影響發展

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
要加粥仔嫁啦,可以試下用菜心、波、節瓜、薯仔、南瓜、蕃薯、粟米蓉、豬肉碎或肉片、雞肉碎、紅蘿蔔、牛肉碎

bb適應可以加魚(三文魚、大眼雞、鯇魚、最好小骨得一條大骨易起肉既魚)

比啲生果bb食都得 蘋果蓉、蕉(吾好太多睇下bb有冇屙再加份量)、梨、士多啤梨、主要吾係太刺激同濕熱既生果就可以

大宅

2019勳章

發表於 前天 16:20 |顯示全部帖子
六至二十四個月—— 引進固體食物過渡期
六個月至兩歲,是寶寶學習進食固體食物的過渡期。寶寶由以飲奶為主逐漸進展至均衡及多樣化飲食的階段。
家長應在寶寶約六個月大時,開始為他引進固體食物。
在過渡初期,母乳或嬰兒配方奶仍然是寶寶主要的營養來源。餵食固體食物初時,不應急於銳減奶量。
隨着寶寶咀嚼能力成熟,進食固體食物的分量逐漸增加,飲奶分量便可逐步減少。
寶寶漸漸適應接受不同種類的食物,從穀物及根莖、蔬菜、水果、肉魚豆蛋類等四大類食物攝取生長所需的營養。
寶寶應該進食足夠含豐富鐵質的食物,例如肉類、肝臟、綠葉蔬菜,以防止缺鐵。
到了一歲,多樣化及均衡的固體食物已能代替奶成為主食,為寶寶提供各種營養素。
讓寶寶進食味道多樣化、顏色鮮豔、口感不同的食物,可幫助他學習及享受食物,養成良好的飲食習慣,減少偏食。
這時期,奶雖然已不是主食,但母乳仍為寶寶提供理想的營養及抗體。母親可按寶寶的需要,繼續餵哺母乳。(世界衞生組織建議幼兒應持續母乳餵哺至兩歲或以上)

資料來源: 衛生署

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊