想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

快1個半月啦,我表面上似冇野,但一見大肚婆,眼淚真係想流出。個胎曾經係我個肚到,佢越安慰我,我越覺得佢唔上心。每次諗起預產期,都喊。

男爵府

hei08mum 發表於 19-11-22 12:24
快1個半月啦,我表面上似冇野,但一見大肚婆,眼淚真係想流出。個胎曾經係我個肚到,佢越安慰我,我越覺得 ...

完全明白啊,我男人嗰陣係咁,我一講/睇關於bb嘅嘢佢就叫我唔好諗!但真係咁易唔諗咩,所以嗰陣都勁sad!
不過又好難怪佢哋,始終唔係佢哋身體出現變化。真係要靠你自己先可以走出嚟啊,同自己講,要向前行,向前望,要調理好身體同埋調整好自己心理,重新出發!呢個係你依家嘅目標,加油

大宅

大家在意嘅野都唔同, 你唔想同老公有相關討論, 可以直接同佢講. 你自己都要放開, 你固執都幫唔到大家, 緣份到BB到. 我小產時, 我老公唔係香港, 我自己一個人經歷晒所有野, 之後坐小月, 個人好虛, 又唔講得比阿媽聽, 喺正佢西曆生日當日小左, 佢又迷信, 之後老公講野都唔啱聽, 望住個大女就更有動力比自己向前, 兩年後我就懷第二胎, 老公都唔敢再亂講咩, 有左三個月所以野pass先講比我媽知.

大宅

Jm加油,要自己走出嚟,
旁人幫唔到你,最親嘅老公都幫唔到。

今年3月尾小產咗,4月check到輸卵管生咗一粒膿瘡,懷疑同小產唔清有關。
要開刀做手術清瘡,當時我都好傷心,仲擔心輸卵管搞成咁會影響之後嘅懷孕。
手術後休養咗兩個月,
結果今年8月ivf自然cycle鮮胎 1 take bingo,
小天使返嚟搵我啦

唔知你迷唔迷信,
我家人嘅算命師傅一早算到我2020年3至5月會生男bb,結果我預產期就係4月,同埋係真係仔仔嚟嘅。
師傅話,今次bb同上次bb係同一個嬰靈。
我信㗎,小天使真係返咗嚟搵我做媽咪。
Jm要相信緣份,佢揀得你做媽咪佢會返嚟搵你,你養好第身子,要整靚好佢將會入住嘅宮殿(子宮)。
(術後我乖乖戒口,生冷嘢冇食,養卵supplement食足,晚晚用艾草浸腳,一星期跑4晚步,每次跑7km,減咗十幾磅)

我老公唔識講嘢,小產後佢一句安慰嘅說話都冇講過,
不過佢就次次陪我覆診睇醫生入院,
手術後佢拎咗大假,照顧得我好好,
唔係下下擺喺口先係關心自己嘅老婆。
相信你老公同你一樣都傷心同埋都擔心你,
只係男人好多時都唔識表達,講多又錯多。
過來人勸你唔好因為咁樣影響咗你同老公嘅感情。

複式洋房

快1個半月啦,我表面上似冇野,但一見大肚婆,眼淚真係想流出。個胎曾經係我個肚到,佢越安慰我,我越覺得 ...

我明!各有前因,你要加油!正面啲,心情好重要,調理好身體,唔好放棄!

大宅

我都經歷過,要相信小天使會返黎架,我4月時都小產左,過3個月就返黎了
而今胎的預產期正正就係佢離開我果日,相信大家的緣份

大宅

回覆 shirleyli_0513 的帖子

恭喜你。真係緣份

大宅

我明白你既心情,因為我都經歷過。bb會返來的!
我冇左後幾個月就有返,我仔而家21個月大喇,而家肚入面啱啱陀緊細b~你要加油啊

男爵府

我都明白你心情,我十月頭小產,老公一句問候都無,淨係講一句無心跳都無辦法,我朋友仲要係同我同期有左,
我自己就盡量避免見佢,老公個度,就唔會再講任何小產既野,
其實都係靠自己先渡過呢個階段

大宅

我好明白你,因為我陀到22週時個囡突然胎停走咗,要引產生佢出嚟。雖然已經過咗4個月,但嗰種痛難以形容。
我只可以講你要堅強,呢件事,只有你自己可以幫到自己,慢慢爬返起身,男人始終有D想法同我哋唔同,但我相信佢都緊張你嘅~
加油,有好多同路人會陪你一齊行~

洋房

我好明你感受...我小產後為左調理身子,隔日去跑步,每次跑步見到大肚婆散步,都會諗點解散步果位唔係自己...跑緊步都會爆喊左

複式洋房

xanexane 發表於 19-11-22 15:52

可以講係邊個師傅嘛?好想知呢輩子有冇機會做媽媽

別墅

可否介紹算命師傅?

複式洋房

作為一個過來人 , 深深明白這些痛真不能用留筆墨來形容。經歷過宮外2次及3次12週以下小X 。我每次覺得好內疚 , 時常同老公講對不起。我最低潮的時候 , 會覺得老公會唔要我 。佢個時同我講唔係男方唔明只是佢哋怕講咩也觸動你心情 。 加上男人大部份不善於說話。他只是同我說咗一句身上痛楚男方感受唔到 , 但內心痛楚佢係同你一樣。 或者有時不用說話來表明 ,可以擁抱一下對方可以渡過的。

加油呀 各JM

別墅

麻煩可唔可以pm師傅資料俾我(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

洋房

我完全明白樓主而家嘅心情,我曾經都陀唔過8w,自然流產過兩次,刮宫過兩次,當時响條街見到大肚婆都會响度諗點解人地陀B咁簡單,點解到我就咁難,我已經針對習慣性流產嘅所有檢查都做晒,但都查唔到咩問題,真係當時有抑鬱症,自閉症,老公又唔識點安慰我,成鬼日自己响度喊。

當時醫生比咗指引我,教我點根據排卵期食孕酮片同亞士匹林備孕,再加上辭埋職,個人精神狀態回復返當月就有左喇,而家bb响我肚裡面乖乖咁24周。

所以樓主唔好放棄,調整好心情再試,小寶寶一定會再返嚟揾你做媽咪嘅(emoji)

首頁

尾頁

跳至